Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

OPPDATERT: Mannen bak Football Leaks siktet for 147 lovbrudd – og saken vil trolig utvides til lang alvorligere lovbrudd

Det er den portugisiske avisen Correio da Manhã som meldte dette først torsdag 19. september 2019 og også omtalt i den portugisiske avisen Sabado.

Rui Pinto er tiltalt for hacking av datamaskiner, ulovlig tilegnelse av epostkorrespondanse, utpressing og forsøk på å ødelegge bevis gjennom å destruere en av sine egne datamaskiner, ifølge tiltalen.

De antyder også at Rui Pinto har stått alene bak alle Football Leaks-dokumentene og at de fleste dokumentene er hacket eller stjålet på annen måte, blant annet gjennom såkalt «phising».

LES OGSÅ: Hvordan forstå Football Leaks?

Påstand om omfattende hacking av offentlige etater

I en pressemelding fra statsadvokatens kontor står det at Rui Pinto – også kjent som varsleren eller hackeren «John» – har tilegnet seg materiale på ulovlig vis fra Det portugisiske fotballforbundet, advokatfirmaet PLMJ og statsadvokatens kontor.

Ifølge tiltalen skal han også ha hacket seg inn på serveren til flere andre offentlige etater og stjålet eposter og annen korrespondanse.

Påtalemyndigheten skriver også at det ikke har greid å trenge gjennom alle de krypterte dataene som de har funnet på Rui Pintos beslaglagte datamaskiner og sier at tiltalen kan utvides når de får vite hva som finnes bak krypteringene.

Saken fortsetter under Twitter-tråden.

Portugisiske påtalemyndigheter antyder at aktiviteten rundt Football Leaks og avsløringene av fotballhemmeligheter er det minst alvorlige lovbruddet Pinto har gjort og tegner et bilde av en person som ikke skyr noen midler for å trenge seg inn i serverne til blant andre portugiske myndigheter.

De antyder også at han skal ha hacket advokatene til fotballspilleren Christiano Ronaldo for å få ut detaljer om voldtektssaken som var anlagt mot ham.

I ett kryptisk dokument skal portugisisk politi ha funnet bruddstykker av notater om Pintos samarbeid med mediehusene i nettverket EIC som hadde eneretten på materialet han skaffet til veie.

Rui Pinto har sittet i varetekt siden 22. mars 2019 etter at han ble arrestert i Budapest i Ungarn og deretter utlevert til Portugal.

Idrettspolitikk.no har skrevet flere artikler om Football Leaks og har etter det blitt blokkert av Rui Pinto på Twitter.

Saken fortsetter under bildet.

Omfattende dokumentlekkasje

Etter at Der Spiegel og en rekke andre europeiske mediehus begynte å publisere saker om de mørke sidene i internasjonal fotball, basert på der de påstår er lekkete dokumenter, har det vært mye spekulasjoner om hvem Rui Pinto er og hvordan han hadde tilegnet seg det som skal være over 70 millioner dokumenter.

Rui Pinto har – etter at han ble avslørt – sagt at han er en del av et større nettverk som har sendt ham dokumenter. Det samme har flere av mediehusene som har skrevet om Football Leaks antydet. Men dette finnes det så langt ikke informasjon om.

Portugisiske myndigheter mener at Rui Pinto er en kriminell
som fortjener en straff på mellom 2,5 og 10 år i fengsel, mens hans advokater
og mediehusene som har brukt hans dokumenter som grunnlag for et stort antall
saker, mener at han er å betrakte som en varsler (whistleblower) på lik linje
med Julian Assange, Edward Snowden og Chelsea Manning.

Luktet politiet?

Rui Pinto har innrømmet at han via en mellommann skal ha
kontaktet agentselskapet Doyen og bedt om penger for ikke å publisere
dokumentene, men han hevder også at det bare var en test for å sjekke hvor mye
dokumentene var verdt.

Den portugisiske avisen Sabado avslørte imidlertid at Doyen
skal ha inngått et samarbeid med politiet med en gang Pinto tok kontakt, for å
få avslørt ham og arrestert.

Den portugisiske avisen hevder også at Pinto gjennom «phishing» skal ha fanget opp epostkorrespondanse mellom representanter for Doyen og politiet og derfor trukket seg fra forhandlingene om penger.

Tidligere har Rui Pinto blitt tatt for å ha hacket en bank. I intervjuer med blant annet Der Spiegel har han benektet at han tidligere har gjort dette.

LES OGSÅ: Kampfiksingssak skaper trøbbel i tysk storavis

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT