Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Sportssjefen i Norsk Toppfotball: – En kopi av det de rikeste klubbene førsøkte å få til på 90-tallet

Vi snakker om planene for et nytt Champions League-format som skal gjelde fra 2024.

Norsk Toppfotball (NTF) er interesseorganisasjonen til klubbene i Eliteserien og 1. divisjon. Erik Solér er tidligere landslagsspiller, agent, Start-eier, ekspertkommentator og sports- og klubbdirektør i MLS-klubben New York Red Bulls.

Solér startet fotballkarrieren i Lillestrøm, fikk 39 landskamper i perioden 1982 til 1988. Han spilte også for Eik-Tønsberg og Brann i Norge, mens han hadde utenlandsopphold i Hamburg og AGF Aarhus.

Spillet i kulissene

Samtidig som det europeiske fotballpublikummet forbereder seg til Champions League-finale foregår det en dramatisk spill i kulissene om framtiden til Europas gjeveste turnering.

I tillegg til at UEFA er i ferd med å innføre en nye Europaliga under Europaligaen som allerede eksisterer jobbes det hardt i kulissene for å strømlinjeforme de forskjellige europeiske turneringene og etablere et lukket seriesystem med opp- og nedrykk og med et svært lite nåløye for å kvalifisere seg til Champions League.

Norsk Toppfotball er organisert i Den europeiske ligaforeningen og var tidligere i mai samlet i Madrid for å få en briefing om forslaget til nytt Champions League-konsept fra Den europeiske klubbforeningen (ECA) som organiserer de 232 største klubbene i Europa.

På møtet var det ca. 300 personer fra ca 240 klubber, i tillegg til alle de europeiske ligaene.

Det som kom fram på møtet frustrerer den nyansatte sportssjefen i NTF Erik Solér.

– Det ser ut som om de store klubbenes ønske er å lukke Champions League for mindre ligaer og klubber og ta fra serievinnerne i mellomstore og mindre ligaer drømmen om Champions League.

– De store er jo allerede dominerende, men det finnes fortsatt «askeladder» som dukker opp i Champions League med «liten økonomi». Videre er det tenkt at dette skal bli mer likt et vanlig ligasystem med opp- og nedrykk og sannsynligvis også spill i helgene. Det vil bety at Champions League kommer direkte i konkurranse med nasjonale ligaer.

Idrettspolitikk.no har i flere artikler publisert hemmelige dokumenter om det nye Champions League-forslaget. Erik Solér bekrefter med dette mange av de påstandene som ennå ikke har nådd offentligheten.

LES MER OM FORSLAGET: Nå rigges Champions League som en lukket rikmannsklubb

Protester fra mange hold

Spanske La Liga, som arrangerte møtet i Madrid er en av de som har protestert høyest mot det nye forslaget, og NTF og Solér deler spanjolenes bekymring.

– De store klubbene ønsker å dele en mindre del av potten med de øvrige klubbene. Det betyr at lojalitetsprosenten som deles av den store pengepotten i Champions League blir betydelig lavere. Samtidig spiser TV-rettighetene for Champions League opp TV-pengene til de nasjonale ligaene, slik at det blir en enda skjevere fordeling mellom de aller største og de under.

– Summa summarum så er dette en kopi av det de rikeste klubbene førsøkte å få til på 90-tallet, en lukket superliga.

– Det er meget stor bekymring i ligaene og klubbene for denne utviklingen. Her var representantene for Premier League, La Liga, Ligue1, Bundesliga, Serie A helt på linje med alle de mindre ligaene. Det deltok også representanter fra to store supporterorganisajoner i Europa og de er ikke happy i det hele tatt.

LES MER OM MØTET I MADRID: Juventus-boss innkaller til hastemøte for å endre Champions League

– Champions League-fotball svinner hen

Hva vil forslaget som til nå er luftet bety for norsk europacupspill?

– Ettersom dette ikke er offisielt enda og Europaliga 1 og 2 ikke er iverksatt enda kan vi ikke være bombesikre på effekten for oss.

– Vi har jo ikke vært i Champions League siden 2007, så det er høythengende frukt selvsagt. Både svenske og danske kolleger ser at Champions League svinner hen og de har jo deltatt ved flere anledninger de senere år. Tipset kan være at vår serievinner (om vi holder rankingen omtrent som nå) vil gå inn i Europaliga 1 mens våre tre andre deltagere fort kan havne i Europaliga 2.

– Dette har store konsekvenser både sportslig og økonomisk. Europaliga 2vil etter alle solemerker bli avspist med småpenger målt opp mot Europaliga 1 og i særdeleshet Champions League. FCK og Malmø regner i dag med rundt 400 millioner norske kroner i et gruppespill i Champions League, mens de vil tjene ca. 85 millioner i Europaligaen.

Vil utarme fotballen

Erik Solér og NTF er svært bekymret for utviklingen og sportssjefen går så langt som å si at modellen som nå ligger på bordet kan utarme fotballen i Europa.

– Det er vel ikke mulig å være uenig i at dette over tid utarmer fotballen generelt.

Hvilke tiltak er det NTF gjør for at norske lag skal få best mulig sjanse til å delta i europacupspill fra 2024?

– NTF deltar på møter og tilkjennegir sine synspunkter ved deltagelse i vår interesseorganisasjon De europeiske ligaene (European Leagues). Vi holder våre klubber informert og oppfordrer dem til å sette seg inn i dette så godt det lar seg gjøre.

– Det er nå slaget står og det er helt essensielt av vi som ikke har de 15-20 største klubbene ikke lar oss sette ut av spill. Vi må ha store lag med stjerner, men uten en viss sportslig spenning blir fotballen lidende i alle land.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT