Sør-Afrikas viktigste landskamp

Viktig kamp. Fredagens åpningskamp mot Mexico på Soccer City fotballstadion er utvilsomt en viktig kamp for Regnbuenasjonen og Bafana Bafana. For første gang skal et afrikansk lag åpne fotball-VM på hjemmebane. Men den viktigste fotballkampen i Sør-Afrika ble spilt i 1976 på et annet stadion i Soweto – Rand Stadium.

Underdog. Sør-Afrika var utestengt av FIFA fra internasjonal fotball fra begynnelsen av 1960-tallet til 1992 på grunn av sin apartheidpolitikk. På begynnelsen av 1970-tallet prøvde det hvite styre i Sør-Afrika å omgå kravet om blandede lag fra FIFA ved å arrangere kamper mellom svarte og hvite lag. I 1973 og 1974 ble det arrangert tre kamper mellom svarte og hvite lag, alle på Rand Stadium. De hvite lagene vant alle tre kampene. Myndighetene skjønte straks at slike kamper bare økte konflikten mellom svarte og hvite og de tillot derfor i 1976 et sørafrikansk landslag, bestående av både svarte og hvite spillere. 16. mars 1976 entret et blandet sørafrikansk lag Rand Stadium for å spille landskamp mot Argentina. Da som før årets VM hadde ihuga fotballsupportere større tro på Argentina enn Sør-Afrika, og levnet ikke det sørafrikanske laget noen sjanser.

Sensasjon. Rand Stadium hadde vært arenaen for alle de hvite cupfinalene i fotball og de falske multinasjonale kampene i 1973 og 74. Disse kampene hadde ikke tiltrukket seg mange svarte tilskuere. Den gangen var annerledes. Svarte fra Soweto kom i busser og taxi for å se landskampen, og selv om svarte og hvite var adskilte på tribunen var ca. halvparten svarte. De sørafrikanske spillerne hadde bare 2 kamper i beina, mens argentinerne, med Antonio Rattin som kaptein i spissen – spilleren som ble utvist mot England i VM i 1966 – var drevne landskampspillere. De hadde trent sammen i to år og hadde VM på hjemmebane i 1978 som mål. Resultat? Sør-Afrika vant 5-0! Den svarte stjernen Jomo Sono skåret fire mål.

Invictus på andre. I forkant av årets mesterskap har mange sett Clint Eastwoods film Invictus. Filmen beskriver Nelson Mandelas bruk av rugby for å samle regnbuenasjonen. De fleste mener at finaleseieren over New Zealand i verdensmesterskapet på hjemmebane i 1995 er det ultimate eksemplet på at idrett og forsoning i Sør-Afrika. De som var til stede på Rand Stadium mener at kampen 17. mars 1976 var viktigere!

Underet i Soweto. I Soweto ligger også Orlando Stadium. Som Rand Stadium er den foran årets mesterskap treningsarena for lag som skal spille i VM. For snaue to uker siden hendte noe som minner om begivenheten i 1976. Da spilte Blue Bulls fra Pretoria og Stormers fra Cape Town cupfinale i rugby på Orlando Stadium. Stadionet ligger i en bydel som er dominert av svarte og over 90% av de som var på cupfinale – og som var hvite – hadde aldri vært i denne delen av Sør-Afrika før. De ble også busset inn og kom i taxi akkurat som de svarte i 1976. Og de var svært fornøyd! Det er en klar linje mellom disse to kampene.

Linjer i historien. Prognosene for økonomisk vekst i forbindelse med fotball-VM er dårligere enn optimistene ønsker. Det blir også dårligere turisttilstrømming til mesterskapet enn forventet. Som alltid fortrenger store mesterskap den vanlige turismen samtidig som stive billett- og hotellpriser tar bort lysten og evnen til mange som sikkert ville ha vært der. Men for en nasjon som ikke fikk nasjonale tv-sendinger før i 1976, ikke sendte fotball-VM på tv før i 1990, og først fikk et eget lag med i VM-kvalifiseringen i 1992 er fredagens kamp og årets mesterskap noen av nasjonens absolutte høydepunkter. Og som i 1976 har underdoggen Sør-Afrika en mulighet til å slå Argentina. Men ikke glem hva som skjedde i 1976!