Kommentar

«Astmadebatten tilbake til start»

KOMMENTAR: Denne uken kom Helsetilsynet med drepende kritikk av NIH (og indirekte Skiforbundet) i en avgjørelse i en tilsynssak om Idrettshøgskolens (NIH) astmaprosjekt. Den er nådeløs på så mange måter at den gjør at vi må ta astmadebatten på nytt.

Nok en gang er det godt journalistisk arbeid som fører til åpenhet. Opplysninger i VG og NRK førte til at Helsetilsynet ønsket å ta en nærmere titt på et forskningsprosjekt på idrettsutøvere og astma, som var et samarbeid mellom NIH og Skiforbundet.

Et mønster

Ser vi denne tilsynssaken i sammenheng med konklusjonene til det internasjonale granskningsutvalget som Skiforbundet selv satt ned i etterkant av Martin Johnsrud Sundby-saken avdekkes et mønster som ikke er pent.

I konklusjonen i tilsynssaken til Helsetilsynet står det at:

«Statens helsetilsyn pålegger NIH å destruere materialet, trekke tilbake artiklene som er publisert og stanse eventuell fortsatt forskning på materialet, herunder publisering av artikler».

Og at:

«Slik forskning er brudd på grunnleggende prinsipper i helseforskningsloven

Les videre

Logg inn for å fortsette og lese – helt gratis

Logg inn eller opprett konto for å fortsette og lese artikelen.
Du kan når som helst kjøpe et abonnement.

Denne artikkelen handler om: