Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Dennis Rodman i Nord-Korea!

Viktigste kjendisnyhet. Den viktigste kjendisnyheten i sportsverdenen denne månedene finner du ikke i ski-VM, men i Nord-Korea! Dennis Rodman har vært på besøk. Og det er mildt sagt en sensasjon.
Basketfilm. Grunnen til at Rodman er i Nord-Korea er at han sammen med tre medlemmer av Harlem Globetrotters basketballag og VICE Media skal filme for HBO. Produksjonen skal vises i april 2013. At det er basketballspillere som kommer til Nord-Korea, og blir godt motttat er ikke overraskende. Det er favorittidretten til Kim Jong-un! Og han har arvet det sterke sportsengasjementet til sin far.
Nytt poengsystem i basketball. De fleste kjenner til Kim Jong-ils store bragd på golfbanen: 11 hole-in-one og 38 under par på èn golfrunde. Hans bowlingserie på 300 poeng er også legendarisk. Kim Jong-il var en NBA-fanatiker og skal ha hatt en komplett videosamling av Michael Jordans kamper fra Chicago Bulls-tiden på 1990-tallet. Da utenriksminister Madeleine Albright besøkte Kim Jong-il i 2000 hadde hun med seg en basketball signert av Michael Jordan. I dag er det en egen facebook-side som har som formål å hente denne hjem igjen!. Kim Jong-il hadde et sterkt ønske om å gjøre basketball til Nord-Koreas nasjonalsport. Han hadde også ideer om å lage et eget nordkoreansk poengsystem: tre poeng for slam dunk, fire poeng for en trepoenger som ikke berører kurven, åtte poeng for baller som går i kurven i de tre siste sekundene av en kamp, og ett minuspoeng for bom på frikast. Dette fikk han aldri realisert…
Jyplingen.Kim Jong-un har også vist interesse for basketball. Da han var student i Sveits viste han stadig fram bilde av seg selv sammen med Toni Kukoc fra Chicago Bulls og Kobe Bryant fra Los Angeles Lakers. Hvor bildet var tatt eller om det var manipulert er usikkert. Som et ledd i hans utdannelse som statssjef fikk Kim Jong-un ansvaret for det nordkoreanske fotballaget under fotball-VM i Sør-Afrika i 2010. Håpet var at laget skulle gjøre det bra og at det skulle øke hans status på hjemmebane. Det gikk motsatt vei. Laget røk ut av gruppespillet med kalassifre. Da laget kom hjem til Nord-Korea måtte de stå skolerett foran et tribunal på 400 personer og ta avstand fra treneren, som etterpå ble sendt i arbeidsleir. Kanskje basketball er redningen for den unge statslederen?
Pyongyangologi.I et par år jobbet jeg med problemstillinger knyttet til Nord-Korea (stort settom idrett og forsoning mellom Nord- og Sør-Korea). Tendensen var at de som mente mest om Nord-Korea aldri hadde vært der, og de som hadde vært der sjelden sa det de mente, fordi de var redd for at deres adgang til Nord-Korea skulle hindres av sine ytringer. I sum betyr det at det meste som skrives om Nord-Korea og Kim-klanen i disse dager har begrenset sannhetsgehalt og kun er spekulasjoner. Under den kalde krigen var det en vitenskaplig retning som het kremlologi. Det vi ser i dag er pyongyangologi. Tidligere i år var Google-sjefen på besøk i Nord-Korea. Det er slike overraskende besøk som fører til at vi får litt mer informasjon ut fra verdens mest lukkede land. Like it or not!
Gryende basketballdiplomati? Betyr dette besøket en bedre tone mellom USA og Nord-Korea. Obama er jo også svært interessert i basketball? I så fall er dette starten på et gryende baskeballdiplomati med en av landene i ondskapens akse!

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT