Andrus Veerpalu og Mati Alaver utenfor Team-bilden til det private langrennslaget de ledet. Del dette:TweetE-post

Estisk dopingtrener fengslet

Den estiske treneren Mati Alaver ble avslørt som en av bakmennene i dopingskandalen under ski-VM i Seefeld. Nå er han fengslet og det er startet politietterforskning i Estland for å finne ut omfanget av dopingen han skal ha bidratt til. Det melder Eesti Rahvusringhääling (ERR) .

Etter dopingavsløringene i Seefeld har tre estiske langrennsløpere innrømmet bruk av bloddoping og nå etterforsker estisk politi, i samarbeid med tysk og østerriksk politi, om og i så fall hvilken hjelp Mati Alaver har gitt dem.

LES OGSÅ: Skiforbundet misfornøyd med NRKs «Satiriks på ekte»: Stoppet innslag med landslagstrener Myhr Nossum

I arrest i opptil 48 timer

Alaver kan holdes i arrest i 48 timer, det melder det estiske telegrambyrået ERR. Parallelt med den estiske etterforskningen av Alaver foregår det uavhengig etterforskning i Tyskland og Østerrike.

I tillegg til mistanken om at Alaver har hjulpet estiske langrennsløpere med blodoping er han også mistenkt for å være den del av et internasjonalt dopingnettverk og for å ha vært i tett samarbeid med Mark Schmidt, legen som er utpekt som hovedmannen bak dopingringen som ble avslørt i Seefeld.

Samtidig som østerriksk politi raidet flere steder i Seefeld, gikk tysk politi til aksjon i Erfurt, Tyskland og arresterte Mark Schmidt. Mark Schmidt skal ha hjulpet alle de fem langrennsløperne som ble arrestert i Seefeld, blant andre de to esterne Andreas Veerpalu og Karel Tammjärv.

Senere skal også den estiske langrennsløperen Algo Kärp ha innrømmet bloddoping og for å ha brukt Mark Schmidt som lege, etter anbefaling fra Mati Alaver. Alle skal ha innrømmet at de startet med bloddoping i 2016 etter anbefaling fra Mati Alaver.

I en pressemelding til estiske medier rett etter arrestasjonene i Seefeld innrømmet Alaver, følgende:

– Jeg tok kontakt med Karel Tammjärv i 2016 på vegne av den tyske idrettslegen Mark Schmidt. Dette er den største feilen i mitt liv, og jeg angrer oppriktig det. Jeg beklager til utøverne og deres kjære, til den estiske befolkningen og til idrettssamfunnet. Det er ingenting som kan rettferdiggjøre det jeg har gjort.

Samarbeidet med tidligere olympisk mester

Sentralt i etterforskningen er Andres Veerpalu. Veerpalu er både olympisk mester og verdensmester i langrenn og fikk en dopingdom opphevet av CAS etter saksbehandlingsfeil.

Alaver og Veerpalu har sammen drevet det private laget Team Haanja sammen. På dette laget gikk kasakhstaneren Aleksej Poltoranin, en av de andre som ble arrestert i Seefeld.

Karel Tammjärv beklaget sine ugjerninger i en pressekonferanse rett etter at han var tatt, mens Andreas Veerpalu ga en uttalelse gjennom sin mor, der han uttrykker sin anger.

Andreas Veerpalu har sterk tilknytning til Norge og Meråker og dopingpågripelsen falt ned som et sjokk i Meråker.

Kan ikke kastes ut fra skolen

Veerpalu flyttet til Meråker i 2010 og fullførte sin skolegang ved Meråker videregående skole i 2014. 24-åringen har de to siste årene vært en del av høyskolestudiet i langrennsbygda, og er inne i sitt andre år på grunnfag idrett.

– Det er et sjokk for oss. Det er veldig trist, men også veldig greit å se at det jobbes mot bakmenn og systemet bak dem, sa Per Øyvind Torvik til Trønder-Avisa

Han er lektor på idrett grunnfag ved Nord Universitet i Meråker og var i Seefeld der han også møtte Veerpalu.

– Alt virket til å være normalt. Andreas var spent på VM og de konkurransene han skulle gå. Jeg så ikke noe mistenkelig rundt hans oppførsel, sa Torvik til Trønder-Avisa.

Torvik sier at, selv om Veerpalu skulle bli dømt for doping, så kan han ikke kastes ut av skolen

– Idretten har jo sine regler, men vi på Nord Universitet har ingen mulighet til å ekskludere fra noen en skoleplass. Det er jo straffedømte som går på mange studier i hele landet. Vi kan ikke ta fra han en skoleplass om han skulle bli straffet, men i det vi eventuelt får en positiv sak så kan vi kunne reagere med å stenge han ute fra treningsfasiliteter, treninger og de aktivitetene vi har.

LES OGSÅ: Dopinglege utkledd som skiturist

LES OGSÅ: Her fester den østerrikske skipresidenten med dopingutestengt rett før doping-razziaen

LES OGSÅ: Dopingtatt østerriker vant sitt første internasjonale renn for tre uker siden

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Denne artikkelen handler om: