Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Fire tiltak mot kampfiksing

1.       Norges fotballforbund. Lag en enkel spørreundersøkelse til alle spillere og trenere i de fire øverste divisjonene der man spør om de kjenner til det nåværende regelverket til NFF, om de har blitt kontaktet av mistenkelige personer og om de har tips til tiltak som bør settes i gang for å forhindre at spillere/trenere tar del i kampfiksing. En slik undersøkelse kan både bidra til informasjon til spillere/trenere og avdekke tvilsomme tilfeller. Dette kan være en god start på Fotballforbundets arbeid med et nytt regelverk og kan rapporteres til UEFA som tiltak i kampen mot kampfiksing.

2.       Norges idrettsforbund. Som paraplyorganisasjon bør Idrettsforbundet raskt se på sitt eget regelverk og tydeliggjøre paragrafene om kampfiksing. De bør også raskt innkalle til et møte med flere forbund for samtale om hva slags fenomen man står overfor. Tennisforbundet, Håndballforbundet, Ishockeyforbundet, Volleyballforbundet, Cricketforbundet og Bokseforbundet (for å nevne noen tilfeldige forbund) kan møte kampfiksing av forskjellig art (”match fixing”, ”point shaving” og ”spot fixing”). Sport Accord er paraplyorganisasjonen for alle internasjonale særforbund og de har utarbeidet meget gode nettsider som kan tjene som utgangspunkt for umiddelbare tiltak og utforming av nytt regelverk.

3.       Norsk Tipping. Norsk Tipping må vokte seg for ikke å lage spill som kan bidra til kampfiksing. Liveoddsen kan for eksempel bidra til ”spot fixing” hvis det tilbys for mange objekter. Et drastisk tiltak som går den andre veien enn liveodds er å ha spillstopp lenger før kampstart. De fleste som tipper på legale spillsteder gjør det ofte tett før kampstart for at det skal være vanskeligere å oppdage og for at kampen ikke skal utsettes på grunn av unormalt spill. Dette vil gi overvåkerne bedre tid til å oppdage eventuelt spill på fiksede kamper og det kan forhindre at kamper blir avlyst kun på grunn av mistanke. Det meste av gamblingen på kampfiksing foregår utenfor Norsk Tipping og andre legale operatører (se internasjonale spillaktører som er lovlige i andre land). Kanskje må Norsk Tipping krype til korset og inngå et samarbeid, ikke bare med nasjonale spillmonopoler i andre land, men også med dem som i dag blir sett på som illegale konkurrenter, om hvordan man sammen kan forhindre kampfiksing.

4.       Norske myndigheter. Kampfiksing er et problem som strekker seg langt utenfor idretten og langt utenfor Norges grenser. Derfor er det viktig at norske myndigheter spiller på lag med idretten i dette spørsmålet. Kulturdepartementet er bindeleddet mellom Norsk Tipping og idretten. Det bør derfor sørge for at disse får fortgang i sakene sine. Internasjonalt jobbes det i Europarådet med å få etablert en konvensjon mot kampfiksing. Der har Norge til nå vært tilbakeholdne. Norge bør delta aktivt i arbeidet med konvensjonen, bidra med penger til tiltak for at konvensjonen går fra papir til tiger og ta en lederrolle. Dette er en gylden mulighet til å vise internasjonalt samfunnsansvar på idrettsfronten (slik vi gjør i antidopingarbeidet). Siden mye av kampfiksingen kan knyttes til hvitvasking av penger og internasjonal kriminalitet er det viktig at norske myndigheter gir politiet mulighet til å kontakte internasjonale motparter for å lære av andre land, men også for å få etterretningsinformasjon i konkrete saker.

Rask på avtrekkern. Kampfiksing er et holdningsproblem og skader mange parter hvis det får utvikle seg. Jeg tror ikke problemet er stort i Norge, men vi bør ikke være naive. Denne sommeren har vi sett at noen få mistenkelige tilfeller kan skade omdømmet til alle deler av norsk fotball. Derfor er det viktig at vi tar det på alvor og kommer raskt i gang med mottiltak.
Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT