http://www.idrettspolitikk.no/wp-content/uploads/2019/07/cropped-27023095294_5b86286940_b.jpg Del dette:TweetE-post
Svømming

Er protestene mot den kinesiske svømmeren Sun Yang starten på et opprør mot lederne i det internasjonale svømmeforbundet?

Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) har truet med å frata Duncan Scott og Mack Horton medaljene de har tatt i svømme-VM i Gwangju i Sør-Korea. Spørsmålet er om det er lederne i FINA som bør straffes.

Årsaken til FINAs reaksjon er de to svømmernes protester mot den kinesiske svømmeren Sun Yang, som er dømt for doping og etterforskes for flere dopingbrudd, og FINAs beslutning om å tillate Sun å delta i VM i Sør-Korea.

Er dette starten på et opprør mot ledelsen i Det internasjonale svømmeforbundet (FINA)?

Upopulær kineser

Sun Yang er av flere grunner upopulær i svømmeverdenen og han er tidligere utestengt for bruk av doping.

Den direkte foranledningen til protestene under dette VM er at han i januar skal ha sabotert en uanmeldt dopingkontroll ved blant annet å knuse en blodprøve og nektet å ta en urinprøve.

Saken skal føres for Den internasjonale voldgiftsretten (CAS) senere i år, men FINA har latt ham delta i årets VM i Sør-Korea. Og det er dette som møter harme og protester blant hans konkurrenter.

LES NRKs fremstilling av konfliktene rundt Sun Yang.

Kjent mønster

Behandlingen av Sun Yang går inn i et mønster i de internasjonale særforbundene: de er svært lite interessert i å straffe de store stjernene i dopingsaker samtidig som de straffer utøvere som protesterer.

Men kanskje viktigst av alt, de som styrer FINA har som ledere i mange andre særforbund så mange svin på skogen at de selv burde vært straffet for lenge siden.

I denne sammenheng er det ikke uten interesse at Sun Yang er kineser.

Han er svært populær i Kina og selv om han er upopulær i resten av verden er han en svært viktig svømmer for FINA, fordi han bidrar til sponsorinntekter og med stor sannsynlighet litt kroner i lomma til enkelte av styremedlemmene i FINA.

LES OGSÅ: IOCs nye ansikt: Tvilsomme personer velges inn i IOC

Skjult lydbåndopptak

Idrettspolitikk.no sitter på lydbåndopptak av forhandlinger mellom første visepresident i FINA og generaldirektør i Den asiatiske olympiske komité (OCA), Husain al-Musallem, og det som sannsynligvis er en kinesisk agent.

I opptaket ber han om en personlig kommisjon på 10% på alle sponsoravtaler som OCA inngår. I lydopptaket sitter de og snakker om avtaler verdt ca. en halv milliard norske kroner.

Musallem ber agenten sende kontraktsforslaget til sjeiken. Sjeiken det er snakk om er med stor sannsynlighet sjeik Ahmed al-Sabah, som er president i OCA og som har hatt en lang rekke verv i internasjonal idrett, men har måttet trekke seg fra styreverv i FIFA og suspendert seg selv i IOC fordi han etterforskes for korrupsjon.

Verken FINA eller IOC har kommentert informasjonen i dette opptaket eller straffet Musallem for noe som helst.

Det spesielle i denne saken er at Musallem er anklaget for akkurat det samme som sjeiken, uten at det har fått de samme konsekvensene for ham.

Fotballkorrupsjon

I 2017 avslørte statsadvokaten i Brooklyn at et medlem av FIFAs revisjonskomité (Audit & Compliance Committee), Richard Lai, som også var president i fotballforbundet i Guam, hadde mottatt nesten 10 millioner kroner i bestikkelser i tidsrommet 2009 til 2014.

Pengene kom fra en gruppe ledere knyttet til FIFA, Det asiatiske fotballforbundet (AFC) og Den asiatiske olympiske komité (OCA) og Det kuwaitiske fotballforbundet (KFA).

Sjeik Ahmad er ikke navngitt i rettsdokumentet fra Brooklyn, men det ble raskt kjent at mistenkt Nr. 2 (Suspect No. 2) var sjeiken fra Kuwait. I Det samme dokumentet finner vi Musallem, som er mistenkt Nr. 3.

Bakgrunnen for bestikkelsene var å påvirke FIFA-presidentvalget i 2011 og presidentvalget i AFC i 2013. Presidentvervet i AFC ga på den tiden automatisk plass i FIFAs eksekutivkomité (det som i dag er FIFA Council).

Vitnemålet til Richard Lai og anklagen til statsadvokaten i Brooklyn fikk sjeik Ahmad til å frasi seg alle vervene i internasjonal fotball, også styrevervet i FIFA og til at han har suspendert seg selv som IOC-medlem og fra ledervervet i Forbundet for nasjonale olympiske komiteer (ANOC).

Sjeiken unngår også å reise til land som har utleveringsavtale med USA. Men han er hjertelig velkommen i Lausanne og i den olympiske familie.

I 2018 stilte han opp på åpningen av det nye hovedkvarteret til FINA i Lausanne og poserte smilende sammen med FINA-president og IOC-president.

Avslørt flere ganger

Både sjeiken og Musallem er fra Kuwait og har i mange år vært av de mektigste personene i internasjonal idrett.

Idrettspolitikk.no har sammen med Ekstra Bladet i Danmark avslørt hvordan de to bidro til å kaste ut Kuwait fra mange internasjonale særforbund i 2015 som en hevn mot maktpersoner i Kuwait og at sjeik Ahmad al-Sabah har tilegnet seg makt i internasjonal fotball og IOC igjen gjennom et renkespill i kulissene.

LES OGSÅ: Nå sitter sjeiken på bakrommet og styrer IOC

Maktkampen i FINA

Opptaket Idrettspoltikk.no sitter med er fra før FINA-kongressen i 2017 og kom til overflaten i en maktkamp om toppvervene i FINA på denne kongressen.

Presidenten i FINA er den aldrende Julio Maglione fra Uruguay som på FINA-kongressen i 2017 ble gjenvalgt for andre gang og gikk inn i sin tredje periode som FINA-president i en alder av 81 år.

På den samme kongressen ble Musallem valgt til første visepresident til tross for alle anklagene om korrupsjon.

Maglione slo den italienske motkandidaten Paolo Barelli med overlegne 258-77. Barelli er president i Det europeiske svømmeforbundet (LEN) og har vært en sterk kritiker av både Maglione og Musallem.

Allerede i sin første periode som president fikk Maglione fjernet regelen om alderstak for FINA-presidenter. Uten den regelendringen hadde han ikke blitt gjenvalgt til FINA-president i 2017.

Samtidig er FINA-regelverket slik at om Maglione går av som president midt i en fireårsperiode så er det første visepresident som tar over.

Maglione har protestert på anklager om at det er inngått en avtale mellom Maglione og Musallem om at sistnevnte skal gå av midt i perioden for å bane vei til toppen for den mektige mannen fra Kuwait.

Interessekonflikt

Det er også verdt å merke seg at en av de andre visepresidentene i FINA, Dale Neuburger, er en av grunnleggerne av TSE Consulting og i dag direktør i den amerikanske avdelingen av dette firmaet, et firma som for et par år siden slo seg sammen med Burson Marsteller Sport.

Det er Burson Marsteller Sport som har ansvaret for all FINA-kommunikasjon under VM i Gwangju.

Flere ganger har Neuburger måtte forsvare seg mot anklager om at han blander sitt profesjonelle yrke med vervet som en av visepresidentene i FINA.

Det er lett å skjønne at utøvere protesterer mot bruk av doping og det er en sjeldenhet at vi får se det så tydelig som under svømme-VM i Sør-Korea.

Spørsmålet er når utøverne begynner å protestere mot lederne av sitt eget forbund, ledere som har langt mer å svare for enn åpenlys frustrasjon under medaljeseremonier.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Denne artikkelen handler om: