Naiviteten i NFF er grenseløs

Enten følger ikke NFF med i internasjonal fotballpolitikk eller så lukker de øynene til det som skjer. Hva er verst?

På den ekstraordinære UEFA-kongressen denne uken ble russiske Alexeij Sorokin klappet inn som nytt europeisk medlem i FIFA-rådet (FIFAs styre) på den ekstraordinære UEFA-kongressen i Geneve. Han hadde ingen motkandidater. Om det magre kandidatfeltet, sier NFF-president Terje Svendsen til Josimar:

«Kanskje det ikke er så attraktivt å være med i FIFA-rådet»

 Hvor naiv går det an å bli? Hvor lite følger man med i NFF om hva som skjer i UEFA og FIFA.

Det siste året har jeg sammen med Josimar og Ekstra Bladet vært med på å avsløre spillet om valget av FIFA-president Gianni Infantino og UEFA-president Aleksander Ceferin. Det har vært så upopulært hos maktpersoner i både FIFA, UEFA og i Russland at vi har mottatt trusler, hån og advokatbrev. For pressen betyr det noen ganger at man har truffet en nerve.

Alexeij Sorokin er ingen hvem som helst i internasjonal fotball og det er helt ekstraordinære grunner til at han var kandidat til den ene UEFA-plassen i FIFA-rådet denne gang og til at han stilte som den eneste kandidaten.

Sorokin er organisasjonssjef for fotball-VM i Russland neste år og som Nettavisen og Ekstra Bladet i sommerens store serie om hvordan Russland på ufint vis fikk fotball-VM viste, er han også tett knyttet til lederne i Kreml, også etterretningsapparatet FSB. Det er en lang tradisjon for at Russland er representert i FIFAs styre og på den måten har Kreml kunnet kontrollere mye av det som skjer i internasjonal fotball, blant annet hvem som skulle får mesterskapet i 2018.

Les VM-kuppet her.

Det var ikke Sorokin som var den opprinnelige russiske kandidaten til å bli med i FIFA-rådet denne gang, men visestatsminister og tidligere sportsminister Vitaly Mutko. Han ble stoppet av lederen for FIFAs komité for integritet og godt styresett, Miguel Maduro, fordi det ifølge FIFAs eget regelverk ikke er lov å ha politiske posisjoner samtidig som man sitter i FIFA-rådet og andre FIFA-komiteer. Mutko er også anklaget for å stå bak den massive dopingen som er avslørt i Russland de siste årene.

FIFA-president Gianni Infantino ble så forbanna på Maduro fordi han hindret Mutkos kandidatur at han flere ganger ba ham gjøre om beslutningen og når den portugisiske advokaten nektet dette ga Infantino like godt Maduro sparken. Dette kom fram i en høring i det britiske parlamentet i forrige uke.

Infantino skal ha fryktet Maduros standhaftighet ville sette fotball-VM på prøve og også bidra til at FIFA-presidentens gjenvalg i 2019 ville stå i fare. Maduro fikk sparken i forkant av FIFA-kongressen i Bahrain i mai i år og han fikk følge av begge lederne av FIFAs etiske komité, Hans-Joachim Eckert og Cornel Borbely. Dette førte til at resten av de uavhengige representantene i Maduros komité trakk seg i protest. Det er med andre ingen uavhengige vaktbikkjer igjen i FIFA på det nåværende tidspunkt.

Alexeij Sorokin ble derfor Mutkos erstatter og sikrer dermed fortsatt russiske innflytelse i FIFA-rådet og bidrar også sikkert til at Gianni Infantino sitter trygt som president i flere år til.

Det er verdt å merke seg at Sorokin på spørsmål fra Ekstra Bladet under den ekstraordinære UEFA-kongressen nektet for at det hadde jobber nordkoreanske arbeidere på VM-anleggene i Russland, en avsløring som blant annet Josimar har gjort og som tilsynelatende har bekymret NFF og de andre nordiske fotballforbundene.

Det samme svarte UEFA-president Aleksander Ceferin da jeg på UEFA-kongressen i vår spurte ham om han visste om nordkoreanske arbeidere på anleggene i Russland. Han hadde ikke hørt noen ting, selv om han som ledere for FIFAs organisasjonskomité hadde ansvaret for å sjekke framdriften i VM-forberedelsene. Det er ingen tvil om at også Aleksander Ceferin drar på med en hvit løgn i ny og ned for å holde seg på godfot med russerne.

Til Terje Svendsen og resten av NFF kan jeg si: grunnen til at det kun var én kandidat fra Europa til FIFA-rådet denne gangen er at plassen var reservert russerne. Ingen andre turte å stille som motkandidat og ingen andre hadde vunnet. Så attraktiv er denne plassen for Russland.