Cricket løsningen for Hamid Karzai?

Cricket? Forrige helg dominerte åpningen av OL og NATO-offensiven i Afghanistan nyhetsoverskriftene. Dødsfallet til den georgiske akeren Nodar Kumaritashvili satt sitt sørgelige preg på OL-sendingene, mens sivile tap under krigshandlingene i Afghanistan var overskriftene fra Afghanistan. Cricketmiraklet til det afghanske cricketlandslaget har fått langt mindre omtale.
Mandela og Karzai. Nelson Mandela brukte rugby for å samle regnebuenasjonen Sør-Afrika. Hamid Karzai bruker cricket for å samle afghanere. Vinner Karzai på cricketbanen?

Kvalifisert til VM! Lørdag vant Afghanistan over Irland i finalen i kvalifiseringsturneringen til Twenty20-VM som finner sted på De vestindiske øyer i april. Finalen ble spilt i Dubai. Det blir første gang Afghanistan deltar i en internasjonal seniorturnering av dette formatet. Og laget har støtte fra høyeste hold – Hamid Karzai har gitt laget finansiell garanti og han har hatt møter med spillerne for å gi dem moralsk støtte. Det har vært vellykket. Tidligere har Afghanistan spilt mot land som Argentina og Tanzania. Nå er det Australia, England og India som står for tur. En real klassereise på idrettsbanen for det afghanske laget!

Banket USA! Den søteste seieren kom ikke i finalen, men i gruppespillet. Da spilte Afghanistan mot – av alle land – USA. Amerikanerne hadde fått ”wild card” til turneringen og var svært usikre på kampen mot afghanerne. Ikke bare er USA en dårlig cricketnasjon, men de var også usikre fordi de spilte på usikker arabisk grunn og mot en motstander som kunne bruke idrettbanen til å gi dem en symbolpolitisk nesestyver. Amerikanske myndigheter tok også kampen på største alvor – de måtte få godkjent reiseplaner og aktiviteter utenom kampdager av den amerikanske ambassaden i De forente arabiske emirater og FBI var koblet inn for å sikre laget og gi det informasjon om hvordan de skulle oppføre seg under mesterskapet.

Godt nytt? Når NATO-offensiven i Afghanistan er over og Twenty20-VM nærmer seg – og hvis Hamid Karzai overlever de politiske tumultene som en slik offensiv nødvendigvis bringer med seg – kan norske medier og myndigheter belage seg på å kommentere afghansk cricket. Vi trenger alle gladsakene vi kan få fra krigsmyra Afghanistan! Også wickets! Så spørs det om cricket kan bidra til å samle landet?

Denne artikkelen handler om: