Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

KOMMENTAR: Lynsjemobb mot doping?

- Annonse -

I dag skryter både lederen for Bislett Alliansen Steinar Hoen og Dagbladets kommentator Esten O. Sæther av at publikum buet på amerikanske Justin Gatlin under nattens 100-meterfinale. Pressen har skrudd opp denne finalen (som den også gjorde før fjorårets VM-finale) til kampen mellom det Onde mot det Gode. Da får man svar fra publikum. Om Justin Gatlin skriver Dagbladets kommentator:

«Det skjønner dessverre hverken Justin Gatlin eller andre tungt dopingdømte som hevder sin rett til å konkurrere videre som om ingen ting har skjedd: Men han skal ikke slippe å bli pepet ut».

Steinar Hoen, sier til TV2:

«Jeg tror det er det beste signalet til utøvere som tenker på å jukse. Det er å komme inn på OL-stadionet når 80 000 piper på deg. Da tror jeg ikke du tar den sjansen dersom du er en ung gutt et eller annet sted i verden, for da ser du konsekvensene, sier Hoen i TV 2s OL-studio.»

Jeg tror denne holdningen både er dum og naiv.

Det er dumt fordi

  • det er så mange dopere med i OL at vi kunne ansatt profesjonelle buekorps (pun intended) for å pipe ut alle som er dopet. I følge det norske nettstedet Anti-Doping Database er det 111 tidligere dopere med i OL i Rio og da har man utelatt alle russerne som er utestengt.
  • alle har en mening om hvem som er dopet. Justin Gatlin er tatt for doping, men hva skal man tro om utøvere som gjør det så bra at det er for godt til å være sant? Kan man bue på magefølelsen? Hva med den utrolige 10.000-meteren på kvinnesiden i dette OL? Og hva med herrenes 400 meter? Hva med alle svømmerkordene som er tatt etter at man fjernet plastdraktene som ga oss fantomtider. Svømming har hatt veldig mange dopingsaker det siste året. Hva med alle russerne som har en kollektiv mistanke om doping i ryggen? Hva med kenyanerne og etioperne som har den samme mistanken hengende over seg? Skal vi bue på alle dem? Er magefølelse lov?
  • det finnes grader av brudd på dopingbestemmelsene og hvor skal vi sette skillet? Det har vi smertelig erfart i Norge denne sommeren. Vår egen skikonge Martin Johnsrud Sundby er fratatt både verdenscupseier og Tour de Ski-triumf fordi han ikke meldte fra om bruk av lovlig astmamedisin. Han er også utelukket fra idretten i to måneder. Er det greit at utlendinger piper på ham. De ønsker ikke å se nyansene i dette, de ønsker å ta igjen. Går det en dopingrense for dem man skal pipe ut?
  • vi kan utvikle en lynsjestemning som ikke lenger dreier seg om doping, men kan utvikle seg til noe mer.

Det er naivt fordi

  • utøverne har fått lov til å delta av ledere som ikke har hatt baller nok til å utestenge dopere og gitt dem en ny sjanse. Det er andre folk en utøverne som kan sørge for at dopere ikke deltar og så lenge de gir denne åpningen kommer de alltid til å delta.

Hvem bør vi i så fall pipe ut?

Jeg foreslår at Steinar Hoen neste gang han møter reprsentanter for Nike eller andre multinasjonale selskaper som sponser tidligere dopere reiser seg opp og piper dem ut, ja kanskje skjeller dem ut etter noter. Eller kanskje bedre, la være å invitere dem på jordbærselskap før Bislett Games?

Og neste gang det er pressekonferanse med IOC-president Thomas Bach eller andre reprsentanter for IOC, WADA eller noen av særforbundene med intetsigende dopingpolitikk syns jeg Dagbladets kommentator skal reise seg opp og bue skikkelig hardt og lenge.

De skal ikke slippe å bli pepet ut.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT