Champions League-vinnerne Real Madrid i 2018. Foto: Wikimedia Commons. Del dette:TweetE-post

Slik kan Champions League se ut i 2024 – store konsekvenser for norsk fotball

Det foregår en intens diskusjon bak lukkede dører om endringer av Champions League. Fra 2024 vil det europeiske fotballkartet garantert være helt forandret.

UEFA og den europeiske klubbforeningen (ECA) forhandler nå seg imellom og hver for seg hvordan framtidens europacupspill skal foregå.

Konflikter på kryss og tvers

Samtidig foregår det en kamp mellom FIFA og europeiske interesser om et nytt klubb-VM allerede fra 2021.

Dette nye klubb-VM-konseptet som FIFA-president Gianni Infantino har stått i bresjen for – og som UEFA-president Aleksander Ceferin har vært imot – vil også påvirke de europeiske turneringene og nasjonale ligastrukturene.

Det blir ytterligere komplisert når noen europeiske storlag bryter ut av den tilsynelatende enigheten i Europa og kaster seg på klubb-VM.

Det er særlig store klubber utenfor Premier League som ser en mulighet til å spe på budsjettet med deltagelse i en verdensomspennende klubb-turnering.

Store penger i spill

Ekstra Bladets Jan Jensen har også dokumentert at amerikaneren Stephen M. Ross, som eier NFL-laget Miami Dolphins, er i ferd med å etablere en verdensomspennende privat klubbturnering, som også inkluderer store europeiske lag.

Det er ingen overdrivelse å si at det er pengene som styrer i alle forslagene til nye cupturneringer i Europa og resten av verden.

Siden kampprogrammet i Premier League er så omfattende og summene så store for alle lag som er med i den engelske toppdivisjonen er de 20 klubbene der de eneste som nå offentlig har protestert mot et nytt Champions League-konsept.

Rettens vei eneste mulighet?

Informasjon fra forskjellige lukkede møter de siste ukene om de nye forslagene til Champions League gir god grunn til å slå fast at det er store forandringer i vente fra 2024 og at den eneste mulighetene for land som kommer dårlig ut av det nye konseptet som blir vedtatt er å gå rettens vei for å ha sjanse til å beholde sine rettigheter i europeisk fotball.

Idrettspolitikk.no har i lengre tid dokumentert noen av forslagene som ligger på bordet – alt fra utvidelse av VM i Qatar i 2022 fra 32 til 48 land, forskjellige modeller for et nytt klubb-VM og grunnlagsdokumenter for en nye orden i europeisk fotball.

Slik kan Champions League se ut i 2024

Basert på kilder som har hatt tilgang til de interne diskusjonene om et nytt Champions League-konsept for 2024, kan Idrettspolitikk.no presentere den mest sannsynlige organiseringen av Champions League fra 2024.

  • Champions League består av totalt 128 lag og deles opp i tre divisjoner
  • Det vil være 32 lag i de to øverste divisjonene og 64 lag på det tredje nivået
  • På det øverste nivået (CL1) deles det opp i fire grupper av åtte lag.
  • Med en oppdeling i fire grupper med åtte lag og totalt 128 lag i hele turneringen vil det bli CL-kamper enn i dag
  • De fire beste lagene i hver gruppe i CL1 går til 8.-delsfinale og vil automatisk være kvalifisert til neste års Champions League uansett hvordan det går i hjemlig liga.
  • 5.-plassen i de samme gruppene vil også kvalifisere seg til neste års Champions League uavhengig av hvordan det går i hjemlig liga.
  • Klubbene som kommer på 6. og 7. plass vil spille playoff og vinneren vil også spille neste års Champions League uavhengig av hvordan det går i hjemlig liga. Taperen av denne finalen vil automatisk få spille Europa League neste år, uavhengig av hvordan det går i hjemlig liga.
  • Lagene som havner på sisteplass i CL1 vil automatisk være kvalifisert til neste års Europa League, uavhengig av hvordan det går i hjemlig liga.
  • Resultatet av dette er at 24 av 32 klubber som er med i CL1 automatisk vil få spille Champions League året etter, uavhengig av hvordan de gjør det i hjemlig liga.

Skulle det bli gjennomført vil det få store konsekvenser for små nasjoner som Norge.

Dette konseptet gjør at det blir langt flere Champions League-kamper. I forslaget som nå diskuteres satser man også på å spille CL1-kampene i helgene.

Det kan bety at nasjonale ligaer som i dag spiller kamper i helgene må flytte disse til midtuken og/eller at de må redusere antall lag i sin egen liga for å gjøre plass til flere europacupkamper.

LES OGSÅ: Stort skritt nærmere et reformert Champions League

LES OGSÅ:Europeiske storklubber boikotter nytt klubb-VM i 2021

LES OGSÅFIFAs ville plan for å utvide fotball-VM i 2022

LES OGSÅ: Hemmelig FIFA-rapport: Utsetter planene om en global Nations League

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra nettsiden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/