Gianni Infantino i sin åpningstale på FIFA-kongressen i Paris i 2019. Del dette:TweetE-post

Hemmelig FIFA-rapport: Utsetter planene om en global Nations League

Det viser en hemmelig FIFA-utredning som Idrettspolitikk.no har lest. Det er ventet mye bråk når FIFAs styre skal diskutere forslagene til nye cupformater i FIFA-regi. Og det er UEFA som er den store bråkmakeren.

LES OGSÅ: FIFAs ville plan for å utvide fotball-VM i 2022

Stor arbeidsgruppe – kort tidsfrist

I utredningen Future Competitions som skal diskuteres på FIFAs styremøte (FIFA Council) i Miami 15. mars, og som Idrettspolitikk.no har fått tilgang til, går den store arbeidsgruppa (Task Force) som FIFA etablerte på styremøtet i Kigali i oktober 2018, gjennom to nye turneringskonsepter: Et nytt Club World Cup og en global Nations League.

Arbeidsgruppa anbefaler å utsette den nye landslagsturneringen, men kommer med to alternative forslag til en ny cupturnering for klubblag.

Utredningen som FIFA legger fram for sitt styre denne uka er ledet av den tidligere kroatiske fotballstjernen Zvonomir Boban og har bestått at 16 representanter fra de seks regionale forbundene og fire representanter fra FIFA.

Det er tydelig at det har vært rivninger i den store gruppa når utredningen skulle sammenfattes. I forordet står det at fem av seks forbund står bak konklusjonene i utredningen. UEFA er forbundet som ikke vil ha noe med dette å gjøre. Det er også her konflikten i internasjonal fotball ligger for øyeblikket: UEFA mot resten.

Forslag om en Global Nations League skrinlegges

Forslaget om en global Nations League (lik den som er innført i Europa) ble foreslått av UEFA i 2017.

Utgangspunktet var at uviktige treningskamper skulle byttes ut med kamper med betydning og dermed også økte inntekter. Forslaget var å arrangere turneringen hvert annet år – midt mellom hvert fotball-VM.

UEFAs forslag var at det skulle spilles gruppespill på hvert kontinent og et sluttspill med de beste lagene i hver gruppe.

Basert på dette forslaget har FIFAs arbeidsgruppe utarbeidet tre forskjellige turneringsmodeller:

  1. En turnering slik UEFA foreslo og med det samme systemet med opprykk og nedrykk, slik Nations League fungerer i Europa i dag.
  2. En turnering der noen kontinenter spiller i samme gruppespill og der det spilles finalespill mellom de fire beste lagene etter gruppespillet.
  3. Mange mini-turneringer på tvers av kontinentene.

Konklusjonen til arbeidsgruppa er at ideen om en global Nations League må utsettes.

Forvirring rundt Club World Cup

En ny global klubblagsturnering har vært på agendaen i snart tre år og har vært ett av de mange kontroversielle forslagene til FIFA-president Gianni Infantino. Blant annet fordi ideen skal ha kommer fra et privat konsortium som Infantino ikke ville fortelle hvem som sto bak.

Senere har det vist seg at det er japanske Softbank, med Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater (UAE) som står bak.

Dette har UEFA reagert sterkt mot, både fordi de misliker hemmeligholdet til Infantino, men også fordi de ikke liker at private investorer skal være medeier i turneringen.

Nytt konsept eller oppgradering av det gamle?

Ideen, ifølge utredningen, er å oppgradere den eksisterende FIFA Club World Cup, gjøre den mer presisjefylt, øke supporternes interesse for et slikt arrangement og å skaffe klubbene større inntekter.

UEFA har vært sterkt mot dette forslaget, ikke bare fordi det har vært stort hemmelighold, men også fordi det vil gå utover Champions League og fordi det vil tære på spillere som ellers har en hektisk terminliste.

UEFA har sagt at de uansett ikke er klare for å delta i en ny og utvidet turnering før tidligst i 2024. FIFA ønsker å sette i gang i 2021.

Det foreslås to alternative cupformater: et med 24 lag og et med 14 lag.

24-lagsturnering

Her deles turneringen opp i åtte grupper med tre lag, der gruppevinnerne går til kvartfinale. Det betyr minimum to og maksimum fem kamper. Turneringen foreslås til juni/juli, i en periode på 17-18 dager og det blir totalt 31 kamper.

Det første forslaget som ble diskutert innebar at UEFA ville få 12 plasser, AFC, CAF og Concacaf to plasser hver, Conmebol 4,5 plasser, OFC 0,5 plasser og vertsnasjonen en plass.

Men etter hvert har arbeidsgruppen redusert UEFAs andel til åtte plasser og gitt en plass mer til de andre forbundene (Conmebol og OFC får 0,5 plasser ekstra).

14-lagsturnering

I dette forslaget utvides dagens turneringsform fra syv til 14 lag, med bare cupkamper og uten gruppespill. Denne turneringen forslås til desember.

Problemet med dette forslaget er at ingen av de regionale forbundene mener at dette alternativet gir den eksisterende klubbturneringen et ordentlig løft.

Derfor foreslår arbeidsgruppa at FIFAs styre tar en beslutning om å teste ut 24-lagsturneringen på bekostning av og i samme tidsrom som Confederations Cup (Prøve-VM) i 2021.

Interne konflikter i UEFA

Idrettspolitikk.no erfarer at representanter for arbeidsgruppen har reist rundt til forskjellige europeiske storlag for å overbevise dem om at en 24-lagsturnering er det beste alternativet og at flere av lagene har sagt seg villig til å delta i et nytt format over en toukersperiode hvis inntjeningen er god nok.

UEFA har ønsket å begrense antall lag og sagt at de maks vil stille med åtte lag, mens FIFA har ønsket tolv lag med i turneringen.

De siste par årene har den europeiske klubbforeningen (ECA) fått to medlemmer med i UEFAs styre, blant annet for å forhindre at det blir en europeisk utbryterliga som konkurrerer med Champions League.

Nå kan det nye forslaget til global cupturnering skape ny konflikt internt i UEFA.

Utvidelse av VM i Qatar i 2022

I tillegg til nye cupformater skal FIFAs styre ta stilling til om VM i Qatar i 2022 skal utvides fra 32 til 48 land. Idrettspolitikk.no har tidligere skrevet om den hemmelige FIFA-rapporten der det lanseres forskjellige løsninger på en slik kontroversiell utvidelse.

Kilder tett på FIFA forteller like før møtet i Miami at Qatar har bidratt til den hemmelige rapporten og at de selv har vært med på å lansere forskjellige alternative løsninger om FIFA skulle bestemme seg for å utvide verdensmesterskapet.

Uansett er det rigget for store konflikter når FIFA-bossene møtes i Miami på slutten av uken.

LES OGSÅ: Hva skjer hvis Saudi-Arabia tar kontroll over fotballen

LES OGSÅNFF i Qatar: – De opererer på et helt annet nivå

LES OGSÅ: Nye utrolige historier om VM i Qatar

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/