Del dette:TweetE-post

WTO-kjennelse kan få betydning for Newcastle-salg

Verdens handelsorganisasjon (WTO) sier i en kjennelse publisert 16. juni at Saudi-Arabia står bak piratsendinger av Premier League og andre sportsarrangementer.

Det setter det planlagte salget av fotballklubben Newcastle i ytterligere fare.

Krig på fotballbanen

Kampen om TV-rettigheter har blitt et hett tema etter at det ble kjent at den upopulære eieren Mike Ashley la til rette for et salg av Newcastle til Det saudiske oljefondet (PIF). Det har gjort Premier League om til en kamparena for fiender i Midtøsten.

Saudi-Arabia startet i 2017, sammen med mange naboland en omfattende boikottaksjon av Qatar, med argumenter om at Qatar støttet terrorisme.

Saudi-Arabia har brukt mange virkemidler for å kneble og skade Qatar og ett av dem er å gå etter dem på fotballbanen.

I en stor sjarmoffensiv overfor FIFA-president Gianni Infantino for et par år siden forsøkte de å overta og finansiere flere nye globale FIFA-turneringer og de fikk også FIFA til å vurdere om Qatar burde dele fotball-VM i 2022.

Forslaget var å utvide VM til blant andre Saudi-Arabia i visshet om at Qatar ikke hadde kapasitet til et større VM-format.

FIFA stoppet etter hvert dette forslaget, blant annet fordi de aktuelle arrangørlandene ikke hadde god nok stadionkapasitet.

Stjal TV-sendinger

Men ikke bare har saudiske interesser forsøkt å ta VM fra Qatar, de har også stjålet TV-sendingene til det Qatar-eide beIN.

I forbindelse med fotball-VM i Russland i 2018 begynte det saudiskeide TV-selskapet beoutQ å sende VM-kamper gratis til hele Midtøsten, kamper som beIN hadde rettighetene til. De stjal rett og slett TV-sendingene til beIN.

Og etter hvert har beoutQ ulovlig sendt fotballkamper fra Premier League, La Liga, Bundesliga, Champions League og andre sportsarrangementer som beIN har hatt rettigheter til.

Dette har UEFA, FIFA og de største fotballigaene i Europa protestert på fordi det bryter mot de avtalene de har med beIN og fordi det bidrar til usikkerhet om inntekter til framtidige TV-avtaler.

Protesterte til Premier League

Da det ble kjent at PIF ønsket å kjøpe Newcastle sendte beIN brev til Premier League og alle styreformennene i Premier League og ba dem sette en stopper for salget av Newcastle, med begrunnelsen av at saudiske interesser hadde underminert en TV-avtale som bidrar med store summer til Premier League.

Premier League tar en bakgrunnssjekk av alle nye klubbeiere og regelverket sier at Premier League-eiere ikke kan ha begått noe kriminelt.

Og kan Qatar og beIN bevise at å stjele TV-sendinger er en kriminell handling og salget kan knyttes til saudiske myndigheter, så er det stor sjansen for at salget til PIF går i vasken.

Og her kan kjennelsen til WTO får stor betydning.

Allerede i 2018 sendte Qatar inn en klage til WTO der de protesterte på at Saudi-Arabia blokkerte beINs sendinger til Saudi-Arabia og at de ikke satt i gang tiltak for å stoppe beoutQ sendinger til Midtøsten.

De mente dette var et brudd på beINs rettmessige avtale med blant annet Premier League («intellectual property rights») og at Saudi-Arabia, for å overholde sine forpliktelser til WTO, hadde plikt til å stoppe tyveriet, og også straffeforfølge dem som gjorde det.

WTO er klare i sin konklusjon

Rapporten fra WTO om beoutQs virksomhet er på 125 sider og omfatter mange juridiske spørsmål, men hovedkonklusjonen er at de gir Qatar medhold i sin klage.

WTO mener at Saudi-Arabia har plikt til å stoppe sendingene og straffeforfølge dem som sørger for piratsendingene. WTO gikk heller ikke med på at dette spørsmålet var en del av kampen mot terrorisme.

Saudi-Arabia fikk derimot medhold i sine argumenter om at de ikke ville tillate juridisk bistand til beIN i Saudi-Arabia av sikkerhetsgrunner. Dette tok myndighetene i Riyadh som en seier.

Myndighetene i Qatar, FIFA, UEFA og La Liga reagerte svært positivt på WTO-beslutningen.

UEFA skrev i en pressemelding at «det er nå gjort klart at beoutQ har stjålet UEFA-kamper og det er forbudt». FIFA skrev i en pressemelding at Saudi-Arabia «nå må ta de nødvendige skritt for å beskytte rettighetshaverne».

La Liga-sjef Javier Tebas la ikke fingrene imellom og hevdet at «La Liga ønsker WTO-kjennelsen velkommen, den viser at det ikke er noen tvil om at Saudi-Arabia har bidratt til en av de mest sofistikerte og ødeleggende piratvirksomhetene i historien».

Det store spørsmålet nå er om denne piratvirksomheten er alvorlig nok for Premier League når de skal vurdere bakgrunnen til de nye, potensielle eierne til Newcastle og om de knytter PIF den saudiske regjeringen.

Kommer de til den konklusjonen har de ikke noe annet valg enn å stoppe salget av Newcastle i denne omgang.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Denne artikkelen handler om: