Kinesisk idrettshåp knust på Tianmen

20-årsmarkering. Massakren på Tianmen for 20 år siden preger dagens nyhetsbilde. Fang Zheng var en av mange som ble ekstra hardt rammet av myndighetenes voldsomme opptreden 4. juni 1989. Hans historie er tragisk og viser hvor skjebnesvanger denne dagen var.

Lovende friidrettsutøver. Fang Zheng var en av Kinas mest lovende friidrettsutøvere i 1989 (diskos og spyd), og han deltok i studentdemonstrasjonene. På vei ut fra Den himmelske freds plass som en av de siste studentene ble han overkjørt av en tanks. Beina hans ble så sterkt kvestet at han måtte amputere begge to.
Uten føleri. Etter amputasjonen trente Fang for å hevde seg i konkurranser for funksjonshemmede, og i 1992 deltok han i Det allkinesiske friidrettsmesterskapet for funksjonshemmede i Guangzhou. Der tok han to gullmedaljer og slo to regionale rekorder. I 1994 kvalifiserte han seg for deltagelse i et internasjonaltfriidrettsmesterskap, men ble stoppet av det kinesiske idrettsdepartementet som var redd for at han skulle fortelle internasjonal presse om hvordan han hadde mistet beina sine. Selv protester fra Deng Xiapoings sønn, som også var sterkt funksjonshemmet etter en ulykke, endret ikke departementets beslutning. Den offisielle forklaringen på at han mistet beina var at han hadde vært offer i en trafikkulykke. Kinesiske myndigheter er ikke kjent for føleri. Etter dette har Fang ikke hatt anledning til å delta i organisert idrett.

En av mange. Hans historie er ett eksempel på hvor hjerterått og ødeleggende hendelsene var på Tianmen for 20 år siden. Og hans historie er bare en av mange.
Denne artikkelen handler om: