Berserker og London-OL

Twitter-bakrus. Men dette dreier seg også om omdømmet til ordføreren selv. I starten tok han ikke volden på alvor. Fra sin parasollplass i Italia sendte han ut twitter-meldingen: ”Grateful to the community for all their help. Violence and destruction will achieve nothing» (tidlig 8. august). Den bar ikke mye preg av å ville senke prosecco-glasset. Bakrusen må allikevel ha kommet raskt siden han bare et par timer senere sendte ut en ny melding der det sto: ”Heading to the airport. Back in London tomorrow lunchtime. This mindless violence must cease» (litt senere 8. august). Nå venter 16000 politifolk og resten av Londons befolkning på at på at lysluggen skal ordne opp. Man kan kanskje tvile litt når man vet at hans klengenavn på Eton var the Berserker…Boris Johnsons omdømmeproblem. London-ordfører Boris Johnson måtte motvillig avbryte ferien for å håndtere gatevolden som herjer Londons gater. I disse dager har London-ordføreren mange hensyn å ta: han må raskt sørge for at volden tar slutt, han må sette i gang tiltak som hindrer at slike gatekamper gjentar seg og han må sørge for at disse kampene ikke går ut over London-OL. Når det gjelder London-OL har Boris Johnson både et omdømmeproblem (vil folk droppe og dra til OL i frykt for opptøyer neste sommer?) og han har et organisatorisk problem (hvordan sørge for at dette ikke skjer i London neste juli?).

Alt er OL. OL-spøkelset har preget all politikk i London de siste syv årene. Pengebruk, politiressurser, byplanlegging, husprosjekter, fattigdomsbekjempelse, utdanningspolitikk osv. knyttes på en eller annen måte til OL. Og alvoret har for alvor startet. Denne uken starter prøve-OL. I morgen er 200 OL-delegater på plass for å se sandvolleyball. Lørdag skal prøveøvelsene i sykkel foregå. Og slik er det planlagt at dagene skal gå, om prøveøvelser ikke blir omberammet slik landskampen mellom England og Nederland og flere cupkamper i fotball er blitt. Det kan gå fra prøveøvelser til prøvelser…

Terror og terrorisme. Sikkerhetsopplegget til OL må ta hensyn til mange ting. Under prinsebryllupet i april fikk man testet samband, beskyttelse av dignitære personer og håndteringen av fredelige menneskemasser. Under bryllupet var det ca 5000 politifolk i gatene, helikoptere overvåket sentrale deler av London og terrorberedskapen var høy. Både politiressurser og militære komponenter var involvert. Under gatekampene setter man inn 16000 politifolk mot en mer ukontrollerbar trussel: ungdom som går amok. Dette er terror, men ikke terrorisme. Hvor godt er London forberedt på dette?

Blackberry har skylden? De verste urolighetene har skjedd i bydelen Hackney – en av fem offisielle OL-bydeler og bare noen kilometer fra OL-parken. En del av arven etter OL skal være byfornying blant annet ved at deltagerlandsbyer og andre husvær skal bli vanlige boliger etter OL. Med Boris Johnson i spissen har London laget en liste over ”100 great things about the Games”. Punkt nummer 34 ble sendt fra Boris Johnsons twitter-konto 1. august. Der står det: ”2800 new homes being built on the #OlympicPark with room for 8000 more. No.34 of 100 great things about the #Games”. Dette har ikke pøbelen fått med seg? Noen skylder den tilsynelatende uhåndterlige situasjonen på at pøbelen kommuniserer gjennom Blackberry Manager og ikke twitter. Kanskje derfor har de heller ikke har fått med seg Boris Johnsons glade budskap.

Berserkens utfordringer. IOC har sagt at de ikke er bekymret for OL-sikkerheten. Nå er det opp til Boris Johnson å overbevise byens borgere, IOC og de tilreisende neste år om at det ikke er noe å frykte. Og så må han sørge for at OL går riktig for seg. I mellom der kommer kanskje en ny finanskrise…