Del dette:TweetE-post
Skøyter

Nederlandsk skøytelag vurderer håranalyser av unge utøvere i kampen mot doping

Det nederlandske profflaget i skøyter Jumbo-Visma vurderer å innføre håranalyser av sine utøvere, som et ledd i kampen mot doping.

Det er lagets lege, Gee van Enst som sier dette til nederlandske Nieuwsuur.

For lenge i gråsonen

Dette eventuelle tiltaket er en følge av avsløringene i fjor om omfattende bruk av hormonpreparatet Thyrax hos nederlandske skøyteløpere.

Jumbo-Visma er et av de sterkeste profflagene i Nederland, med løpere som Jac Orie, Sven Kramer, Kjeld Nuis, Carlijn Achtereekte and Antoinette de Jong.

Thyrax er ikke på WADAs dopingliste, men etter avsløringene i fjor har Gee van Enst og laget han er lege for nå lagt ned totalforbud mot preparatet.

– Bruker du Thyrax får du ikke gå for laget vårt, selv om du bruker det på riktig måte, sier han til Nieuwsuur.

– I flere år har vi spurt våre utøvere om de bruker preparatet.

Den harde linjen til van Enst skyldes avsløringene i etterkant av OL i Pyeongchang der det ble kjent at stadig flere utøvere hadde brukt det omdiskuterte hormonpreparatet.

Da var han legen til det nederlandske skøytelandslaget. Avsløringene startet som ryktespredning og etter hvert fikk van Enst kjennskap til dette. Og han ble svært oppgitt.

– Hvorfor skal friske utøvere bruke thyroxin?, spør van Enst.

Saken fortsetter under bildet.

Faksimile Noordhollands Dagblad.

Knalltøff linje

Den harde linjen i denne saken, som verken baseres på vitenskapelige studier eller fordi medikamentet er på dopinglisten, innføres som et preventivt og forebyggende tiltak.

Utøvere som bruker Thyrax vil umiddelbart kastes ut av laget og hovedbegrunnelsen er å gi et signal til unge løpere.

– De trenger å vite at de aldri skal begi seg inn i gråsoner hvis du skal være hos oss. Vi ønsker ikke engang en diskusjon om gråsoner, sier han.

Og for å gi et enda tydeligere signal til unge skøyteløpere vurderer han å innføre egne analyser av håret til løperne, for å finne ut om de har brukt ulovlige medikamenter på et tidligere tidspunkt.

– Vi vurderer om vi kan kartlegge utøverens historie ved hjelp av håranalyser. Da kan vi kanskje finne ut om utøveren har brukt ting som han sier han ikke har brukt.

LES OGSÅ: Tysk skøyteløper skal ha samarbeidet med dopinglege – deltok i OL

Hjelp av kjent lege

Denne saken startet i august i fjor da det ble kjent at nederlandske idrettsleger skrev ut hormonpreparatet Thyrax til et stort antall nederlandske skøyteløpere.

Da ble blant andre lege og skøytetreneren Ingrid Paul, som selv har deltatt i OL og VM for Nederland og vært landslagstrener for Norge og Canada, utpekt som en av legene som hadde foreskrevet dette medikamentet til de nederlandske løperne.

Paul og andre leger skal ha gitt hormonpreparatet Thyrax til utøvere blant annet for at de skal gå ned i vekt. Det skal gi økt fart. Da ble det ikke navngitt noen utøvere.

Det kom også fram at det nederlandske skøyteforbundet (KNSB) hadde sendt brev til sine skøyteløpere der de var bekymret for opplysningen de hadde fått om økt bruk av Thyrax i skøytemiljøet, og særlig blant olympiske utøvere.

Det skal også ha vært registrert økt bruk blant syklister og friidrettsutøvere.

Den samme bekymringen skal nederlandske dopingmyndigheter og det nederlandske helsedepartementet ha kommet med.

LES OGSÅ: Kombinertløperen Jan Schmid om doping: Utøvere redd for å bli misforstått

Den største stjernen innrømmer bruk

Senere innrømmet innrømmet Ireen Wüst at hun har brukt Thyrax i mer enn fire år.

Wüst har elleve medaljer fra olympiske leker. To gull og tre sølv fra OL i Sotsji i 2014 og et gull og to sølv fra OL i Pyeongchang i 2018. Hun har 6 VM-gull i allround, blant annet fra Herenveen i 2014 og Hamar i 2017.

Thyrax er et legemiddel som brukes til å behandle lavt stoffskifte hos folk med nedsatt skjoldbruskkjertel-funksjon. Det norske legemiddelet med samme innhold og funksjon heter Levaxin.

Thyrax er egentlig bare et kjemisk fremstilt thyroksin, et hormon utskilt fra skjoldbruskkjertelen som blant annet regulerer energiomsetningen i kroppen.

– Tyroksin er et stoffskiftehormon som vi tror kan bli brukt av kroppsbyggere og i idretter med vektklasser for å redusere vekt, sa Per Thorsby, til Idrettspolitikk.no i fjor da denne saken sprakk.

Per Thorsby er leder i medisinsk fagkomité i Antidoping Norge (ADN).

– Jeg mener det har vært en diskusjon om dette skulle settes på WADAs dopingliste, men ulempene ved å bruke stoffet med hjertebank, skjelvinger, diare etc. blir ansett som så ubehagelige at dette neppe er særlig prestasjonsfremmende hvis man tar det i (normalt) store doser. Foreløpig er det derfor ikke på lista.

– Stoffet ble i sin tid forsøkt lansert som vektreduserende, men denne indikasjonen finnes ikke i Norge, nettopp på grunn av bivirkningene. Stoffet brukes nå bare i behandling av lavt stoffskifte.  En slik innrømmelse kan være med på å ta opp igjen debatten rundt stoffet, og da vil jeg tro nasjonale antidopingbyrå i aktuelle land følger det opp mot WADA, fulgte Thorsby opp.

Det norske skøytemiljøet ikke begesitret

Ida Njåtun har flere ganger trent med Ireen Wüst og før OL i Pyeongchang var hun i fem uker i Heerenveen for å trene sammen med Team Justlease og løpere som Ireen Wüst, Antoinette de Jong og Melissa Wijfje.

Da var hun svært begeistret og mente det var perfekt oppladning til OL i Sør-Korea. Hun er ikke like begeistret for opplysningene som nå kommer fra Nederland og mener at Wüst og andre som har tatt dette medikamentet bør ha gode grunne for å ta det for at det ikke skal oppfattes som juks.

– Hvis det stemmer at Thyrax er (direkte eller indirekte) prestasjonsfremmende med veldig helseskadelige bivirkninger, så syns jeg ikke det er greit å ta det om man ikke har behov for det, sa hun til Idrettspolitikk.no i september i fjor.

– Det er kjipt om noen velger å bruke medikamenter som går på bekostning av helsa for å nå toppen. Jeg er ikke villig til å bruke et slikt medikament, følger hun opp.

Hun er helt klar på at Thyrax og lignende preparater bør på WADAs dopingliste. Njåtun har en bronse fra Allround-VM i Calgary i 2015 og har fem gull i Allround-NM og en mengde NM-gull på enkeltdistanser.

Landslagsjefen på skøyter, Bjarne Rykkje var krystallklar i denne saken i VG i fjor.

– Denne medisinen bør på dopinglisten, sa Bjarne Rykkje.

Bjarne Rykkje har trent flere av løperne på laget som nå forbyr Thyrax og som vurderer håranalyser av utøvere i kampen mot doping.

LES OGSÅ: Doping i Seefeld – alle bør IQ-testes

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Denne artikkelen handler om: