Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

«Kampen om WADA – Linda H. Hellelands motkrefter»

KOMMENTAR: Kampen om sannheten i internasjonalt antidopingarbeid drar seg til. Det skyldes i hovedsak at IOC og WADA ikke har fulgt opp avsløringene om omfattende, statsorganisert doping i Russland.

Taler med to tunger

IOC har gjort alt de kan for å minimere konflikten med Russland og gitt dem langt mildere behandling enn det andre nasjoner ville blitt offer for i samme situasjon.

Sammenligner man uttalelser fra den mektige WADA-presidenten Sir Craig Reedie og den vel så mektige generalsekretæren Olivier Niggli med brev som de to har sendt til russiske myndigheter er det liten tvil om at de snakker med to tunger.

Brev som Idrettspolitikk.no sitter på viser at Reedie allerede i 2015 prøvde å berolige Russland med at avsløringer om russisk doping ikke ville få store konsekvenser for Russland og at Niggli i 2018 ga konkrete råd om hvordan Russland lettest kunne komme inn i varmen igjen. Det er ikke slik vi forventer at ledende antidopingledere skal opptre.

Det store spørsmålet nå er om dette får konsekvenser og hvilke konsekvenser det eventuelt får.

Søker støttespillere

Den siste tiden har konflikt- og støynivået i denne saken økt betraktelig og hovedgrunnen til det – ved siden av at lederne i WADA og IOC ikke gjør jobben sin – er at den norske barne- og familieministeren Linda H. Helleland ønsker å bli WADA-president. Hun er i dag visepresident i WADA og kjører en meget offensiv kampanje.

Med seg i kampen mot dagens ledelse av WADA, og særlig mot håndteringen av dopingavsløringene i Russland, har hun blant annet fått med seg mange vestlige antidopingbyråer, med det amerikanske USADA i spissen, lederen for WADAs utøverkomité Beckie Scott og flere og flere utøvere, der den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson står i spissen.

Det kan se ut som Helleland og hennes støttespillere er i ferd med å vinne opinionen, men det er ingen garanti for at hun vinner saken eller at det gir henne jobben som president i WADA.

Krangelen og maktkampen vi er vitne til i disse dager foregår langs to konfliktlinjer.

Kampen om flertallet

Den ene konfliktlinjen er mellom nasjonale myndigheter og idretten, den siste med IOC i spissen.

WADAs makt er delt mellom nasjonale myndigheter og idretten. Skal Helleland vinne fram i styret eller bli valgt til president må hun ha flertall blant disse. Historisk har idretten stått samlet om sin kandidat, mens de nasjonale myndighetene har vært mer splittet.

Helleland har gått kraftig til angrep på håndteringen til idretten i sine uttalelser om Russland. Og selv om hun kan ha rett i sak, vil en direkte konfrontasjon med ledere i WADA (som i hovedsak alltid står på IOC sin side) skade hennes kandidatur i den leiren.

Da holder det ikke med å samle de nasjonale myndighetene for å nå fram.

En illustrasjon på dette finner vi hos den polske motkandidaten til Linda Helleland, Witold Banka, som i dag er sports- og turistminister i Polen.

Banka skal være vertskap for WADA-kongressen i Katowice i november og har i den egenskap en del makt over prosessen fram til valget av ny WADA-president.

– Jeg er svært bekymret for måten Helleland fører sin kampanje på, sa Banka til Idrettspolitikk.no i fjor høst.

– WADA er mitt i en organisasjonell krise og hele anti-dopingverdenen er svært splittet. Den splittelsen har hun bidratt til ved å angripe sentrale aktører i antidopingverdenen.

Banka sier at han er enig med Helleland på mange områder, men ikke måten hun kommuniserer på.

–  Som WADA-president må man samarbeide med alle, også dem som ikke er enig med deg.

Da det ble kjent at Russland ikke overholdt fristen for å åpne opp dopinglaboratoriet i Moskva for inspeksjon, som var satt til 31. desember, mente Banka at timeglasset for Russland var rent ut. Til Idrettspolitikk.no har han fortalt at han vil koordinere med de andre europeiske sportsministerne for å finne fram til en felles uttalelse om dette. Den har vi ikke sett ennå.

Krigen mot Russland

Den andre konfliktlinjen er mellom det vi kan kalle Vesten mot resten. I Russland er det liten tvil om at kritikken av Russland ses på som et angrep fra Vesten og at mye av det som kommer fra Helleland og hennes støttespillere er en del av en politisk kamp og ikke bare en kamp mot doping.

Dette inntrykket forsterkes når Helleland møter opp i Det hvite hus i Washington sammen med lederen for det amerikanske antidopingbyrået der de sammen kritiserer ledelsen i WADA og myndighetene i Russland. Da blir det politikk.

Saken fortsetter under tweeten.

Når du blir landsforræder

Det meste av det som er kjent om doping i Russland er opplysninger som har kommet fra den tidligere russiske dopingkontrolløren Vitalij Stepanov og hans kone Julia Stepanova, som var russisk friidrettsutøver, og den tidligere direktøren for det russiske dopinglaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtsjenkov. Alle tre lever i USA i dag i frykt for sitt eget liv.

De er alle tre omfavnet av Helleland og hennes støttespillere. De to Stepanovaene var på møtet i Det hvite hus og den amerikanske kongressen har nettopp vedtatt en egen antidopinglov kalt «The Rodchenkov Act».

Det gjør ikke bare denne saken til et spørsmål om Vesten mot Russland, men også til et spørsmål om landsforræderi.

Dette var Grigorij Rodtsjenkov svært tydelig på da jeg sammen med Jan Jensen i Ekstra Bladet i fjor sommer møtte Rodtsjenkov på hemmelig adresse i USA.

–  Det er mange i Russland som har kjennskap til hvordan statsstøttet doping ble utviklet og implementert i Russland, sa Rodtsjenkov.

Vil du be dem stå fram og støtte deg?

–  Nei. Fordi det handler om liv og død. Husk at min venn Nikita Kamaev (som var leder av Det russiske antidopingbyrået (RUSADA), red.anm), ble drept da han skulle skrive bok om det han visste om russisk doping.

–  Før de står fram, må de sørge for sin sikkerhet resten av livet.

–  Og så er det en ekstremt viktig ting du skal ha i minnet. Alle russiske idrettsutøvere er offiserer i hæren. De har sverget en ed og deres fiender er Vesten og spesielt USA.

–  Disse utøverne lever svært godt i forhold til russisk standard. De forteller ikke noe fordi de er redd for å miste sine privilegier. Etter 20 år mottar de en meget høy tjenestepensjon. De er avhengige av pengene. Det hysj-penger. Hvis du forteller bare halvparten av det du vet, mister du jobben din, karrieren din og du kan bli drept.

Saken fortsetter under bildet.

Andreas Selliaas i samtaler med den russiske varsleren Grigorij Rodtsjenkov.

Det er vanskelig å sjekke om alle russiske utøvere også er russiske offiserer, men en illustrasjon på at det er tette forbindelser mellom russiske utøvere, hæren og trenere som har vært involvert i doping fikk vi i VG i november i fjor.

Der sto det at den russiske langrennskometen Aleksandr Bolsjunov er en del av den russiske nasjonalgarden, som Vladimir Putin opprettet i 2016.

De russiske utøverne Sergej Ustjugov, Denis Spitsov, Aleksej Tsjervotkin og Aleksander Bessmertnykh har militær rang. Aleksander Legkov og Vasilij Rotsjev har også majorgrad.

Bolsjunov trenes av Jurij Borodavko, som ble utestengt i to år som følge av mange dopingavsløringer av russiske skiløpere. En rekke av Borodavkos elever er tatt for doping. En av dem var OL-mesteren Jevgenij Dementjev. Andre som ble avslørt er Julia Tsjepalova, Aljona Sidko og Natalja Matvejeva.

Det er tvilsomt om disse utøverne ønsker å fortelle sin historie fordi de da vil bli sett på som landsforræderi.

Resten av verden

Men kampen om sannheten foregår ikke bare på som en konflikt mellom Vesten og Russland, men også mellom Vesten og resten. Det mener i hvert fall Renee Anne Shirley, hun er en av dem som har vært mest kritisk til Linda H. Hellelands måte å drive valgkamp på. Hun har også vært svært kritisk til WADA og IOC.

Renee Anne Shirley er tidligere direktør for det jamaicanske antidopingbyrået (JADCO) og i 2013 offentliggjorde hun oppsiktsvekkende opplysninger mangel på dopingtester av jamaicanske utøvere før OL i London i 2012.

Hun er en varsler som har mottatt sjikane og trusler fordi hun blir betraktet som en jamaicansk forræder.

Hennes opplysninger ble langt på vei bekreftet av IOC, WADA og Storbritannias antidopingbyrå og de har innrømmet at de ble ført bak lyset av JADCO.

–  Av en som har stått midt i kampen er jeg svært skuffet over visepresidenten i WADA, sier Shirley til Idrettspolitikk.no, og sikter til Linda H. Helleland.

–  Hun er en nykommer uten noen form for erfaring med antidopingarbeid og kom som en rakett inn i en ledende posisjon i WADA. Hun kastet seg rett inn i politikken, men har etter mitt syn aldri prøvd å forstå dynamikken i internasjonalt antidopingarbeid utenfor den konfliktfrie verdenen som de 16 vestlige nasjonale antidopingbyråene, som har støttet henne, er en del av.

–  De lever i en boble som totalt ignorerer synspunktene til mennesker i andre deler av verden.

Shirley mener at Helleland kjemper en håpløs kamp fordi idretten kommer til å stå samlet mot henne og fordi de nasjonale myndighetene er spredd rundt om i hele verden vil hun aldri greie å samle dem om sitt kandidatur. Hun mener også at det ikke er noe massivt ønske om store endringer av WADA.Shirley mener at Helleland har snakket altfor mye om hvor vakkert det er i Norge og hvor likestilt nordmenn er, men heller burde fokusere mer på den omfattende korrupsjonen som infiltrerer antidopingbevegelsen.

–  Hun hever seg over det, sier Shirley

–  Hun har ikke vist noen interesse for hva som motiverte meg og mine likesinnede som bokstavelig talt kjemper i kloakken. Hun har ikke engang dyppet tåa i vann.

Selv foreslår Renee Anne Shirley Valérie Fourneyron, som blant annet har vært fransk sportsminister og lege på det franske volleyballandslaget, men hun var også med på å utforme antidopinglovgivningen i Europarådet i 1989 og som senere ledet fram til etableringen av WADA i 1999.

Fourneyron er i dag leder for Det uavhengige testbyrået (ITA) som blant annet hjalp IOC med å vurdere om russiske utøvere skulle får delta i OL i Pyeongchang eller ikke. Hun har vært tilhenger av streng straff av Russland.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT