Notre-Dame brenner, mandag 15. april 2019. Foto: Wikimedia Commons. Del dette:TweetE-post

KOMMENTAR: Milliongaven til gjenoppbyggingen av Notre-Dame viser hvor kynisk IOC er

IOC provoserer igjen. Denne gangen kaster de noen sølvmynter til Notre-Dame. Det viser hvor kyniske de er.

IOC er en PR-maskin og ikke en idrettsorganisasjon. Den tenker mer på sitt eget ve og vel og sitt image overfor nasjonale myndigheter FØR de arrangerer OL og lite på utøvernes rammebetingelser og arrangørene etter at de har slukket den olympiske ilden.

Det er donasjonen til oppbyggingen av Notre-Dame et eksempel på.

IOC sender brev om donasjon

Mandag 15. april 2019 brant den ikoniske Notre-Dame-katedralen i Paris. Og bare noen dager etterpå sendte IOC et brev til Thomas Estanguet, som er sjef for Paris-OL i 2024, der det står at IOC bevilger ca. 5 millioner kroner til restaurering og gjenoppbygging av katedralen.

«Målet om at restaureringen skal være ferdig til sommerlekene i 2024, er en ekstra motivasjon for oss alle. Hele den olympiske bevegelsen, og spesielt IOC, er rørt over den umiddelbare koblingen franskmenn har gjort mellom Notre-Dame og OL i Paris», står det i brevet.

IOC har mye penger i banken, så beløpet de avser til dette formålet vil knapt vises i regnskapene til den mektige organisasjonen.

Hvilke signaler gir IOC?

Men signalene IOC gir bør man bite seg merke i. For det viser at IOC fortsatt ikke har forstått kritikken mot dem de siste årene både når det gjelder pengebruk og andre prioriteringer.

Midt i debatten om åpenhet i idretten er det på grensen til komisk at brevet som IOC-president Thomas Bach sendte til lederen for Paris-OL i 2024 og som senere ble offentliggjort er sensurert av IOC. To linjer i brevet er streket over med svart tusj.

Kommentaren fortsetter under bildet.

Brevet fra IOC-president Thomas Bach til organisasjonskomiteen i Paris er sensurert for offentligheten.

Men det er ikke det mest alvorlige, kun et eksempel på at IOC er i utakt med resten av verden som ønsker at IOC skal modernisere seg og høre på alle ropene om endring.

Tidligere i april publiserte Idrettspolitikk.no en kronikk av de to markante IOC-kritikerne Jules Boykoff og David Zirin, der de i kraftige ordelag kritiserer IOCs bruk av 1.3 milliarder kroner på et nytt hovedkvarter i Lausanne samtidig som Rio-OL har på dratt seg gjeld i milliardklassen og underleverandørene til lekene står i kø for å få betalt det den brasilianske OL-komiteen skylder dem.

«Til forskjell fra alle olympiske leker siden 1960, kostet IOC nye hovedkvarteret mindre enn budsjettert. Bygningen kostet ca. 470 millioner kroner mindre enn de hadde regnet med på forhånd, ifølge dem selv.

I utgangspunktet var gjelden etter OL i Rio på ca. 175 millioner kroner. Med andre ord, kunne IOC ha betalt ned gjelden til Rio 2016 og samtidig bygget sitt snobbete hovedkvarter. Men det er ikke slik IOC opererer.

Istedenfor fortsetter de å lage sine verdensomspennende planer i en atmosfære av luksus, en luksus som ville få en casino-eier i Las Vegas til å rødme, samtidig som Rio opererer i et helvete av budsjettkutt, stengte skoler og kriminalitet», skrev de i kronikken.

LES HELE KRONIKKEN: IOC bygger nytt hovedkvarter samtidig som de lar Rio sitte igjen med en enorm gjeld

Et av mange eksempler på dobbeltmoral

Men dobbeltmoralen stopper ikke der.

Bare noen dager i forkant av brannen i Notre-Dame ga IOC-president Thomas Bach klar beskjed til Det internasjonale utøverforum i Lausanne om at kravet fra utøverne om mer penger av overskuddet til IOC ikke var på tale.

Men de har altså penger til å betale oppbyggingen av Notre-Dame slik at tv-bildene under OL i Paris i 2024 ser finere ut.

Mer fokus på idrett?

Hva med å sette av en større sum til utøvere i andre deler av verden som har råd til å kjøpe seg joggesko eller å gi mer penger til kampen mot doping og la andre ta seg av kirkelige sysler?

Fem millioner norske kroner er en dråpe i havet til disse formålene (og til gjenoppbyggingen av Notre-Dame), men signalet hadde vært stort.

Hva om IOC hadde matsjet de ca. 8 milliardene som ble gitt til Notre-Dame i frivillige bidrag og gitt tilsvarende beløp til et prosjekt som skulle utvikle idretten i alle verdenshjørner fram til OL i 2024?

Det hadde vært noe.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/