RUSADA-sjef Jurij Ganus snakker med Idrettspolitikk.no på Play the Game-konferansen i Colorado Springs. Foto: Andreas Selliaas Del dette:TweetE-post

Russisk antidopingsjef: – Hvorfor er de så nervøse?

Colorado Springs, USA (Idrettspolitikk.no): – Hei! New York Times-artikkelen har fått russiske medier til å eksplodere, sier Jurij Ganus mens han smilende og lett heseblesende tar tak i meg i hotellkorridoren på Doubletree Hilton i Colorado Springs.

Vi møtes på Play the Game-konferansen i Colorado Springs i USA der russisk doping er hovedtema.

Farlig jobb

Jurij Ganus ble valgt til leder for Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) i august 2017 og er mannen som tilsynelatende har fått i oppdrag å rydde opp i dopingen i Russland.

Det er ingen lett oppgave og det er mange som lurer på hva slag posisjon han har i russisk politikk.

Ganus fikk jobben som leder for RUSADA i august 2017 etter at hans forgjenger Nikita Kamaev døde en plutselig død i 2016.

I ett år hadde RUSADA en midlertidig sjef og da stillingen som RUSADA-sjef ble utlyst fikk de inn over 700 søkere.

Ganus sier til Idrettspolitikk.no at han ikke søkte jobben som sjef for RUSADA, men var likevel en av de seks som ble intervjuet til stillingen.

Nå reiser han verden rundt for å overbevise verden om at Russland er på rett vei i kampen mot doping.

Den russiske juristen fra St. Petersburg virker ikke særlig skyggeredd. Han har tatt over en post der to av hans forgjengere har dødd av mystiske årsaker (også RUSADA-sjefen mellom 2008 og 2010, Vatsjeslav Sinev døde plutselig samme år som Kamaev) og han har vært knallhard i sin retorikk overfor dagens sportsminister, Pavel Kolobkov.

Kolobokov er en tidligere fekter som tok over ministerposten for Vitalij Mutko. Mutko er anklaget for å stå bak den statsorganiserte dopingen under OL i Sotsji i 2014.

Omgjengelig russer

Lederen for RUSADA er tilstede på Play the Game-konferansen, som arrangeres annethvert år og som i år er lagt til Colorado Springs, hjembyen til Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) og den amerikanske versjonen av Olympiatoppen, Team USA.

Det er flere journalister tilstede på konferansen og Ekstra Bladet/Idrettspolitikk.no og New York Times er to av mediene de som får gjøre lengre intervjuer med Ganus.

Han virker åpen om sine holdninger til russisk dopingkultur og er som sagt svært kritisk til dagens sportsminister.

Intervjuene med Ekstra Bladet/Idrettspolitikk.no og New York Times publiseres samtidig og er nesten identiske (bortsett fra at Ganus til New York Times sier mer om det han mener er myndighetenes overvåking av ham), men naturlig nok er det New York Times som gir de største oppslagene i Russland.

Siden han har sagt det samme til oss som til New York Times og lovet Idrettspolitikk.no oppdateringer på russiske reaksjoner på det han sier i USA kommer han lett anpusten bort og forteller at hans uttalelser har blitt store nyhetssaker i de største russiske sportsmediene.

– Enkelte russiske medier ønsker å utveksle Grigorij Rodtsjenkov med meg, sier han lattermildt og viser meg en artikkel i den russiske sportsavisen Sport-Express.

Han spør også etter New York Times-journalisten som har intervjuet ham. Han vil vise ham den russiske artikkelen.

– Jeg står for det jeg sier og er ikke redd for konsekvensene. Så lenge det kun er de største sportsavisene som skriver dette tar jeg det ikke så alvorlig, sier Ganus.

LES OGSÅ: Dybt chokeret: – Jeg troede ikke på det, jeg så

Tvilsom påstand om Trump og Putin

Årsaken til at blant annet Sport-Express har lansert det meget spesielle forslaget om å bytte Jurij Ganus med den tidligere lederen for Moskva-laboratoriet, Grigorij Rodstjenkov er filmregissør Bryan Fogels mildt sagt spesielle opptreden på denne konferansen.

Bryan Fogel er mannen bak Oscar-vinneren Icarus, filmen der vi får se Rodtsjenkovs flukt fra Russland etter at det blir avslørt at det er han som er hjernen bak Russlands dopingprogram i OL i London i 2012 og OL i Sotsji i 2014.

I en 20-minutters monolog fra scenen i Colorado Springs gir Fogel Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) det glatte lag og fremhever sin egen rolle i kampen mot doping i Russland, samtidig som han har tre kameraer rettet mot seg selv, sannsynligvis som en del av filmingen til Icarus II.

I en sekvens i monologen sier Fogel at Vladimir Putin og Donald Trump har hatt et møte om utveksling av varslerne Edward Snowden og Grigorij Rodtsjenkov.

Saken fortsetter under bildet.

Oscar-vinneren Bryan Fogel med en kraftig monolog om sitt bidrag til antidopingarbeidet og med hyllest av den tidligere dopinghjernen Grigorij Rodtsjenkov. Foto: Thomas Søndergaard/Play the Game.

Flere kilder tett på amerikansk politikk og med tette forbindelser til WADA og etterforskningen av doping i Russland og som er tilstede på konferansen sier til Idrettspolitikk.no – mot at de får være anonyme – at dette er en påstand helt uten holdepunkter.

De hevder også at Icarus og mange av Fogels påstander i den Oscar-belønte filmen og fra scenen i Colorado Springs gir et svært skjevt bilde av virkeligheten, noen ganger på grensen til manipulasjon av fakta.

Men det er altså påstanden om møtet mellom Putin og Trump russiske medier har hengt seg opp i og som har gjort at de heller ønsker et bytte mellom Ganus og Rodtsjenkov enn et bytte mellom Snowden og Rodtsjenkov.

Saken fortsetter under Twitter-meldingen.

Naiv eller kalkulerende?

Mange av dem Idrettspolitikk.no har snakket med under konferansen, som er tett på IOC, WADA og amerikanske myndigheter er usikre hvordan de skal tolke Ganus opptreden og status i Russland.

Er han naiv og ikke vet hva han holder på med eller er han en kalkulert type som spiller et spill som er regissert fra Moskva, er spørsmålene de stiller seg.

En generell oppfatning er at alle hans uttalelser er klarert i Moskva, at han har en slags garanti fra Russlands president Vladimir Putin og fra det hemmelige politi (FSB) om at han kan ytre seg kritisk til russiske styresmakter uten at han skal frykte for livet.

Hovedmålet er å vise WADA og resten av den vestlige verden at RUSADA er et uavghengig organ og ikke bør suspenderes fra WADA, slik de ble i 2015, etter de første dopingavsløringene.

I september 2018 ble suspensjonen opphevet – til sterke protester fra mange av dem som er talere på Play the Game-konferansen – fordi Russland lovte at alle dopingdata skulle leveres til WADA for gjennomgang.

Kraftig til angrep på Russlands sportsminister

Like før konferansen gikk Ganus ut og innrømmet at dataene som ble utlevert til WADA i januar 2019 var manipulert og at ansvaret lå hos sportsminister Kolobkov. Noe han gjentar i Colorado Springs.

– Vi havnet nok en gang i en krise da WADA ba oss om å utlevere materialet fra laboratoriet i Moskva. Materialet ble manipulert med for å skjule navnene til dopete utøvere, sier Ganus til Ekstra Bladet og Idrettspolitikk.no.

Han sier at det tidligere var en tett kobling mellom laboratoriet i Moskva, russiske myndigheter og RUSADA, men at denne allianen er brutt og at RUSADA i dag samarbeider med et internasjonalt laboratorium.

På konferansen får Ganus også åpenlys støtte av USADA-sjef Travis Tygart, som sier at han ikke hadde anbefalt at russeren skulle få visum til USA om han ikke hadde troen på at han er den rette mann til å rydde opp i dopingproblemene i Russland.

– I dag tester vi også mer målrettet enn vi gjorde tidligere, sier Ganus.

– 65 prosent av våre tester er målrettet og retter seg mot bestemte utøvere. I år tar vi 11.000 tester og 65 prosent av dem er altså målrettet testing. Tidligere var dette tallet kun 10 prosent.

Det sentrale spørsmålet i kampen om RUSADAs plass i internasjonalt antidopingarbeid er de mye omtalte McLaren-rapportene, rapportene som viste at Russland hadde et statlig dopingprogram for mange idretter og for over 1000 utøvere.

Ett av kriteriene WADA har satt er at Russland må godkjenne funnene i rapporten for å bli en del av WADA-systemet i igjen, i tillegg til å utlevere dataene fra laboratoriet i Moskva.

Mener du at McLaren hadde rett?

– McLaren rapporten er et meget solid dokument. Jeg har selv jobbet med dopingsaker der lokale myndigheter har stoppet etterforskningen. Dette er også noe McLaren bekrefter. Han hadde rett.

Hvis kravet fra WADA til RUSADA er at den russiske regjeringen skal anerkjenne funnene i McLaren-rapporten, hva vil ditt råd være? Vil du si at de skal anerkjenne rapporten?

– Ja, kanskje med noen få endringer.

Jurij Ganus sier at han fikk sjokk da han oppdaget at dataene de hadde utlevert til WADA var manipulert.

Han mener selv det var enkelt å oppdage at det var gjort noe med datamaterialet. Han rister på hodet når han forteller dette og legger skylden på sportsminister Kolobkov.

– Han (Kolobkov, journ. anm.) valgte tausheten og svarte ikke på spørsmålene jeg stilte ham. Hvordan er det mulig å endre på prøvene så sent som i desember og januar i år? Noen har fikset på tallene. Jeg forstår ikke hvordan noen kunne gjøre dette.

– Tidligere har vi sett hvordan noen har manipulert med dopingprøvene ved å åpne og lukke flaskene. Nå manipulerer de selve testresultatene. Det er kriminelt.

– Det er ødeleggende for oss. I RUSADA har vi gjort alt vi kan for å leve opp til kravene til WADA og vi har da også funnet mange positive tester. Skritt på skritt viser vi for samfunnet at vi er på vei i riktig retning, men så kommer det enkeltpersoner og manipulerer dataene og ødelegger på den måten alt arbeidet vi har lagt ned.

Hvem er det som har manipulert prøvene?

– Detr vet jeg ikke. Jeg spurte sportsminister Kolobkov hvem det kan ha vært som har manipulert prøvene. Men han holdt munnen og ønsket ikke å dele noe av informasjonen med RUSADA.

– Den som har organisert utleveringen av datatene og som har det fulle og hele ansvaret er Kolobkov. Han er sjef for all sport i Russland. Jeg tror ikke Kolobkov selv har manipulert prøvene, men han har ansvaret for hele prosessen og han burde fortelle hva som har skjedd.

– De eller de som har manipulert prøvene er profesjonelle og befinner seg høyt opp i systemet, sier Ganus til Ekstra Bladet og Idrettspolitikk.no.

– Har mottatt trusler

Jurij Ganus sier at han ikke vet hvem det er som har gjort dette og at han vil navngi vedkommende straks han får vite om det.

– Jeg forstår det simpelthen ikke. Den eller de som har manipulert prøvene arbeider mot nasjonal interesser. Jeg jar reist rundt i hele landet og sett hvordan mange unge trenere gjør det i dag. Vi er på riktig vei og så skjer dette!

Ganus mener at dette ikke er snakk om enkeltpersoner, men at det finnes en klikk i statsapparatet som har vært imot å åpne laboratoriet i Moskva for inspeksjon og at dette miljøet har forbindelser helt til topps i regjeringen eller hos mektige personer i statsapparatet.

Det er risikabelt å lede antidopingarbeidet i Russland. Det viser to plutselige dødsfall hos Ganus’ forgjengere.

Og han innrømmer at han har mottatt trusler og at han har blitt skremt.

– Jeg har mottatt trusler etter at jeg har gått offentlig ut med mine meninger og min informasjon.

– Jeg blir redd som alle andre mennesker. Truslene kommer fra personer som ikke bryr seg om russiske nasjonale interesser, men dette er mitt misjonsoppdrag, det er ikke bare en vanlig jobb.

Hva slags trusler har du fått?

Det er skriftlige trusler, som kom etter at jeg henvendte meg til Vladimir Putin. Jeg ble bedt om å trekke meg. Jeg har ikke blitt truet fysisk. Kun med ord.

– Men jeg har tenkt, hvorfor er de så nervøse. De forsøker å ta budbringeren. Jeg har orientert Putin om hva som har skjedd.

Har du selv snakket med Putin?

– Nei.

Saken fortsetter under bildet.

USADA-sjef Travis Tygart i hyggelig passiar med WADA-visepresident Linda H. Helleland og den norske dopingjegeren Rune Andersen på Play the Game-konferansen i Colorado Springs i USA.

Er han i fare?

Mange som har vært tilstede på konferansen har reagert på at han har tid til å være der under hele konferansen som varer i fire dager, uten vakter og uten assistenter eller rådgivere.

Flere har også reagert på at han etter å ha tilbragt en knapp uke sammen med sentrale aktører i kampen mot russisk doping (som for eksempel IOC-medlem Dick Pound, lederen for utredningen som førte til utestengelse av Russland fra OL i Pyeongchang Richard McLaren, visepresident i WADA Linda H. Helleland og USADA-sjef Travis Tygart) for deretter å dra tilbake en svipptur til Moskva før han retter nesa mot en antidoping-konferanse i København.

De frykter for hans liv.

I ukene som kommer får vi se om WADA tror på hans ord eller om de legger vekt på de manipulerte dataene.

I denne saken står like mye på spill for WADA som for Russland. Det virker det som om Ganus vet å utnytte.

– Jeg skal holde deg oppdatert, sier Ganus og haster gjennom hotellet på vei mot buffetlunsjen. Det er flere han skal prøve å overbevise.

SE OGSÅ: Den russiske varsleren – del I

SE OGSÅ: Den russiske varsleren – del II

SE OGSÅ: Den russiske varsleren – del III

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Denne artikkelen handler om: