Rui Pinto (30) – mannen som er mistenkt for å stå bak Football Leaks. Del dette:TweetE-post

Nå etterforskes Football Leaks-tiltalt for langt flere saker

Mannen som er anklaget og tiltalt for å stå bak Football Leaks får nå flere saker å svare for.

I slutten av mars ble portugiseren Rui Pinto, tidligere kjent som varsleren «John», utlevert fra Ungarn til Portugal, fordi han er mistenkt og anklaget for ulovlig hacking av data.

LES OGSÅ: Football Leaks-journalist beskyldes for løgn

Utvidet arrestordre

Den europeiske arrestordren som var utstedt av portugisiske påtalemyndigheter var begrenset av det såkalte spesifikasjonsprinsippet (Rule of Speciality) som kun gjorde det mulig for portugisiske myndigheter å etterforske og avhøre Rui Pinto om to forhold:

Utpressing av penger og hacking eller «phishing» av dokumenter fra Sporting Clube de Portugal og Doyen Sports Investments Limited (et agentselskap), for deretter å presse dem for penger.

Portugisiske påtalemyndigheter mener at Rui Pinto står bak langt flere tilfeller av hacking, «phishing» og utpressing og ba derfor ungarske myndigheter om lov til å gå igjennom mer av materialet som ble beslaglagt i Budapest i Ungarn der Pinto ble arrestert for å bruke det i etterforskningen av ham.

Det er portugisiske påtalemyndigheter som meldte dette i en pressemelding på torsdag.

Omfattende dokumentlekkasje

Etter at Der Spiegel og en rekke andre europeiske mediehus begynte å publisere saker om de mørke sidene i internasjonal fotball, basert på lekkete dokumenter, har det vært mye spekulasjoner om hvem Rui Pinto er og hvordan han hadde tilegnet seg det som skal være over 70 millioner dokumenter.

Portugisiske myndigheter mener at Rui Pinto er en kriminell som fortjener en straff på mellom 2,5 og 10 år i fengsel, mens hans advokater og mediehusene som har brukt hans dokumenter som grunnlag for et stort antall saker, mener at han er å betrakte som en varsler (whistleblower) på lik linje med Julian Assange, Edward Snowden og Chelsea Manning.

Etter kjennelsen i Ungarn, som ble gitt 13. august, kan nå portugisiske myndigheter ettergå spor på de beslaglagte datamaskinene og konfrontere ham med mistanker om hacking av det portugisiske justisdepartementet, andre fotballklubber, UEFA og FIFA.

Siden 2015 og til i dag har dokumentene som stammer fra Football Leaks satt søkelys på skatteunderdragelser til Lionel Messi, Christiano Ronaldo og José Mourinho, anklager om voldtekt begått av Christiano Ronaldo og beskyldninger om at Manchester City har begått alvorlige brudd på FIFAs Fair Play-regler.

LES OGSÅ: Kampfiksingssak skaper trøbbel i tysk storavis

Flere rettsprosesser på en gang

Rui Pinto står midt i to rettsprosesser på samme tid. Portugisiske politimyndigheter har satt ham under etterforskning, samtidig ønsker belgisk og fransk politi å samarbeide med Pinto for å finne ut hva som finnes i dokumentene, slik at de kan forfølge lovbrudd som begås i fotballen.

Pintos advokater mente at utleveringen til Portugal ville forhindre at dokumentene blir tilgjengelig for belgiske og franske myndigheter. Det bestrider portugisiske myndigheter.

Luktet politiet?

Rui Pinto har innrømmet at han via en mellommann skal ha kontaktet agentselskapet Doyen og bedt om penger for ikke å publisere dokumentene, men han hevder også at det bare var en test for å sjekke hvor mye dokumentene var verdt.

Den portugisiske avisen Sabado avslørte imidlertid at Doyen skal ha inngått et samarbeid med politiet med en gang Pinto tok kontakt, for å få avslørt ham og arrestert.

Den portugisiske avisen hevder at Pinto gjennom «phishing» skal ha fanget opp epostkorrespondanse mellom representanter for Doyen og politiet og derfor trukket seg fra forhandlingene om penger.

Dette benekter Rui Pinto.

Tidligere har Rui Pinto blitt tatt for å ha hacket en bank. I intervjuer med blant annet Der Spiegel har han benektet at han tidligere har gjort dette.

Det er disse og andre forhold han nå vil blir konfrontert med etter den nye utviklingen i saken.

LES OGSÅ: Football Leaks – hvem er det godt for?

LES OGSÅ: Hvordan forstå Football Leaks?

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/