Del dette:TweetE-post

Sju grunner til at det gikk galt i Marseilles

Så langt ser det ut som fransk politi har brydd seg mer om å sikre dem som ville høre David Guetta foran Eiffiltårnet enn å ta fotballvold på alvor.

Etter tre dager med gateslagsmål i Marseilles og sterkt fokus engelskmennenes oppførsel har UEFA besluttet at det bare er russiske fotballpøblers oppførsel på Stade Velodrome som skal etterforskes.

Politiet har så langt arrestert engelskmenn og franskmenn og svært få russere.

Vi får håpe UEFA gjør en bedre jobb denne gang enn de gjorde etter forrige EM i Ukraina og Polen i 2012.

Det er mye som har gått galt i Marseilles. Før EM var det fokus på terrortrusselen mot Frankrike og det kan se ut som franske myndigheter har glemt at det egentlig er en fotballturnering som skal spilles og sikres denne måneden. Her er syv ting som har gått galt:

1. UEFAs feighet

Under EM i 2012 kom det til store sammenstøt mellom russiske og polske fans før og etter kampen mellom Polen og Russland og ca. 200 personer ble arrestert og flere ble hardt såret.

Kampen gikk samme dag som Russland feiret sin nasjonaldag og over 5000 russere marsjerte gjennom Warszawas gater og minnet polakkene om russernes herjinger i Polen i tidligere tider.

Polen-Russland endte (som England-Russland i 2016) med 1-1. Men det var ikke disse herjingene som skapte reaksjoner hos UEFA. Det som opprørte UEFA var at en av de russiske supporterne gikk inn på banen med et russisk flagg etter kampen mellom Polen og Russland og at det i kampen mellom Russland og Tsjekkia ble ropt rasistiske slagord mot den tsjekkiske forsvarsspilleren Theodor Gebre Selassie (som også spiller i årets mesterskap).

Totalt fikk det russiske fotballforbundet 150 000 euro i bøter for disse hendelsene og de påla i urgangspunktet Russland å spille tre kvalifiseringskamper for tomme tribuner og trakk seks poeng fra kvalifiseringen til årets mesterskap. Sanksjonene om tomme tribuner og poengtrekk ble fjernet etter protester fra det russiske fotballforbundet. Det er derfor de kunne spille mot England i Marseilles i årets mesterskap.

De russiske pøbelstrekene på Stade Velodrome i Marseilles er langt mer alvorlig enn det som skjedde innenfor billettlukene i Polen i 2012. Det må bety at UEFA straffer Russland hardere enn i 2012?

2. UEFAs begrensinger

UEFA har og tar bare ansvar for sikkerheten på stadionanleggene og områdene like i tilknytning til disse. Blind justis fra UEFAs side betyr derfor at gatekampene i Marseilles i utgangspunktet ikke blir vurdert. Selv om engelske supportere sikkert ble ertet og bydd opp til bråk av russiske og franske bråkmakere må også engelske pøbler ta en god del av ansvaret for herjingene vi har sett de siste dagene.

Hadde UEFAs lange arm tar høyde for det som skjedde i opptakten til kampen mellom England og Russland når de vurderer sanksjoner i dette EM vil England også blitt kraftig straffet. Slik er det ikke.

3. Dårlig grensekontroll

Det ryktes at nesten en halv million engelskmenn vil komme til Frankrike under mesterskapet. Det sier seg selv at ikke alle disse har billetter. Og det er ofte de som ikke har billett som bråker mest, og mange har ikke billett fordi de er nektet adgang til fotballkamper på grunn av bråk. Selv om bråkmakere med rulleblad blir fratatt passet i forkant av mesterskap som dette vil du alltid finne noen som ønsker å sloss.

Etter det vi har sett i Marseilles de siste dagene er det tydelig at franske myndigheter ikke har hatt kontroll på hvem som har ankommet Frankrike i forkant av mesterskapet og ikke mindre urovekkende er det at det ser ut som de heller ikke har hatt noen god plan på hvor de ønsker at de engelske supporterne skal oppholde seg for å ha mest mulig kontroll på dem.

4. Egenrådige franskmenn

De siste årene har store mesterskap i Europa trigget store sikkerhetsoperasjoner i samarbeid mellom sikkerhetstjenester, politiapparat og militæret i flere land. NATO har også vært koblet inn.

Da jeg tok kontakt med NATO fortalte de at NATO ikke spiller noen rolle under dette mesterskapet og andre kilder sier at Frankrike har ønsket å organisere det meste av sikkerhetsarbeidet på egen hånd. Når det gjelder terrorbekjempelse tror jeg at samarbeidet er stort på tvers av landegrensene, men jeg har en sterk mistanke om at franske myndigheter har blitt for egenrådig når det gjelder å holde ro og orden under mesterskapet.

I tillegg virker det som om at sikkerhetsarbeidet når det gjelder ro og orden er alt for desentralisert; det virker som det er langt mer orden i Paris enn i Marseilles, for å si det sånn. Hvis terrorbekjempelsen også er desentralisert på samme måte, er det grunn til bekymring.

5. Dårlig politiarbeid

Det er ganske forutsigbart at det blir bråk når horder av engelskmenn (og andre supportere) strømmer til et fotballmesterskap. Vi husker den naive politikken til svenskene i 1992 da de laget egne øltelt til engelske supportere bare for å være greie mot dem. Det viste seg som en kapital feilvurdering. Vi så engelske hooligans utfolde seg i VM i Frankrike i 1998 og i fotball-EM i Belgia og Nederland i 2000 var det store opptøyer med engelskmenn i sentrum.

Meldinger fra objektive observatører i dette mesterskapet forteller at mange forsøker å provosere engelskmenn i god forvissning om at det er de bleke og solbrente som får skylda uansett. Det er gjort mange forsøk på å fordele skyld under opptøyene i Marseilles og mange av dem som prøver å si at politiet har litt av skylda blir som regel avvist.

Men politiets opptreden har mye å si for hvor intens situasjonen blir og et godt eksempel på det er EM i 2000. Da var det mest vold i Belgia og nesten ingenting i Nederland og flere forskningsrapporter viser at det i hovedsak skyldes forskjell i politiarbeidet mellom de to landene som utgjorde forskjellen: politiet var langt mer brutalt i Belgia enn i Nederland.

Rapportene vi får fra Marseilles i disse dager forteller at fransk politi ukritisk går inn i konfliktsituasjoner. Det avler bråk.

6. Elendig stadionsikkerhet

At russiske pøbler kan gå til angrep på engelske familier inne på stadion viser at sikkerhetsopplegget før kampen har vært på et spektakulært bunnivå. Det vi fikk se etter England-Russland kunne minne om Heysel i 1985, heldigvis ikke med dødelig utgang.

Dette er en kamp som det har vært advart mot i over et halvt år og det ser nesten ikke ut som det er foretatt sikkerhetssjekk av de russiske supporterne før kampen. På slutten av kampen hørte vi et høyt smell og mange fryktet en repetisjon av det som skjedde i Paris i november i fjor, da Stade de France ble forsøkt sprengt av selvmordsbombere.

Youtube-videoer viser imidlertid at dette var at smell som kom fra et nødbluss fyrt opp blant russiske pøbler og mot den engelske seksjonen. Det var heller ingen sikkerhetsvakter som skilte den russiske og engelske delen fra hverandre. Derfor kunne de gå til angrep mot fredelige engelske supportere. De med ansvaret for stadionsikkerheten ba om bråk og fikk det.

7. Tid og sted

At Marseille fikk kampen mellom England og Russland er i seg selv et mysterium. Og at kampen ble lagt til kveldstid er like rart. Marseilles er en todelt by og i den ene delen tør nesten ikke politiet bevege seg fordi det der er lovløse tilstander.

Flere av rapportene fra Marseilles forteller at pøbler fra Marseilles (sammen med russiske pøbler og bidrag fra Paris) har oppsøkt engelskmenn for å egle til bråk og mange av disse kommer fra miljøer i områder som politiet i utgangspunktet har liten kontroll over.

Det betyr at det lokale politiet ikke har noe kontroll over sine «egne borgere». Og skulle kampen først spilles i Marseilles burde den blitt lagt til et tidligere tidspunkt, eller som Ronny Deila sa på TV2s sendinger: ”kampen burde starta før folk sto opp.” Da hadde i hvert fall noen barkrakker og ølglass blitt spart.

Et stort mesterskap som fotball-EM krever god organisering. Så langt ser det ut som fransk politi har brydd seg mer om å sikre dem som ville høre David Guetta foran Eiffiltårnet enn å ta fotballvold på alvor.

Det er dårlig musikk i ørene til oss som ønsker å glede oss over sugende sklitaklinger og fantastiske skåringer og ikke gremmes over at pøbler får fritt spillerom.

Der har både UEFA og franske myndigheter et stort ansvar.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/