Del dette:TweetE-post

Ett skritt nærmere saudisk overtagelse av Newcastle

Nok en sentral person i det saudiske oljefondet (PIF) har fått en direktør-rolle i selskapet NCUK Investment Limited. Og Saudi-Arabia signaliserer at de ønsker å kjøpe Premier League-rettigheter.

Det betyr sannsynligvis at saudisk overtagelse av Newcastle er ett skritt nærmere.

Saken fortsetter under lenken.

Ny viktig mann inn som direktør

Det har blitt en voldsom debatt etter at det ble kjent at det saudiske oljefondet (PIF) snart kan sitte på 80% av eierandelene i den engelske fotballklubben Newcastle.

Som Idrettspolitikk.no tidligere har skrevet, ble lederen for PIF, Yasir Othman Al-Rumayyan tidligere i år ansatt som direktør i NCUK Investement Limited.

Han er en av Saudi-Arabias mektigste menn. Og nå får han følge av nok en sentral person i PIF.

I det britiske selskapsregisteret Companies House kommer det fram at Bander Bin Mogren ble ansatt som direktør i selskapet 9. april.

Mogren er Chief Operating Officer (COO) i PIF og en nær alliert til Yasir Othman Al-Rumayyan, og sitter si styret i mange store selskaper i olje- og banksektoren.

Det engelske fotballforbundet og Premier League holder nå på med bakgrunnssjekk («fit and proper person test») av kjøperne av Newcastle.

At Mogren nå er registrert som en av direktørene i dette investeringsselskapet viser at Saudi-Arabi legger mye prestisje i dette oppkjøpet. Bakgrunnssjekken skal etter planen ta mellom to til fire uker.

Saken fortsetter under bildet.

En av de nye direktørene i Newcastle?

Dokumenter i det britiske foretaksregisteret Companies House viser at saudiske myndigheter gjorde seg klar for overtakelse av den engelske fotballklubben Newcastle allerede 20. januar i år.

Da ble selskapet NCUK Investment Limited etablert, med Yasir Al-Rumayyan som direktør. Senere er det ansatt en regnskapsfører som besitter poster i over 40 andre selskaper. Og nå er altså nok en sentral saudisk person klar for selskapet.

Saken fortsetter under lenken.

Komplisert overtagelse

Den sentrale personen i det som nå ser ut som blir et salg av Newcastle er den britiske finanskvinnen Amanda Staveley.

Hun har tidligere hjulpet Mansour bin Zayed Al Nahyan fra De forente arabiske emirater med å ta over Manchester City. Hun og brødrene Jamie og Simon Reuben (førstnevnte er i dag direktør i Queens Park Rangers) ser ut til å ta over de resterende 20% av klubben.

Andre dokumenter i Companies House viser at Staveleys selskap PCP Capital Partners og Newcastle-eier Mike Ashleys selskap St James Holdings Limited har signert en lånegaranti.

Samtidig har et annet av Amanda Staveleys selskaper, Cantervale Limited inngått et samarbeid med RB Sports and Media Ltd, et av selskapene til Reuben-brødrene.

Bak det store saudiske investeringsfondet (PIF) står Saudi-Arabias de facto leder, kronprins Mohamed bin Salman. Han var blant annet arkitekten bak mordet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi og er en sentral aktør i krigen i Jemen.

Saken fortsetter under lenken.

Ønsker Premier League-rettigheter

Samtidig som Premier League og det engelske fotballforbundet sjekker bakgrunnen til de nye Newcastle-eierne har saudiske interesser også signalisert at de vil kjøpe Premier League-rettighetene i Midtøsten.

Hvis dette stemmer må det ses på som et strategisk mottrekk til beIN Media Group som har sendt inn klagebrev til både FA og alle lederne av de 20 Premier League-klubbene der de sier at de bør nekte Saudi-Arabia tilgang til Premier League (selv om saudisk interesser allerede er inne i Sheffield United).

Årsaken er at saudiske myndigheter er knyttet til pirat-TV-selskapet beoutQ som i flere år har sendt Premier League til land i Midtøsten uten å ha rettigheter til det.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Denne artikkelen handler om: