Frontrunner Publishing
spot_img

Bør utlendinger få gå NM på ski?

- Annonse -

Det har blitt en aktuell problemstilling fordi flere og flere utenlandske langrennsløpere ønsker å delta i Norgesmesterskapet for å få best mulig konkurranse og for å forberede seg til internasjonale mesterskap. Det har fått mange til å bli skeptisk, det heter jo tross alt NORGESMESTERSKAP, og har fått Skiforbundet til å vurdere å kaste ut utlendinger av NM for at de ikke skal ødelegge for norske utøvere. Men er det så enkelt?

Både ja og nei. Begrunnelsen for å gi utledninger deltagelse i NM på ski er at NM er registrert som et FIS-renn. Det betyr at alle – uansett nasjonalitet – har adgang til å delta. Hjelper det å fjerne NM på ski fra FIS-kalenderen? Tja.

Som på veldig mange andre områder er Norge også rammet av EU-lovgivning på dette området og i 2010 kom det ute studie om hvor grensen går. Studien var bestilt av EU-kommisjonen. Studien kommer med følgende hovedkonklusjoner:

Les studien her.

  • EU ønsker at nasjonale forbund skal gi utlendinger adgang til nasjonale mesterskap. Først og fremst EU-borgere, men også det som i EU-språket kalles tredjelandsborgere hvis de har rettigheter i EU. Men det skal blant annet tas hensyn til at dette ikke går utover yngre løperes deltagelse. Det er med andre ord lov å begrense antallet utenlandske utøvere hvis utenlandske utøvere fortrenger unge norske løpere, for eksempel av kapasitetshensyn.
  • EU ønsker at nasjonale forbund lar utlendinger delta så lenge de ikke direkte påvirker sluttresultatet i konkurransen, for eksempel i en utslagningskonkurranse som sprintøvelsene i langrenn er. Det betyr at det er lettere å argumentrere for å nekte utøvere adgang i sprintøvelser enn i andre øvelser.
  • I følge EUs regelverk har ikke utenlandske utøvere krav på å kalle seg Norgesmester eller har krav på Kongepokalen skulle de havne øverst på resultatlista. Den første nordmannen på resultatlista kan derfor kalle seg Norgesmester hvis Norges skiforbund går god for det. Det bryter ikke med EUs regelverk. (Utlendinger har heller ikke krav på å få notert norgesrekorder, selv om de slår den norske rekorden i NM. Denne regelen er imidlertid ikke relevant for langrenn.)
  • Den nasjonale selvråderetten gjelder fortsatt i idretten, men EU advarer samtidig mot å være urimelig strenge overfor utlendinger når det gjelder deltagelse i nasjonale mesterskap. Innfører man totalnekt kan EU vurdere å gripe inn.

På bakgrunn av dette er det mulig å se for seg at Norges skiforbund kan fjerne NM fra FIS-terminlista for på den måten å utelukke alle utøvere som ikke omfattes av EUs fire friheter (som for eksempel russere, amerikanere og japanere) og også å nekte utenlandske utøvere å delta i sprintøvelsene.

På den måten holder Norges skiforbund seg innenfor det europeiske regelverket som Norge er en del av, det sikrer at unge norske utøvere får plass i NM på ski og samtidig at en del norske langrennsutøvere som aldri får mulighet til å konkurrere i utlandet kan få internasjonal matching i Norge.

Med en slik ordning hadde Ole Vigen Hattestad tatt gull på sprinten i 2014.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT