Retro

Skoene som endret historien

RETRO: Sko kan forandre historien og vår oppfatning av historien. Det er det ingen tvil om. Mange av oss husker den ene røde barneskoen i den store skohaugen i filmen Schindlers liste. Det var sterk symbolikk og det fikk fram krigens råskap og meningsløshet. Friidrettssko har også en egen plass i den tyske krigshistorien.

Krigens fasinasjon. Andre verdenskrig engasjerer fortsatt. Nye vinklinger på historien kommer, noen begeistrer og andre forarger. Anthony Beevors bøker om Stalingrad, Berlin og D-Dagen begeistrer, er bestselgere og får lesere som tidligere ikke var interessert historie til å fordype seg i brutalitetene under andre verdenskrig. David Irvings bøker forarger og blir møtt av massiv kritikk og fordømmelse fordi han blant annet forsøker å rehabilitere Hitler – og fordi han fremstiller Churchill som en krigsforbryter. I disse bøkene og hos disse forfatterne får idretten fint lite plass. Her er mitt bidrag for å bøte på denne ”skjevfordelingen”.

Owens løper tysk. Da Jesse Owens tok sine fire gull under Berlin-OL i 1936 løp han med sko laget av brødrene Adolf (”Adi”) og Rudolf Dassler. Senere skulle

LES VIDERE MED PLUSS-ABONNEMENT
MÅNED
99 kr
Alt på idrettspolitikk.no
Abonnementet fornyes automatisk hver måned
ÅR
990 kr
Alt på idrettspolitikk.no
Abonnementet fornyes automatisk hvert år
Denne artikkelen handler om: