Gianni Infantino i sin åpningstale på FIFA-kongressen i Paris i 2019. Del dette:TweetE-post

FIFA trikser med tallene for å gjøre kvinnefotball lekker

Fotball-VM i Frankrike er allerede i ferd med å bli en suksess. TV-tallene er formidable, tilskuerne strømmer til mange av kampene og stadig flere får forbilder i kvinnefotballen.

Det går med andre ord framover.

Men det er fortsatt en lang vei å gå før de to gjeveste turneringene for kvinner og menn er jevnbyrdige i FIFA.

Det viser en oversikt over pengeoverføringer, billettsalg og rangering av lagene som er kvalifisert til VM.

LES OGSÅ: «Takk for at dere kjemper, takk for at dere orker, og takk for at dere smiler!»

FIFA-presidentens selvskryt

I sin tale til FIFA-kongressen i Paris i forkant av mesterskapet og på pressekonferansen etter at han ble gjenvalgt, fremhevet Gianni Infantino sine tiltak for å fremme kvinnefotball.

Han la vekt på at han hadde etablert en egen kvinneavdeling i FIFA, at han hadde ansatt en kvinnelig generalsekretær (Fatma Samoura fra Senegal), at han har fire kvinner i FIFAs Management Board, at det nå sitter seks kvinner i FIFAs styre (Council) og at 20% av alle de 9 FIFA-komiteene består av kvinner (en oppgang fra fire prosent).

Og når det gjelder pengeoverføringer til kvinnefotballen mente han at FIFA ikke gjør nok, men at de har startet et kvinneløft også der. Samtidig innrømmer han at han har mer å gå på.

Hans konklusjon etter tre år og fire måneder i sjefsstolen i FIFA, var: «We start, we move, we progress».

FIFA trikser med pengebeløp

Men det var en ting han ikke la i sin munn, og det var at FIFA er i ferd med å tette inntektsforskjellene mellom kvinner og menn.

Det var smart av ham, fordi forskjellene faktisk har økt de siste årene. Det viser en oversikt fra Twitter-kanalen Swiss Ramble.

Når FIFA presenterer sine økonomiske disponeringer sjonglerer de ofte mellom prosentfordeling og absolutte tall for å pynte på kvinneregnskapet.

Her er tallene som Swiss Ramble presenterte og som baserer seg på regnskapet som FIFA presenterte på kongressen i Paris:

FIFA har økt overføringene til lagene som deltar i fotball-VM fra 135 til 270 millioner kroner.

I tillegg betaler FIFA totalt 103 millioner kroner til de respektive forbundene for forberedelser til VM og totalt 76 millioner kroner i kompensasjon til klubber som må avgi spillere til VM.

Totalt har FIFA økt betalingen for kvinnene fra 135 til 450 millioner kroner i 2015 til årets VM. Det er bra.

Det er allikevel bare 7.5% av det mennene får.

I VM i Russland delte FIFA ut totalt 3.6 milliarder kroner i premiepenger til de 32 lagene som deltok. Å justere for at 24 lag deltar i kvinne-VM og 32 lag deltok i VM i Russland gjør ikke stor dorskjell. Mennenes inntekter er beregnet økt til 3.9 milliatrder kroner i 2022.

Tar vi med kompensasjon til klubber og overføringer til landslag blir forskjellen enda større.

Legger vi samme disse summene med premiepengene fikk mennene 5.9 milliarder kroner, altså 5.5 milliarder kroner mer enn kvinnene. Det er en økning på 1.3 millirder kroner, hvis vi sammenligner med forskjellen i 2015, da kvinnene spilte VM i Canada.

I tillegg er det verdt å nevne at VM-vinner Frankrike, fikk 342 millioner kroner i seiersbonus i Russland, mens det altså er 270 millioner kroner til fordeling til ALLE de 24 lagene i VM i Frankrike i 2019.

De tyske VM-vinnerne fikk 315 millioner kroner i premiepenger i Brasil i 2014, mens USA som vant VM i Canada i 2015 fikk 18 millioner kroner.

Regner vi i prosent, ser det selvsagt helt annerledes ut. Da har mennene fått en økning i overføringer på 38% og kvinnene på hele 233%.

Noe av forskjellen kan forklares i forskjell i inntekter. Mennene tjener mer og derfor kan de få mer.

Men det forklarer ikke alt. På FIFA-kongressen fortalte Infantino at FIFA har 24.3 milliarder kroner til disposisjon de neste fire årene.

Noe av disse reservene kan brukes til å utjevne forskjeller, ikke øke dem.

Saken fortsetter under twitter-tråden.

Swiss Rambles gjennomgang av pengeoverføringer til kvinner og menn.

FIFA bryr seg ikke om utvikling av fotball

Mange reagerte på USAs 13-0-seier over Thailand i gruppespillet.

Seieren sier ikke bare noe om at USA satser mer penger på fotball enn Thailand, men også at FIFA (og det thailandske forbundet) ikke overfører nok ressurser til fotballen i Thailand og andre fattige fotballnasjoner.

Thailand greier så vidt å rekruttere nok fotballspillere til landslaget og de spiller så få treningskamper mot kvalifisert motstand at det er vanskelig å forsvare FIFA-rangeringen de får.

Dette gjelder også mange andre lag. Chile falt i 2016 ut av FIFA-rangeringen fordi de ikke hadde spilt mange nok offisielle kamper.

Laget fra Thailand får mesteparten av pengene sine fra en rik velgjører (Nualphan Lamsam), og det samme gjør Jamaica, som får generøs støtte fra Bob Marleys datter Cedella Marley.

Det argentinske forbundet har akkurat begynt å gi systematisk støtte til sitt kvinnelandslag. For to år siden gikk laget til streik fordi de ikke fikk utbetalt penger av forbundet.

Disse lagene har til nå fått liten støtte fra FIFAs store pengebinge og støtten FIFA har gitt forbundene har ikke kommet kvinnefotballen til gode.

FIFA har etablert Global Women’s Football Strategy som skal hjelpe til å styrke kvinnenes representasjon i FIFA og i de nasjonale forbundene, og det skal sørge for at de nasjonale forbundene utarbeider egne utviklingsplaner for kvinnefotballen.

Men denne strategien sier ingenting om at penger som FIFA deler ut til de nasjonale forbundene skal gis til kvinnefotballen.

«We start, we move, we progress»?

Saken fortsetter under twitter-tråden.

En tråd om å vinne mye og om god og dårlig sportsånd.

FIFA trikser med billettsalget

Rett etter at fotball-VM i Frankrike var sparket i gang annonserte FIFA at de hadde solgt over en million billetter. Det stemmer ikke.

Fem dager etter at VM startet slettet FIFA en Twitter-melding der de hadde hevdet at de hadde nådd milepælen én million solgte billetter.

Årsaken var at de hadde medregnet VIP-billetter, gratisbilletter, sponsorbilletter og til og med medisinsk personale i dette tallet.

Det riktige er en millione allokerte billetter, og det er noe annet enn solgte billetter.

Tidligere hadde FIFA sagt at 20 kamper var utsolgt før mesterskapet startet, men de måtte også gå tilbake på det det og redusere dette til 14 kamper. En av de utsolgte kampene var Frankrike-Norge i Nice.

Det er også rapportert om at flere av kampene som er meldt utsolgt, kunne solgt flere billetter.

FIFA og VM-arrangørene har lukket flere seksjoner på de forskjellige stadionene, fordi de ikke trodde de kunne fylle hele stadion.

LES OGSÅ: Kvinnene er i ferd med å gjøre mennene til latter

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/