Foto: Wikimedia Commons Del dette:TweetE-post
Korrupsjon

KOMMENTAR: Nå søker FIFA-presidenten hjelp hos Donald Trump

Samme uke som FIFA-presidenten leder den utsatte FIFA-kongressen reiser han på hastetur til USA for å være med på signeringen av den fremforhandlete samarbeidsavtalen mellom Israel, De forente arabiske emirater og Bahrain. FIFA-presidenten er desperat.

Fredag 18. september arrangeres FIFA-kongressen og den foregår i år på digitale plattformer. Kongressen skulle egentlig vært arrangert i Addis Abeba i Etiopia, 5. juni, men den ble utsatt og flyttet på grunn av korona.

2020 har vært et katastrofalt år for FIFA-president Infantino.

Han er i år blitt involvert i så mange konflikter at det er overraskende at nordiske og andre forbund ikke har begynt å stille seg spørsmålet om de snart trenger en ny øverste leder.

Reddet av korona

Paradoksalt nok kan korona ha bidratt til å redde Gianni Infantino, eller i hvert fall å ha utsatt problemene hans.

Han er i sterk konflikt med mange av forbundene på det afrikanske kontinentet fordi han har prøvd å overstyre Det afrikanske fotballforbundet (CAF) med en egen normaliseringskomité, ledet av generalsekretær Fatma Samoura, samtidig som hans sterke støttespiller i Afrika, presidenten i CAF Ahmad Ahmad, er tiltalt for korrupsjon.

Det var derfor ventet at kongressen i Etiopia ville by på ramsalt kritikk av Infantino. Det slipper han nå.

I tillegg har koronasituasjonen ført til at FIFA har betalt ut enorme summer til fotballforbund verden over.

Det pleier å stilne kritikken blant mange av dem som bryr seg mer om penger enn om fotballpolitikk og det som foregår på fotballbanen.

I forbindelse med koronapandemien har FIFA bevilget ca. ti milliarder kroner til koronaerstatning til de 211 forbundene som er medlem i FIFA. Hvert forbund får ca. 10 millioner kroner i støtte, i tillegg til 5 millioner kroner i øremerkete midler til kvinnefotball.

I tillegg får hvert av de regionale forbundene (som for eksempel UEFA) ca. 20 millioner kroner fra FIFAs reservefond, som etter VM i Russland er på ca. 27 milliarder kroner. FIFA gir også ut rentefrie lån på opptil 50 millioner kroner til alle forbund som ber om det.

For europeiske forbund kan dette virke som småpenger, men for forbund i andre deler av verden, med liten fotballaktivitet og lite fokus på kvinnefotball er dette enorme summer og kan stilne enhver kritikk mot FIFA-presidenten.

Men selv om Infantino kan ha stilnet kritikken i egne rekker med disse koronatiltakene, er det fortsatt noen som ikke lar seg imponere, blant annet sveitsiske myndigheter som endelig har begynt å ta FIFA på alvor.

Kommentaren fortsetter under lenken.

Nye opplysninger

Tidligere i sommer ble det startet etterforskning av Infantino for mulig korrupsjon i forbindelse med møter han har hatt med riksadvokaten i Sveits, Michael Lauber.

Lauber har måttet fratre sin stilling og mistet sin immunitet som en følge av disse møtene, som skal funnet sted rett før og rett etter at Gianni Infantino ble valgt til FIFA-president i 2016. Infatino er altså den direkte årsaken til at riksadvokaten i Sveits har mistet jobben sin. Smak litt på den.

Det spesielle er at verken Lauber eller Infantino husker hva de snakket om i disse møtene.

Denne sommeren har Ekstra Bladet og Idrettspolitikk.no skrevet en lang rekke artikler basert på tidligere ukjente lydbåndopptak, SMSer og eposter som viser Infantinos renkespill og ulovlige bruk av FIFA-midler.

Vi avdekket blant bruk av private jetfly betalt av russiske myndigheter og emiren av Qatar, som i alle andre tilfeller ville blitt betraktet som korrupsjon.

Ekstra Bladet og Idrettspolitikk.no har fått opplyst om at denne informasjonen er en del av den spesialutnevnte sveitsiske statsadvokaten, Stefan Kellers etterforskning.

Nøkkelen ligger hos Trump

Og det er i denne sammenheng Gianni Infantinos besøk hos Donald Trump i Washington må ses.

For det er amerikanske myndigheter som sitter på nøkkelen til etterforskningen av Gianni Infantino.

Etter politiraidene på det eksklusive hotellet Baur au Lac i Zurich i 2015 er en mengde personer dømt for korrupsjon, hvitvasking av penger og sabotasje av etterforskningen.

Alle av FIFA-folkene er dømt i USA, fordi det er FBI og amerikanske justismyndigheter som har den største gjennomslagskraften i slike saker. En av sakene Gianni Infantino er mistenkt i er en mistenkelig mediaavtale med noen av dem som allerede er dømt i USA da han var generalsekretær i UEFA.

Hva Gianni Infantino gjør på en signering av en avtale mellom land i Midtøsten, uten at det har noe som helst med fotball å gjøre, er i seg selv spesielt.

Og det blir mer mistenkelig når du vet at han har hatt et eget møte med USAs justisminister William Barr.

Det er også spesielt fordi VM-vertene i 2022 Qatar er sterkt imot den avtalen som nå er undertegnet.

I en uttalelse i forbindelse med møtet i Washington sa Infantino at han var glad for å bidra til den positive utviklingen i Midtøsten. Men ingen vet hva han har bidratt med bortsett fra å være med på noen bilder i forbindelse med signeringen.

Det mest absurd er likevel at han etter møtet med Barr sa at han hadde hatt tilsvarende møter i Sveits, møter som har ført til at riksadvokaten i Sveits har måttet fratre sin stilling og mistet sin immunitet og ført ham selv inn i en etterforskning om korrupsjon.

Gianni Infantino har de siste årene blitt en nær alliert av Donald Trump og benytter enhver anledning til å skryte ham opp i skyene, og ikke bare fordi USA, sammen med Mexico og Canada, skal arrangere fotball-VM i 2026.

Og det kan se ut som Infantino har valgt den samme mediestrategien som Donald Trump.

Like etter at sveitsiske myndigheter startet politietterforskning av Infantino gikk han til knallhardt angrep på mediene.

Kommentaren fortsetter under lenken.

Angrep på pressen

Da Ekstra Bladet og Idrettspolitikk.no stilte spørsmål ble vi oppringt av anonyme representanter for presidenten som kom med dårlig skjulte trusler. Han har ansatt dyre PR-byråer til å fremstille seg i et godt lys, blant annet i Washington sammen med Trump og sammen med FN-organer som skal bekjempe korrupsjon(!).

Og det siste han har gjort er å skape total forvirring blant journalister fra hele verden, som ønsker å følge med på streamingen av FIFA-kongressen og den etterfølgende pressekonferansen er å holde tidsfrister for påmelding og innsending av spørsmål hemmelig.

FIFA-president Gianni Infantino er en presset mann og han ligger nå nærmere Donald Trumps verdigrunnlag enn de fotballverdiene som særlig nordiske fotballpresidenter burde forlangt av ham. Når er det nok?

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Denne artikkelen handler om: