Styreformann i Juventus, Andrea Agnelli forteller om de nye Champions League-planene. Foto: ECA. Del dette:TweetE-post

Juventus-boss innkaller til hastemøte for å endre Champions League

Juventus-boss Andrea Agnelli har hastverk med å få endret Champions League og de andre europeiske cupturneringene. Det viser nytt brev Idrettspolitikk.no har fått tilgang til.

Andreas Agnelli er en av Europas mektigste fotballedere. Han er styreleder i Juventus og sitter i UEFAs eksekutivkomité (styre) som representant for Den europeiske klubbforeningen (ECA), der han er formann.

I brevet som er datert 24. april og som ble sendt ut til de 232 klubbene som er medlemmer i ECA, kaller han inn til en ekstraordinær generalforsamling på Malta 6. og 7. juni 2019.

Saken fortsetter under bildet.

Innledningen til brevet Andrea Agnelli har sendt til 232 klubber i Europa.

Hastverk

Andrea Agnelli går også til kraftig angrep på dem som har vært skeptiske til hans forslag til nytt Champions League-format og maner de 232 klubbene som er med i ECA til å stå samlet mot motkreftene.

Innkallingen til en ekstraordinær generalforsamling allerede i begynnelsen av juni viser med all tydelighet at Agnelli har hastverk og at det nå er full krig mellom forskjellige aktører i europeisk fotball.

Den ordinære generalforsamlingen ble avholdt i Amsterdam i slutten av mars i år og der ble de nye ideene til nytt Champions League-format for første gang presentert.

Rosenborg og Molde er representert i ECA som ordinære medlemmer, mens Vålerenga, Strømsgodset, Viking og Lillestrøm har observatørstatus.

Avsløring av forslag til nytt Champions League

Idrettspolitikk.no har i flere artikler dokumentert innholdet i hemmelige brev og dokumenter i FIFA og UEFA som viser konfliktene som har oppstått i europeisk fotball på grunn av forslag om nye cupformater etter 2024. Innkallingen til en ekstraordinær generalforsamling på Malta viser at konflikten er blitt enda skarpere.

Idrettspolitikk.no kunne 6. april i år avsløre Agnellis forslag til nytt Champions League-format fra 2024.

Det ser slik ut:

  • Champions League består av totalt 128 lag og deles opp i tre divisjoner
  • Det vil være 32 lag i de to øverste divisjonene og 64 (eller 32) lag på det tredje nivået
  • På det øverste nivået (CL1) deles det opp i fire grupper av åtte lag.
  • Med en oppdeling i fire grupper med åtte lag og totalt 128 lag i hele turneringen vil det bli CL-kamper enn i dag
  • De fire beste lagene i hver gruppe i CL1 går til 8.-delsfinale og vil automatisk være kvalifisert til neste års Champions League uansett hvordan det går i hjemlig liga.
  • 5.-plassen i de samme gruppene vil også kvalifisere seg til neste års Champions League uavhengig av hvordan det går i hjemlig liga.
  • Klubbene som kommer på 6. og 7. plass vil spille playoff og vinneren vil også spille neste års Champions League uavhengig av hvordan det går i hjemlig liga. Taperen av denne finalen vil automatisk få spille Europa League neste år, uavhengig av hvordan det går i hjemlig liga.
  • Lagene som havner på sisteplass i CL1 vil automatisk være kvalifisert til neste års Europa League, uavhengig av hvordan det går i hjemlig liga.
  • Resultatet av dette er at 24 av 32 klubber som er med i CL1 automatisk vil få spille Champions League året etter, uavhengig av hvordan de gjør det i hjemlig liga.

LES MER HER: Slik kan Champions League se ut i 2024 – store konsekvenser for norsk fotball

Kraftige reaksjoner

Dette forslaget har flere klubber i Den europeiske ligaforeningen (European Leagues) reagert på.

Mens ECA organiserer de største og rikeste klubbene i europeiske ligaer organiserer Den europeiske ligaforeningen de europeiske eliteseriene. Norsk Toppfotball representerer Norge i denne foreningen.

Den europeiske ligaforeningen hadde nylig møte i Portugal og der var bekymringen hos flere nasjonale ligaer. Men begrunnelsen er forskjellig.

Engelsk Premier League ønsker ikke at Champions League skal ødelegge terminlista til den engelske ligaen fordi de vil tape enorme pengesummer. Små nasjoner som Norge er bekymret for at de aldri vil kunne kvalifisere seg til Champions League hvis dette forslaget blir innført og La Liga i Spania ønsker for eksempel ikke at UEFA og Champions League skal ødelegge for FIFAs planer om en ny global klubbturnering som starter allerede i 2021 eller nye turneringskonsept for landslag (Nations League).

Mange konfliktlinjer

Konfliktlinjene er med andre ord mange.

ECA samarbeider tett med UEFA (som organiserer alle de nasjonale forbundene) og de kjemper med nebb og klør mot FIFA-president Gianni Infantinos grandiose planer om en ny cupturneringer i regi av FIFA, samtidig som flere klubber i ECA ønsker disse turneringene velkommen.

Det er tette forbindelser mellom ECA og UEFA og Agnelli sitter som en av to ECA-representanter i UEFAs eksekutivkomité. Den andre representanten er styreformann i PSG, Nasser Al-Khelaifi som ble valgt inn på UEFA-kongressen i Roma tidligere i år. Qatar har med andre ord også en ord med i laget når Champions League diskuteres.

Samarbeidet mellom ECA og UEFA-president Aleksander Ceferin har bidratt til at de rikeste klubbene i Europa ikke har brutt ut av Champions League og danner sin egen eksklusive liga. Nå har UEFA flere problemstillinger på bordet.

Saken fortsetter under bildet.

Andrea Agnelli ytrer sin frustrasjon mot Den europeiske ligaforeningen og ber om boikott av møte de har innkalt til.

Ber om boikott

I det nye brevet til sine medlemmer går Andrea Agnelli hardt ut mot Den europeiske ligaforeningen og representantene for La Liga som han mener farer med løgn og sladder. Han ber de klubbene som er invitert til rådgivningsmøtet i Madrid 6. og 7. mai om framtiden til europeisk fotball om å boikotte møtet.

Han mener det ikke er noen vits i å dra på møtet fordi forslagene til nytt Champions League bare er ideer og at ingenting ennå er bestemt. Verken UEFA eller ECA er invitert til møtet i Madrid.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Showkamper er som å pisse i buksa

LES OGSÅ DET STORE INTERVJUET MED FOTBALLPRESIDENTEN: NFF-president Terje Svendsen: – Uten UEFA blir det ingenting av FIFAs forslag

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/