Del dette:TweetE-post

Manchester United og Real Madrid planlegger ny superserie – FIFA og UEFA går til krig

Neste måned skal Champions League-formatet fra 2024 avgjøres. Nye dokumenter viser at europeiske storklubber planlegger en alternativ superturnering som kan ødelegge det vi i dag kjenner som Champions League.

Idrettspolitikk.no har lest det 18-siders dokumentet.

Pressemelding ut av det blå

Ut av det blå kom FIFA sammen med de seks regionale fotballforbundene torsdag 21. januar med en pressemelding om at spillere som deltar i superliga-turneringer som ikke er organisert dem automatisk blir utestengt fra VM og regionale mesterskap som EM.

I pressemeldingen som de syv forbundene sendte ut står det:

«Any club or player involved in such a competition would as a consequence not be allowed to participate in any competition organised by FIFA or their respective confederation»

Nytt superligakonsept

Like etter at pressemeldingen ble offentliggjort ble det avslørt at det i flere måneder har foregått et spill i kulissene, av blant andre eierne av Manchester United (Joel Glazer) og Real Madrid-presidenten (Florentino Pérez), har jobbet intensivt med å etablere en egen europeisk superliga.

Planen var oppstart allerede i år. Hovedårsaken skal være tapte inntekter i forbindelse med koronapandemien.

Det var The New Times og The Times som først skrev om disse planene.

Idrettspolitikk.no er i besittelse av det 18-siders dokumentet som beskriver hvordan den nye superligaen skal organiseres, den økonomiske fordelingen og maktforholdet mellom klubbene som får være med.

Forslaget i dokumentet er:

  • En liga med femten permanente lag og fem lag i tillegg som kvalifiserer seg hvert år.
  • Lagene blir delt i to grupper med ti lag og der de fire beste i hvert gruppe går videre til sluttspill.
  • Alle kampene foregår i midtuka, bortsett fra finalen
  • Hver av de femten klubbene som regnes som grunnleggere av superligaen (SL Founding Members) garanteres en inntekt på ca. 3.5 milliarder kroner
  • Totalt blir det spilt 180 gruppespillkamper
  • Alle lag får garantert spilt 18 kamper hver
  • Totalt 193 kamper
  • På superligaens generalforsamling er det bare de femten Founding Members som har stemmerett

Det skal være Manchester United og Real Madrid som har vært de sterkeste drivkreftene bak dette initiativet, men Liverpool og AC Milan skal også være involvert.

Saken fortsetter under bildet.

Slik er superturneringen tenkt organisert.

UEFA Champions League og den sveitsiske modellen

Hvis en slik superliga bli etablert vil det slå beina under på det som mest sannsynlig blir det nye Champions League-formatet fra 2024: Den såkalte sveitsiske modellen.

I denne modellen spiller 32 eller 36 klubber i et og samme seriesystem. Hver klubb skal spille ti kamper i grunnspillet, fem hjemmekamper og fem bortekamper. Lagene trekkes ut etter et eget seedingsystem.

Resultatet fra de ti kampene settes inn i en tabell for alle lagene og de 16 beste klubbene går videre til sluttspillet og åttendedelsfinaler.

I sluttspillet spiller førsteplassen mot nummer 16, andreplassen mot nummer 15 osv. De som ikke går videre i Champions League går direkte til sluttspillet i Europa League.

Semifinalistene går automatisk videre til neste års Champions League.

Håpet er at dette turneringsformatet skal være mer attraktivt for dem som skal kjøpe TV-rettighetene og at hver kamp blir mer spennende.

Med de beste klubbene med i den nye superligaen vil hele Champions League-konseptet forvitre.

Flere av de samme engelske klubbene som ønsket å omstrukturere hele det engelske ligasystemet

Det snakkes om at fem eller seks engelske klubber er tiltenkt faste plasser i den nye superligaen.

I den sammenheng er det verdt å merke seg at eierne til Manchester United og Liverpool var svært aktive i en hemmelig planlegging av en total omlegging av engelsk fotball.

Idrettspolitikk.no har hatt tilgang til den kontroversielle Project Big Picture-planen som sentrale aktører i engelsk fotball sto bak.

Det var den britiske avisen The Telegraph som først avslørte planene, som lederen for EFL, Rick Parry, og eierne av Manchester United og Liverpool sto i bresjen for.

Først ble det rapportert at dette var en plan som var brettet ut på 18 sider, men det var også utarbeidet et grunnlagsdokument på ni sider som forklarer hvordan man ønsker å gå fram skulle forslagene bli vedtatt.

Det første dokumentet var kalt Project Big Picture Plan og de andre dokumentet var kalt Revitalisation – Long-Term Solutions for the English Football Pyramid.

I Revitalisation-dokumentet står det at det er de seks klubbene Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester City og Tottenham som har kommet fram til forslaget.

Kilder sier til Idrettspolitikk.no at det kun er de to første klubbene som har signert på dette dokumentet i håp om at de andre klubbene ville gi forslaget støtte.

Disse forslagene ble det ikke noe av.

Blir det noe av superligaen?

Ved å nekte spillere å delta i internasjonale mesterskap som VM og EM har FIFA, UEFA og de andre regionale forbundene satt en foreløpig stopper for superligaprosjektet.

Men det er ikke sikkert at planene blir lagt på is av den grunn.

Koronapandemien rammer mange fotballklubber økonomisk hardt og etter hvert kan klubber og spillere bli desperate etter nye inntekter.

Da kan det hende at både klubber og spillere ofrer mesterskap for sikrere inntekter og klubbene trøste seg med at spillere de eier ikke skader seg i turneringer som de ikke tjener penger på.

For det andre er det ikke sikkert at FIFA, UEFA og de andre forbundene greier å holde igjen, hvis det blir alvor av disse planene. Uten de største stjernene blir VM og EM mindre verdt.

Men det kan også hende at FIFA, UEFA og de andre forbundene ikke har lov til å utestenge spillere som deltar i turneringer de ikke har kontroll over.

Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) har akkurat tapt en anti-trust-sak i EU der de mente de kunne hindre løpere å gå stevner de ikke organiserte og Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) ligger an til å tape en tilsvarende sak i USA.

Siste ord er ikke sagt i denne saken.

Denne artikkelen handler om: