Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Når FIFA fremmer kampfiksing bør NFF reagere

LES OGSÅ: Utvidelse av fotball-VM er en avledningsmanøver.

Det er vanskelig å se at FIFA har gjort andre utredninger enn økonomiske analyser av et nytt VM-format. Innsalget til all verdens fotballforbund er den økonomiske gevinsten av et utvidet VM og særlig for nasjoner som aldri hadde hatt sjanse i havet til å kvalifisere seg med ordningen slik den er i dag. Det er skadelig for fotballen på flere måter, men kanskje den mest alvorlige og som sosiolog Arve Hjelseth, har forsøkt å få fram på sosiale medier og i et debattinnlegg i Dagbladet nylig, er at formatet som forslås av Infantino og hans støttespillere, legger opp til omfattende kampfiksing.

Arve Hjelseth gir følgende eksempel:

«La oss tenke oss en gruppe bestående av for eksempel Spania, Chile og Japan. De to første kampene gir følgende resultater: Chile-Japan 1-0, Spania-Chile 2-0. Den siste kampen går mellom Spania og Japan. Disse kan i fellesskap sende Chile ut av turneringen ved at Japan vinner 1-0. FIFA nevner straffekonkurranse som en mulighet, men som vi ser av eksemplet over kan slike situasjoner oppstå selv om ingen kamper ender uavgjort. Trelagsgrupper er rett og slett ikke egnet til å hindre slike situasjoner i å oppstå.»

Jeg veit ikke hvor mange festtaler Gianni Infantino som leder i UEFA eller som FIFA-president har snakket om hvor alvorlig trussel kampfiksing er for fotballen. Kan man ikke stole på resultatet, faller hele grunnmuren unna fotballen, får vi til stadig høre. Det nye VM-formatet latterliggjør slik talemåte.

Fra før har Gianni Infantino vist oss sitt lemfeldige forhold til kampfiksing både som generalsekretær og midlertidig president i UEFA. Jeg og andre har blant annet vist hans tette forhold til kampfiksing i Hellas og nåværende generalsekretær i UEFA Theododore Theodoridis, men at han skal skvette unna med ET FORSLAG SOM FREMMER KAMPFIKSING er mer enn utrolig.

Og her kan Norge og NFF gjøre en innsats. Sammen med blant andre Lotteritilsynet, Norsk Tipping og norske myndigheter deltar NFF i et nasjonalt program mot kampfiksing, et program som ledes av en egen kampfiksingsenhet hos Lotteritilsynet. Denne enheten er et resultat av kampfiksingsskandalen i 2012 (som ennå ikke er ferdigbehandlet) og som førte til en nasjonal handlingsplan mot kampfiksing i Norge og som ble en realitet etter at Norge som det første landet i Europa ratifiserte Europarådets konvensjon mot kampfiksing i 2015.

Jeg mener NFF bør ta kontakt med Lotteritilsynet – gjerne anonymt via deres varslertelefon – og be dem lage en risikoanalyse av det nye VM-formatet og viderebringe resultatet til FIFA. Det bør ikke ta lang tid å komme med en slik analyse, selv i et byråkratisk system. Gjør NFF dette viser de ekte bekymring for problemet med kampfiksing og de gir den nye kampfiksingsenheten i Førde en mulighet til å vise seg fram for offentligheten – nasjonalt og internasjonalt.

Fotballpresident Terje Svendsen uttrykte seg positiv til det nye VM-formatet, men jeg håper at han nå har tenkt seg om og at han er villig til å se på de negative konsekvensene av det nye VM-formatet. Selv om NFF gjør seg upopulær hos Gianni Infantino og Kjetil Siem i Zürich.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT