Foto: Pixabay/Kelvin Stuttard Del dette:TweetE-post
Premier League

Brexit gjør nåløyet trangere for norske eliteseriespillere

På grunn av Brexit må spillere som skal til Premier League ved nyttår skaffe seg arbeidstillatelse basert på et poengsystem som det engelske fotballforbundet (FA) fikk på plass i begynnelsen av desember 2020.

Systemet gjør det enklere for danske Superligaspillere å komme til Premier League enn norske Eliteseriespillere.

Nytt poengsystem for arbeidstillatelse

FA har laget egne retningslinjer for menn, kvinner og ungdom, men fellesnevneren er at spillere som ikke er automatisk kvalifisert til arbeidstillatelse gjennom landslagsspill, europacupturneringer og spilletid i det største ligaene i Europa må ha femten poeng eller mer for å få arbeidstillatelse.

Har spilleren færre enn femten poeng må et eget panel vurdere om det kan gis unntak.

Saken fortsetter under bildet.

Norsk eliteserie rangeres sist av det engelske fotballforbundet i systemet for å få arbeidstillatelse.

I et avansert system for beregninger kommer den norske eliteserien dårlig ut, sammenlignet med for eksempel den danske superligaen eller tsjekkisk eller russisk eliteserie.

I tillegg er det lagt ekstra begrensninger på ungdomsspillere.

Lettere i Belgia enn i Norge

Det betyr at en ung klassespiller på Bodø/Glimt som ikke har mye landslagserfaring på verken ungdomsnivå eller seniornivå og aldri har spilt europacup lettest kan komme til en Premier League-klubb ved å dra til en annen klubb i Europa som automatisk gir flere poeng til en søknad om arbeidstillatelse.

Saken fortsetter under bildet.

Spilletid avgjør hvor mange poeng du får.

I tillegg bestemmer spilletid i klubben du er hvor mange poeng du får. Spiller du samtlige minutter i en belgisk klubb (som rangeres på nivå 2) får du automatisk 10 poeng, mens du kun får 2 poeng hvis du gjør det samme i en norsk eller svensk klubb.

Vinner du samtidig serien med den belgiske klubben får du fem poeng, mens du kun får ett poeng for norsk seriegull.

Saken fortsetter under bildet.

Seriemesterskap i Belgia teller mer enn i Norge.

Det betyr at en fast plass på laget i en belgisk klubb som vinner serien automatisk gir deg arbeidstillatelse skulle en engelsk Premier League-klubb dukke opp, mens en norsk spiller også trenger poeng fra landslagsspill. Også da skal det holde hardt.

Finner alltid en omvei

Journalisten Gabriel Marcotti, som er ekspert på det nye overgangssystemet, mener at panelet vil gi unntak hvis det oppstår tvil og særlig hvis de største klubbene ønsker talentfulle spillere som ikke har nok poeng til å få arbeidstillatelse.

Samtidig mener han at spillere, agenter og klubber raskt vil lære seg til å omgå systemet, for eksempel ved at klubber i England med samme eiere i europeiske klubber inngår et samarbeid om unge talenter.

Det er ikke veldig mange norske spillere som har gått til engelske Premier League-klubber de siste årene. Og med Brexit kan det bli færre. I hvert fall på kort sikt.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Denne artikkelen handler om: