Del dette:TweetE-post
Helse

KOMMENTAR: De viktige minuttene

Denne helgen starter alle FA-cupkamper i England ett minutt forsinket for å rette søkelys på psykisk helse. Det er det engelske fotballforbundet som sammen med National Health Service står for kampanjen Every Mind Matters.

Utgangspunktet til kampanjen er den sterke økningen i psykiske helseproblemer hos engelske fotballspillere de siste årene.

Kampanjen retter seg mot alle i og utenfor fotballen og bruker mange av de største stjernene i engelsk fotball for å promotere tiltak som skal hjelpe deg ut av den psykiske blindgata, skulle du havne der.

Kommentaren fortsetter under Twitter-meldingen.

Tallene for engelsk fotball er skremmende. I fjor viser tall fra den engelske spillerforeningen en økning på over 25% i antall spillere som har søkt hjelp for psykiske helseproblemer.

Årsakene er mange, men hovedårsaken er det sterke forventningspresset som skapes hos unge spillere når de kommer inn på de forskjellige toppklubbenes akademier og frykten for å mislykkes.

Disse tallene viser at det er idretten selv og alle pengene som rår i fotballen som forårsaker de mentale problemene. Slik har fotballen blitt.

Men dette er ikke bare et problem i fotballen. I mars 2019 fikk vi for eksempel et sterkt innblikk i hvordan psykiske og fysiske problemer ødela skiskytter-karrieren til Julie Bonnevie-Svendsen.

Ada Hegerberg ga seg på landslaget fordi hun var psykisk utslitt. Dette to av mange historier i fjor og mørketallene er sikkert store.

I Norge har vi nylig og nok en gang hatt en debatt om helseutfordringer i kvinnelangrenn og vi har jevnlige debatter om vektproblematikk i skihopping og sykkelsporten. For å nevne noen.

Den siste tiden har det også nok en gang blitt satt søkelys på rasisme i internasjonal fotball og vi har ennå ikke kommet til bunns i problemene som idretten skaper for homofile.

Alt dette og mere til påvirker den psykiske helsen til idrettsutøvere.

Psykisk helse er et vanskelig tema og selv om mange kanskje vil hevde at toppidrettsutøvere kan skylde seg selv fordi de ønsker å utfordre kropp og sjel for å bli best, er problemene like reelle for dem som for alle andre.

Det positive og kanskje paradoksale kan være at idrettsutøvere som står fram med sine problemer kan bidra til at andre finner trøst eller søker hjelp.

Det er prins William som har gitt stemmen til kampanjen som lanseres denne FA-cuphelgen. Den britiske kongefamilien har også hatt sine psykiske utfordringer. Det har også den norske kongefamilien hatt.

Ikke et øye var tørt da Ari Behns datter Maud Angelica (16) mintes sin far i en gripende minnetale i Oslo Domkirke, etter at Ari Behn tok sitt liv første juledag.

I talen fikk vi vite at Behn hadde hatt psykiske helseproblemer over lang tid. Budskapet til datteren var at det finnes hjelp. Og at savnet fra de etterlatte er stort.

Statistikk fra Norge viser at selvmordsraten i Norge ikke har gått nevneverdig ned de siste 20 årene til tross for mange holdningskampanjer og handlingsplaner.

Det holder altså ikke med holdningskampanjer. For at vi ikke skal få psykiske problemer må vi se hverandre. Og når vi har fått problemer trenger vi kanskje hjelp utover det å gi hverandre en klem.

Vi må tørre å se hverandre. Snakke med hverandre. Og senke forventningspresset til oss selv og andre.

Kanskje det hjelper?

Det gjelder fotballspillere, kongelige, kunstnere og alle oss andre dødelige.

Vi må gi hverandre et minutt i ny og ned, uten at det stilles krav til hva minuttet skal brukes til. Da tror jeg vi får det bedre.

Og når det minuttet er over kan vi se fotballkamp sammen og glemme alt rundt oss. Det kan i hvert fall bidra litt.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Denne artikkelen handler om: