Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Det russiske drama

Utgangspunktet for det dramaet som nå utspiller seg i den olympiske familie er flere tyske dokumentarer om systematisk doping i russiske idrett og informasjonen som den tidligere lederen for det russiske antidopinglaboratoriet i Moskva Grigory Rodchenkov ga til New York Times om statsorganisert doping i Russland, blant annet før og under OL i Sotsji i 2014.

Disse opplysningen førte til flere uavhengige rapporter fra Verdens antidopingbyrå (WADA) og det er den siste rapporten til den canadiske juristen Richard McLaren som har lagt grunnlaget for utestengelsen av de seks russiske langrennsløperne Maxim Vylegzhanin, Alexei Petukhov, Evgenia Shapovalova, Yulia Ivanova, Aleksander Legkov og Evgeniy Belov.

Drepende rapport

I rapporten som McLaren presenterte for verdenspressen i desember i fjor kom det fram at over tusen russiske navn kan kobles til dopingprogrammer, mistanke om doping eller manipulering av dopingprøver. Den endelige McLaren-rapporten baserer seg på innhenting av data, samtaler med personer som skal ha vært med på den store dopingkonspirasjonen og på etteranalyser av dopingprøver fra OL i Sotsji, spesielt. Og det er de særskilte analysene av Sotsji-OL som behandles av IOC i disse dager.

Nye kommisjoner

Tidligere i år nedsatte IOC to egne kommisjoner for å vurdere innholdet i McLaren-rapporten: Oswald-kommisjonen og Schmid-kommisjonen. Mange mente at dette var altfor sent og at IOC allerede hadde nok bevis i McLaren-rapporten til å utestenge individuelle utøvere og til å kaste Russland ut av OL.

Oswald -kommisjonen vurderer påstandene mot de enkelte utøverne, mens Schmid-kommisjonen vurderer i hvilken grad den russiske staten har bidratt til doping blant russiske utøvere. Det er vurderingene til Oswald-kommisjonen som har bidratt til at IOC nå har begynt å kaste ut utøvere. Selv om det blir mye bråk når enkeltutøvere utestenges og fratas medaljer er det ventet langt større bråk når detaljene fra Schmid-kommisjonen kommer. Det store spørsmålet er om den sitter med informasjon om Putins rolle i dette vanvittige dopingdramaet.

I denne prosessen har mange sett på IOC-president som en feiging og lakej for Russlands president Vladimir Putin. I forkant av OL i Rio i fjor ville ikke IOC utestenge Russland, men ba hvert enkelt særforbund gjøre sine egne vurderinger og mange mener nå at fokuset på individuelle utøvere i forkant av OL i Pyeongchang neste år er et forsøk på det samme: unngå å utestenge Russland. Siste ord er heller ikke sagt i denne saken og noen observatører mener at IOC utestenger utøvere i denne omgang for å vise handlekraft fordi de vet at de samme utøverne vil vinne tilbake medaljer og retten til å delta i framtidige OL når sakene ble behandlet i Idrettens voldgiftsrett (CAS) om ikke lenge.

Nye sanksjoner

Det er liten tvil om at det vil komme flere utestengelser og nye endringer på resultatlistene fra Sotsji, i hvert fall hvis vi skal legge funnene i McLaren-rapporten til grunn. De grundige analysene av Sotsji-OL førte til at det ble funnet en liste på 37 utøvere som skulle beskyttes fra dopingkontrollene under lekene i OL. Og i etteranalysene av dopingprøvene fra disse lekene fant man uregelmessigheter med dopingprøvene til minst 28.

Navnene på disse utøverne er ikke offentliggjort av IOC, men mange har spekulert i hvem det er og noen av navnene er kjent i media. De seks russiske langrennsutøverne som nå er utestengt og fratatt resultatene fra OL i Sotsji var på denne listen. Åtte andre russiske langrennsløpere var også på denne listen, men McLaren fant ikke at noen av dopingprøvene deres var manipulert med.

Navnene på utøverne i McLaren-rapporten er anonymisert, men ved å kombinere listen over de 37 utøverne (pluss noen andre utøvere som dukker opp i rapporten) med analysen som er gjort av urinprøvene til disse utøverne og analysen som er gjort av dopingglassene til B-prøvene og resultatlistene i OL i Sotsji er det mulig å etablere en nesten komplett navneliste over utøvere som IOC i dag sitter og vurderer hva de skal gjøre med.

Rapportene og analysene til McLaren finner du her.

IOCs mistenkelige liste

Her er antatt liste med kodenavn, navn på utøver og funn i de to analyserapportene (med engelsk skrivemåte og funn beskrevet på engelsk). (De som bare står nevnt med kodenavn og navn ble ikke funnet spor av dopingmanipulering hos). 30 av utøverne har mistenkelige merker på urinbeholderne eller mistenkelige funn i urinprøvene. De fleste av disse sto på listen over de 37 beskyttede utøverne (bortsett fra Adelina Sotnikova og ishockeyspillerne). 28 utøvere fra skiskyting, langrenn kunstløp, skøyter, bob/aking og ishockey er under etterforskning av IOC.

I tillegg finnes det utøvere fra Sotsji man har funnet uregelmessigheter hos, men som IOC ikke vurderer i denne omgang. Det finnes også flere manipulerte prøver fra Paralympics i Sotsji, men disse vurderer ikke IOC siden Russland allerede er utestengt fra OL i Pyeongchang. I et par tilfeller stpr det mellom ta alternativer.

Skiskyting

A0983 – Olga Zaitseva (impossible salt reading)

A0944 – Olga Vilukhina (2 scratches)

A0714 – Yana Romanova (4 scratches)

Bob og aking

A1000 – Aleksander Zubkov (bob) (2 scratches – 1 impossible salt reading)

A0947 – Alexey Veovoda (bob) (2 scratches – 1 impossible salt reading)

A0910 – Dmitry Trunenkov (bob) (1 scratch)

A0580 ­ Alexey Negodailo (bob) (2 scratches)

A0906 – Alexander Tretyakov (skeleton) (2 scratches)

A0152 – Sergey Chudionov (skeleton) (1 scratch)

A0866 – Olga Stulneva (bob) (1 scratch)

A0920 – Dmitri Tronenkov

A0686 – Olga Potylitsina (skeleton) (3 scratches)

A0619 – Maria Orlova (skeleton) (1 scratch)

A0589 – Elena Nikitina (skeleton) (1 scratch)

Kunstløp

A0484 – Adelina Sotnikova (1 scratch)

Skøyter

A0720 – Aleksandr Rumyantsev (4 scratches)

A0205 – Olga Fatkulina (1 scratch)

A0978 – Yuskov/Yesin (2 scratch – DNA mismatch)

Langrenn

A0999 – Natalia Zhukova

A0291 – Julia Ivanova (2 scratches-1 impossible salt reading)

A0132 – Julia Chekaleva (ingen tester)

A1285 – Aliya Iksanova (ingen tester)

A1281 – Anastasia Dotsenko (ingen tester)

A1282 – Natalia Korosteleva (ingen tester)

A0525 – Natalia Matveeva (ingen tester)

A0772 – Evgenia Shapovalova (1 scratch)

A0958 – Maxim Vylegzhanin (1 scratch) (trimetazidine)

A0467 – Alexander Legkov (1 scratch+warning Rodchenkov)

A0086 – Alexander Bessmertnykh

A0081 – Evgeny Belov (3 sample scratches)

A0431 – Nikita Kryukov

A0654 – Alexei Petukhov (2 scratches)

Luge

A0161 – Albert Demtsjenko

A0293 ­ – Tatjana Ivanova

Ishockey

A0178 – Inna Dyubanok (1 scratch – 1 impossible salt reading)

A0466 – Yekaterina Lebedeva (1 scratch)

A0632 – Yekaterina Pashkevich (2 scratches)

A0790 – Anna Shibanova (2 scratches – 2 impossible salt readings – Male DNA)

A0802 – Anna Shokina (1 scratch)

A0821 – Galina Skiba (impossible salt reading)

A0832 – Yekaterina Smolentseva (1 scratch – male DNA)

Som vi kan se har flere av utøverne tilsvarende anmerkninger på dopingprøvene som de seks russiske langrennsløperne som nå er utestengt. Det betyr at vi kan vente oss at utøvere fra flere idretter også blir utestengt om kort tid.

Russlands president Vladimir Putin har sagt at jakten på russiske dopere er et amerikansk forsøk på å manipulere det russiske valget som foregår i mars neste år. Det blir spennende å høre hva han sier når IOC skal uttale seg om hva de har funnet om hvem som har organisert dopingen som nå avdekkes. Om IOC i det hele tatt tør å fortelle det?

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT