Sepp Blatter taler på World Summit of Ethics and Leadership in Sports. Foto: World Summit of Ethics and Leadership in Sports Del dette:TweetE-post
Doping

KOMMENTAR: Trenger vi en guru i kampen mot doping?

For andre året på rad samarbeider Antidoping Norge med FairSport og World Forum for Ethics in Business om en antidoping-konferanse i Oslo. Det skjer 4. juni.

Det er er veldig spesielt trekløver som står bak denne konferansen. Da tilsvarende konferanse ble arrangert i fjor på Grand Hotel i Oslo, var det startskuddet på Linda H. Hellelands kampanje for å bli WADA-president.

Se programmet til antidopinkonferansen i Oslo 4. juni 2014 HER.

Da var talerlisten imponerende, selv om den hadde slagside til dem som støttet Helleland i kampen mot den polske sportsministeren Wiltold Banka, som nå etter alle solemerker blir valgt til president på polakkens hjemmebane i Katowice i begynnelsen av november.

LES OGSÅ: Hellelands tøffe kamp.

I fjor glimret ledere fra de internasjonale særforbundene med sitt fravær, men i år skal både president i Det europeiske friidrettsforbundet Svein Arne Hansen og generalsekretær i Det internasjonale skiforbundet Sara Lewis delta, sammen med mange prominente personer fra det offentlige Norge.

Jeg regner med at Hansen får spørsmål om hva han mener om at utestengelsen av Caster Semenya er opphevet av en sveitsisk domstol (og alternativt om hva han syns om at Russland igjen er avlørt for å dekke til russiske dopingfunn) og at Lewis får spørsmål om sin rolle i antidopingarbeidet i langrenn (alternativt om gubbeturen til Pattaya).

Men noen bør også stille spørsmål om hva den indiske guruen Sri Sri Ravi Shankar gjør på en internasjonal antidopingkonferanse i Norge og at hans organisasjon World Forum for Ethics in Business får spille en så sentral rolle.

Den indiske guruen (som ikke må forveksles med musikeren Ravi Shankar) har siden 2014 arrangert tre egne konferanser om etikk i idretten under navnet World Summit Ethics & Leadership in Sports (og han har de siste par årene vært en god venn av tidligere generalsekretær i NIF, Inge Andersen).

Den første konferansen (da under navnet World Forum for Ethics in Business & Art of Living) ble arrangert i FIFAs hovedkvarter i Zürich i 2014 og hadde daværende FIFA-president Sepp Blatter som hovedtaler.

I talen sa Blatter:

“FIFA is the only sports organization which has this independent body for ethics, nobody else, not even the IOC (International Olympic Committee).”

På denne konferansen deltok også to daværende ledere av FIFAs etiske komité Hans-Joachim Eckert og Michael J. Garcia, som begge er kritisert for sin unnfallenhet i arbeidet med å avdekke korrupsjonen som førte til at Qatar fikk fotball-VM i 2022.

I etterkant av denne konferansen kritiserte den anerkjente gravejournalisten Andrew Jennings i magasinet Private Eye sine journalistkolleger for manglende kritikk av koblingen mellom Sepp Blatter og den indiske guruen.

Utdrag fra Andrew Jennings artikkel i Private Eye 3. oktober 2014

Andrew Jennings mente at World Summit Ethics & Leadership in Sports bidro til å hvitvaske Sepp Blatters korrupte regime i FIFA.

Da jeg spurte Andrew Jennings for noen dager siden om hva han syns om denne organisasjonen, skrev han:

«They ARE bollocks «

Den andre konferansen foregikk i Berlin i 2015, men i 2016 var de tilbake i FIFA-hovedkvarteret og da var Gianni Infantino hovedpersonen.

Da sa Infantino at Shankars organisasjon bidro til åpenhet i FIFA og at man trengte flere konferanser som dette fordi FIFA spiller en betydelig samfunnsrolle.

Saken fortsetter under bildet.

FIFA-president Gianni Infantino taler på 2016-konferansen til World Forum for Ethics in Business. Foto: World Forum for Ethics in Business

Er det noe som kjennetegner FIFA de siste årene så er det mer lukkethet og utrenskning av alle som har ytret seg ktitisk mot Infantinos disposisjoner.

Selvfølgelig skal vi ikke legge skylden for dette på Sri Sri Ravi Shankar, men vi bør spørre oss om en organisasjon som har vist liten dømmekraft med sin omgang med mektige idrettsledere før, bør være en viktig del av en antidopingkonferanse i Oslo.

I fjor, da den indiske guruen talte i Oslo på denne samarbeidskonferansen, var det svært lite annet en selvfølgeligheter og klisjéer vi fikk høre. Det var svært vanskelig å skille hans tale fra idrettsledere som har skjult sin lyssky virksomhet bak de samme kliséene.

I en tid der frontene i antidopingarbeidet hardner til, kan det kanskje være rom for andre og forsonende perspektiver, men i denne sammenheng tror jeg heller de innholdsløse selvfølgelighetene latterliggjør mer enn det skaper orden i rekkene.

Det er spesielt at en organisasjon som tidligere har blitt knyttet til hvitvasking av ledere i et internasjonalt særforbund får en så prominet rolle på et antidopingarrangement i Oslo.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Denne artikkelen handler om: