Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Andrew Jennings: – FIFA styrt av banditter!

- Annonse -

Les bokanmeldelsen av Omerta her.

FIFA har en mafiastrukturHvorfor skrev du Omerta?

– For å vise at FIFA styres av banditter. I begynnelsen av boka forteller jeg om min fortid som journalist som skrev om organisert kriminalitet, tiden før jeg hadde begynt å se på internasjonale særforbund. Kunnskap om mafiastrukturer hjelper deg å forstå hvordan FIFA opererer. Jeg har funnet ut at Blatter styrer FIFA gjennom en organisert kriminell struktur: livslang makt understøttet av en neve full av VM-billetter, pengegaver uten bilag og overdådige FIFA-kongresser. Så jeg dro til Rio for å finne røttene til denne organisasjonsstrukturen og der fant jeg Havelange i godt selskap med Castor Andrade (brasiliansk mafiaboss, min kommentar). Se bildene jeg har lagt ut på nettsiden min: http://www.transparencybooks.com.

Du har vært ute etter Blatter, hans forgjengere og hans venner i tiår. Hvorfor er det så viktig å jakte disse gutta?

-Journalister bør alltid undersøke de rike og mektige! Det er mange som liker fotball, derfor har vi en stor jobb å gjøre. Da jeg begynte å undersøke FIFA så jeg år for år at stadig mer burde undersøkes.

IOC med falske løfterI Norge er du kanskje mest kjent for boka Lord of the Rings. Ligner kampen mot Blatter og FIFA på kampen som bør kjempes mot IOC og IOC-presidenten?

-Det er mange likheter mellom de to organisasjonene som arrangerer store mesterskap, kommer med falske løfter, unngår ettersyn, unngår innbetaling av skatt og ikke bidrar med noe annet enn å etterlate seg stor gjeld der mesterskapene er arangert.

Tror du et OL til Norge kan bidra til å endre IOC?

-Ikke i det hele tatt! Lillehammer var en sportslig suksess. Men IOC tvang dere til å bygge anlegg som dere ikke trengte og tok ikke til seg noen av de gode norske verdiene. De har ikke endret seg og de er mer arrogante i dag enn de var i går.

Jeg har hørt rykter om at dine avsløringer om korrupsjon i Brasil i forbindelse med fotball-VM har bidratt til å skape opptøyene vi har sett i Brasil det siste året. Er det noe sannhet i dette?

-Mitt arbeid har hjulpet brasilianerne å forstå hva FIFA gjør med dem. Men de var allerede sinte.

Hvordan kan boka Omerta bidra til den politiske debatten i Brasil og til å endre FIFA?

-Det må du spørre brasilianerne om. Men jeg kan hjelpe dem med å vise dem at deres egne sportsledere gjør det enkelt for FIFA. Det er opp til brasilianerne å bestemme hvem de skal sende til Confederación Sudamericana de Fútbol (CONMEBOL) og FIFA.

Dra til VM!I mer enn fire år har jeg og familien planlagt å dra til fotball-VM i Brasil. Vi har gledet oss lenge. Samtidig sitter jeg i programkomiteen til Play the Game – der du er en viktig bidragsyter – et nettverk om har kritisert FIFA og VM-forberedelsene i mange år. Det har fått meg til å tvile på om det er riktig å dra dit.

Vil du anbefale utlendinger til å holde seg borte fra VM som er så gjennomsyret av korrupsjon?

-Brasil er et fantastisk land. Brasilianernes sinne retter seg mot sine egne sportsledere og FIFA. De vil gi utlendinger en varm velkomst!

Kommer du selv til å være i Brasil under VM?

-Det håper jeg

PS. Andrew Jennings har tidligere gitt ut bøkene Lord of the Rings (1992), The New Lords of the Rings: Olympic Corruption & How to Buy Gold Medals (1996), The Great Olympic Swindle (2000) og Foul! The Secret World of FIFA: Bribes, Vote-rigging and Ticket Scandals (2006). Han står også bak BBC-dokumentarene The Beautiful Bung: Corruption and the World Cup (2006), FIFA’s Dirty Secrets (2010) og FIFA: Football’s Shame? (2011).

Foto: Play the Game

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT