Del dette:TweetE-post

Skiforbundet misfornøyd med NRKs «Satiriks på ekte»: Stoppet innslag med landslagstrener Myhr Nossum

Skiforbundet stoppet innslag med herrelandslagstrener Eirik Myhr Nossum som skulle sendes på humorprogrammet «Satiriks på ekte» den siste fredagen i ski-VM. De mente innslaget ikke var morsomt.

– Jeg mener noe av innholdet og metodene til Satiriks bør være utgangspunkt for en diskusjon om hva som er greit og hva som ikke er det, sier kommunikasjonssjef i Skiforbundet Espen Graff til Idrettspolitikk.no.

– Derfor har jeg spurt NRK om hvordan de selv vurderer innholdet i Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten i forbindelse med programmet.

Lurt på pressekonferansen i Seefeld

Utgangspunktet for kritikken av, og henvendelsen til NRK, er programserien «Satiriks på ekte» og episoden «VM i astma» som ble sendt 1. mars. Programmet ble tatt opp under VM i Seefeld og i forkant av herrenes 15 kilometer.

Flere i norsk presse gikk fem på da Satiriks stilte opp med en reporter som utga seg for å være argentinsk journalist og som blant annet spurte Martin Johnsrud Sundby om hvilke av de individuelle mesterskapseirene han rangerte høyest (på det tidspunktet hadde han ingen, men han vant 15 kilometeren dagen etter) og spørsmål om hva Sundby mente om Ole Gunnar Solskjærs prestasjoner i Manchester United.

Men det var en ting pressen ikke fikk med seg.

Ikke morsomt

Før programmet gikk på luften skal det ha vært uenighet om et intervju som ble gjort med herrelandslagstrener Eirik Myhr Nossum i etterkant av pressekonferansen og skiledelsen til slutt stoppet. Det er spesielt denne hendelsen som har skapt mest irritasjon hos Skiforbundet.

Årsaken skal være at Myhr Nossum ikke syns intervjusituasjonen med den «argentinske» journalisten ikke var særlig morsom.

– Det jeg har forstått, fra mediekontakt for langrenn Gro Eide, som ble kontaktet underveis, er jo at de skal gjøre opptak i settinger de selv har bestemt, for eksempel Martin Johnsrud Sundby på pressekonferanse eller en-til-en intervjuer. Når opptaket er gjort og intervjuet gjennomført så skal de gjøre seg til kjenne. Det ble ikke gjort i Nossum-intervjuet, hevder Graff.

– Nossum er rutinert og han gikk rett bort til Gro Eide og spurte i etterkant at «hva var det der?». Han skjønte jo at det ikke var argentinsk tv og lurte på om det var et Ramm-innslag.

– Han reagerte ganske negativt og opplevde at det ikke var spesielt morsomt fordi de tullet med kreft og aids i samme åndedrag som astma. Alle som har møtt Nossum i tre sekunder vet at han verken har høye skuldre eller er selvhøytidelig eller spesielt vanskelig, så når han reagerer så da er det grunn til å lytte.

Saken fortsetter under bildet.

Illustrasjonsbildet til Satiriksprogrammet VM i astma.

Kan tulle om astma

Espen Graff benekter at de reagerer på denne måten fordi det ble spurt om atsma.

– Nei, vi har svart på astma-spørsmål i hele VM. Vi får astmaspørsmål hver dag. Null stress. Det er kjempefint at vi blir spurt om astma fordi da får vi en god anledning til å kommunisere fakta og ikke minst henvise til innholdet i rapporten til granskningsutvalget, så det kan du ta helt rolig.

– Jeg kjenner NRK-systemet etter 20 år, dette er et klassisk eksempel på folk som kommer inn fra et annet miljø og kanskje er litt for dårlig forberedt med tanke på den virkeligheten de møter i et VM.

– Jeg vet også at det var folk i NRK Sport som ikke syns det her var noe gøy, men hva som er morsomt og ikke vil det alltid være diskusjoner om.

«Snakker om ting de ikke får lov til»

I innledningen til programmet sier de to programlederne, Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen, blant annet at «Ingen vil snakke med oss om de mørke sidene ved langrenn. Hele sendingen skal handle om alt det de ikke vil vi skal snakke om», og at de vil «gi noe tilbake til de som har blitt forbigått av nordmenn med for mye astmaspray».

De tuller også med Martin Johnrud Syndbys bruk av astmaspray og hans dopingdom. Også dette reagerer Graff på.

– Satiriks slo blant annet fast at, uten at det er noe humoristisk snert over det, i en setning som like godt kunne kommet på Dagsrevyen, om at Martin Johnsrud Sundby har tatt ni ganger lovlig dose i kroppen.

– Hadde alt vært satt på spissen og det hadde vært en tydelig kommunikasjon hva det var, så må vi klare å leve med dette. Vi har selv satt oss i en situasjon hvor vi der vi i noen sammenhenger må tåle og bli hersa med både når det gjelder astma og andre ting.

– Jeg la merke til at det var en tøff tone i programmet. De var sikkert litt sinte og forbanna på det «arrogante» skiforbundet som ikke stilte opp i så stor grad som de ønsket.

Mener Skiforbundet er arrogante

Både redaktør for Satiriks Stig Morten Waage og programleder Markus Gaupås Johansen mener at Skiforbundet har vært arrogante og at dette dreier seg om astma.

– Det er nok litt typisk det kommunikasjonssjef for langrennslaget skrev til meg i en sms da jeg forsøkte å overtale henne til å la oss bruke Nossum-intervjuet: «vi bruker ikke mer tid på dette nå.», skriver Waage i en epost til Idrettspolitikk.no.

– Vi kan ikke forstå annet enn at det skyldes det siste spørsmålet som handlet om astma. Resten av intervjuet var fullstendig uskyldig og Nossum lo og var tydelig med på spøken, skriver programleder Gaupås Johansen i en annen epost.

Espen Graff står fullt og helt bak avgjørelsen om ikke å la «Satiriks på ekte» sende innslaget med Nossum

– Jeg vet at vi fikk henvendelse noen ganger der vi ble bedt om å se på klippet på nytt og la det passere og at det ville se dumt ut hvis Satiriks måtte si at Skiforbundet hadde trukket seg fra intervjuet.

– Mitt råd var at Satiriks må forholde seg til at vi ikke ville ha dette på lufta publisert. Jeg synes Satiriks kunne opptrådt mer ryddig, sier Graff.

Ingen begrensninger

Det var NRK Sporten som ga «Satiriks på ekte» akkreditering til VM i Seefeld og dermed adgang til pressekonferansen der intervjuet med Johnsrud Sundby og Myhr Nossum fant sted.

Redaksjonssjef for NRK Sporten og ansvarlig for VM-sendingene fra Seefeld, Janne Fredriksen, sier at NRK ikke har fått noen begrensninger fra Skiforbundet eller lagt noen begrensninger på «Satiriks på ekte».

– Jeg har ikke mottatt noen føringer fra Norges Skiforbund på hvilke spørsmål vi kan stille utøverne og vi har ikke lagt noen redaksjonelle begrensninger på Satiriks, skriver Janne Fredriksen i en SMS til Idrettspolitikk.no.

Både Waage og Gaupås Johansen berømmer NRK Sporten for hjelpen de har fått til å lage humorprogrammet, men de peker samtidig på noen dilemmaer de mener NRK står overfor.

Stig Morten Waage understreker at NRK Sporten har vært behjelpelige hele veien, i så stor grad de selv følte seg komfortable med å gjøre.

– Siden NRK Sporten hjalp oss med akkrediteringer, så ba de oss om å unngå noen typer spørsmål direkte til utøverne. Dette var spørsmål som gikk på doping og astma.

– Vi ble aldri bedt om å ikke snakke med utøverne en-til-en, men vi ble fortalt at det var lite sannsynlig at vi kom til å få gjort det, da dette kun skjedde i mixed-zone etter løpene og utenfor smørebussen før løpene. Dit hadde ikke vi tilgang med vår akkreditering. Eneste møtepunktet vi hadde med utøverne, var altså pressekonferansene. 

– Sporten har hele tiden vært tydelige på at vi er vår egen redaksjon, og at vi selv styrer hva vi vil gjøre når vi var der nede. Vi ble altså ikke forbudt å stille disse spørsmålene, men bedt pent om at siden de hjalp oss, så kunne vi hjelpe dem.

– De var redde for reaksjoner fra utøverne, og de var avhengige av at disse stilte opp i f.eks. VM-kveld for å kunne lage et godt produkt. De ba oss ta hensyn til det før vi gjorde noe.

– De er jo i en rar skvis, og det gjelder jo de fleste sportsjournalister. Man vil gjerne lage kritiske saker, men samtidig er man avhengig av å ha et godt forhold til utøverne for at de skal stille opp. Utøverne har jo egentlig svært liten grunn til å stille opp for pressen, spesielt når de er midt i et stort mesterskap, skriver Waage.

Waage mener at man ikke kan klander NRK Sporten for at de går rundt på tå når vi er der nede og er redde for reaksjoner fra langrennslandslaget, men at det er betenkelig at det er slik.

– Opptrer som Kina gjorde etter fredsprisen

Gaupås Johansen er av den oppfatning at NRK Sporten ønsket at de ikke skulle stille visse spørsmål.

– Ja, NRK-sporten var veldig tydelige på at vi ikke måtte stille spørsmål til utøverne om astma eller doping (vi fikk tross alt akkreditering fra NRK Sporten). Og det var utelukket å snakke med utøverne en-til-en. Dette gjaldt det norske langrennslandslaget. Hopperne og kombinertgutta var det ikke så farlig med, skriver Gaupås Johansen.

– For oss er det veldig viktig å understreke at vi har full forståelse for NRK-sporten. Det er utøverne som er den sterke part her, og NRK-sportens frykt er ikke ubegrunnet. Vi vet f.eks. at langrennsprofiler boikotter andre humorprogram fordi de ikke likte måten de ble tullet med. Det skaper en veldig vanskelig situasjon for NRK og alle andre kanaler som er avhengig av at utøverne stiller opp.

Han henviser til episoden med Nossum for å understreke dette poenget.

– På mange måter opptrer langrennsstjernene som vi så Kina gjorde etter fredsprisen i 2010. De bare lukker døren for kritikerne, og så må kritikerne stå og og bukke og skrape i ettertid.

– Vi er helt overbeviste om at dette er hovedgrunnen til at det er så lite kritisk journalistikk om sport, og særlig langrenn, i Norge i dag, skriver Gaupås Johansen.

– Må følge spillereglene

Espen Graff mener at også humorprogrammer bør følge visse spilleregler når de gjør opptak.

At Satiriks velger å lage noe derfra (Seefeld, red.anm) har ikke vi noe med og det må de gjerne gjøre, men de må ta hensyn til at vi allerede har et enormt medietrykk.


– På generelt grunnlag er vi opptatt av at NRK og de andre mediene skal følge noen spilleregler. Både media og Skiforbundet har god kultur for dette under mesterskap og det er viktig å understreke at det naturligvis ikke handler om å påvirke innholdet i journalistikken, sier Graff til slutt.

SE PROGRAMMET HER: Satiriks på ekte – VM i astma.

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/