PSG-president Nasser Al-Khelaifi på UEFA-kongressen i Roma i 2019. Foto: Andreas Selliaas Del dette:TweetE-post

KOMMENTAR: Qatar den store vinneren da Superliga-prosjektet sprakk

Det tok kun 48 timer fra de tolv klubbene sendte ut en pressemelding om at de hadde etablert en superliga som skulle konkurrere med Champions League til hele prosjektet lå dødt. Og da kruttrøyken hadde lagt seg var det en mann som sto igjen som seierherre: Nasser Al-Khelaifi fra Qatar.

Nasser Al Khelaifi er ingen hvem som helst i europeisk og internasjonal fotball og det er nesten utrolig at alle dem som nå puster lettet ut fordi det ikke ble noe av de spektakulære supeligaprosjektet og utroper UEFA-president Aleksander Ceferin til den store seierherren.

For den virkelige vinneren er PSG, Qatar og den allmektige Nasser Al-Khelaifi.

Taperne? Alle dem som trodde at det mislykkede kuppforsøket fra de tolv klubbene (seks engelske, tre spanske og tre italienske) var et signal om nye tider og mer demokrati i europeisk fotball.

For det vi er vitne til er at Qatar har tatt fullstendig kontroll over internasjonal fotball og nå faktisk blitt sjefen for store deler av de europeiske fotballklubbene i Europa.

Nasser Al-Khelaifi er en mektig person og har sittet i styret i UEFA siden 2019, da han ble plassert der som en av to representanter for European Club Association (ECA) som representant for PSG.

Den andre representanten var Juventus-president Andrea Agnelli. Han var president i ECA og er den som de to siste årene har styrt prosessen for å få på plass et nytt Champions League-format.

Men da det viste seg at han også sto bak det nye superligaprosjektet måtte han trekke seg som president fra ECA og forsvant da også fra UEFAs styre.

Den som ble valgt Agnellis arvtager i ECA er nettopp Nasser Al-Khelaifi og i UEFAs styre ble han byttet ut med Bayern Münchens mektige mann, Karl-Heinz Rummenigge.

Kommentaren fortsetter under bildet.

Det nye styret i European Club Association (ECA)

ECA er et produkt av G14 og senere G18-gruppen som fra 1998 til 2008 presset UEFA til å gjøre endringer av Champions League til fordel for de største og rikeste klubbene.

Rummenigge har hele tiden vært kritisk til denne klubborganisasjonen. Nå sitter han altså sammen med Nasser Al-Khelaifi i UEFAs styre og skal stake ut kursen for europeisk klubbfotball de neste årene.

Al Khelaifi har mange verv i og utenfor fotballen. Han er minister uten portefølje i regjeringen i Qatar, han er leder for Qatar Sports Investment, han er president i PSG, han er styreformann i BeIN Sports som eier alle Champions League-rettighetene i Asia, han sitter i Qatars-VM-komité og er president i Qatars tennisforbund, for å nevne noe.

Og sist men ikke minst, han er anklaget for korrupsjon i både Sveits og Frankrike.

Kommentaren fortsetter under Twitter-meldingen.

Nasser Al-Khelaifi var svært sentral da Premier League stoppet salget av Newcastle til det saudiske oljefondet. Grunnen til at salget ble stoppet var ikke Saudi-Arabias brudd på menneskerettighetene, men fordi Saudi-Arabia hadde sendt Champions League-kamper i Asia ulovlig.

Og han er arkitekten bak Qatars deltagelse i den europeiske VM-kvalifiseringen.

Da de tolv superligaklubbene ble presentert søndag 18. april var det mange som stusset over at PSG ikke var blant de tolv.

Det går bare an å spekulere i hvorfor Nasser Al-Khelaifi ikke ville at klubben han eier (og som han er i besittelse av fordi det var en del av byttehandelen mellom Qatar og Michel Platini for at Platini skulle stemme på VM til Qatar) ikke skulle være med i Superligaen.

En grunn kan være at trusselen fra FIFA og UEFA om at spillere på lag som deltar i Superligaen ikke får delta i VM. Skulle det bli en realitet ville for eksempel Neymar og Mbappé ikke kunne delta i VM i Qatar.

En annen grunn er at han eier alle Champions League-rettighetene i Asia og ved å bli med i Superligaen kunne han ødelegge denne avtalen.

Men kanskje den viktigste grunnen er at han visste at superligaprosjektet ville gå dukken og at det da åpnet seg opp en mulighet for ham til å bli enda mektigere. Det har han i hvert fall blitt.

Da Al Khelaifi ble valgt til president i ECA uttalte UEFA-president Aleksander Ceferin at dette er en mann å stole på. Det samme sa han om Andrea Agnelli som stakk ham i ryggen denne uken.

Kommentaren fortsetter under Twitter-meldingen.

Det store spørsmålet i Norge nå, midt i all debatt om Qatar, er om norske fotballedere og klubber mener at Nasser Al-Khelaifi er en mann å stole på og at han skal bidra til et mer demokratisk fotball-Europa.

For ikke bare er han nå mer mektig enn noen gang i UEFAs styre, han er nå også leder for et knippe norske klubber som er med i ECA.

Molde og Rosenborg er ordinære medlemmer i denne organisasjonen som gikk fra 246 til 234 medlemmer etter at de tolv superligaklubbene trakk seg ut. Odd, Vålerenga, Strømsgodset og Vikig er assosierte medlemmer. Hva mener de om denne utviklingen. Og har det noe å si for den norske dialogen om VM i Qatar?