Anmeldelser

Til glede for nye lesere – de beste idrettsromanene

BOKANMELDELSE: I 2011 fikk jeg på oppdrag av P2 å lage en liste over de fem beste idrettsromanene. Lista er selvfølgelig preget av hva jeg hadde oversikt over på den tida og mye har skjedd siden 2011, også i Norge. Det kan se ut som stadig flere norske, nordiske og europeiske forfattere tør å ta i bruk idrett som et virkemiddel og som tema i sine skjønnlitterære bøker. Det ultimate skiftet ville vært om Dag Solstad skrev en roman om trav og galopp.

Her et tilbakeblikk på listen jeg lagde, og kanskje jeg burde sette meg ned å lage en ny og oppdatert liste i løpet av sommeren:

Fodboldengelen

1. plass. På ubestridt førsteplass på listen over de fem beste idrettsromanene kommer Hans-Jørgen Nielsens Fodboldenglen, som kom ut i 1979. Dette er en bunntragisk bok om vennskapet mellom Frands – som er bokens jeg-person – og Franke – som har gjort det bra som fotballproff, men som lider en tragisk skjebne. Den er skrevet i dagbokform der Frands forteller sin sønn sin versjon av sitt liv. I starten av boken er Frands i en alvorlig krise – barndomsvennen Franke har begått selvmord etter å ha slått i hjel barn og kone. Frands har også forsøkt selvmord, men mislykkes og har havnet på mentalsykehus. Dette er virkelig sørgelige greier.

Oppgjør med venst

Les videre

Logg inn for å fortsette og lese – helt gratis

Logg inn eller opprett konto for å fortsette og lese artikelen.
Du kan når som helst kjøpe et abonnement.

Denne artikkelen handler om: