Del dette:TweetE-post

Lesbisk av fotball?

Kvinnekamp. I kjølvannet av debatten om hijab i politiet i Norge har det oppstått en ny debatt om 8. marsparoler og om kvinnebevegelsens kamp for minoritetskvinners rettigheter. Frontene er uklare og alle beskylder alle for ikke å tale minoritetskvinnenes sak (les muslimske kvinner).

Siste skudd på stammen er diskusjonen om stripteasetrening er feminisme eller ikke, og om striptease som feministisk uttrykk skygger over andre alvorlige problemer(!). I andre land sliter man med andre problemer. I Tyrkia foregår kvinnekampen blant annet på fotballbanen.

Fotball gjør lesbisk? I Tyrkia har det lenge vært sterk motstand mot kvinnefotball. Mange mener at kvinner enten hører hjemme på kjøkkenet eller de tror at fotballspill kan gjøre kvinner lesbiske!

Få kvinner. I Tyrkia er det få kvinner som spiller fotball. I et land med ca. 70 millioner innbyggere er det 798 registrerte kvinnelige spillere i det tyrkiske forbundet.

Til sammenligning er 230.000 menn registrert. Tyrkia hadde en kvinneliga (amatør) fram til 2002. Ligaen hadde ca. 20 lag. Ligaen ble lagt ned med argumenter om dårlig styring og rivalisering mellom kvinneklikker. Det er mer trolig at den egentlige årsaken var at fotballforbundet ikke ønsket at kvinner skulle spille fotball. Nå har det tyrkiske fotballforbundet startet en ny kvinneliga, men det er langt igjen før kvinnefotballen blir tatt på alvor.

På nivå med FC Lyn Oslo. I Tyrkia skiller fotball seg ut som en mannsbastion. I basketball og i volleyball er det godt etablerte profesjonelle kvinneligaer med stor oppmerksomhet. I den nye fotballigaen er det stort sett spillere fra de mest sekulariserte byene. Men det er håp.

Flere og flere kommer på kampene. Det beste laget i årets serie, Sakarya Yenikent Gunesspor Kulubu, startet med ca. 100 tilskuere på kampene sine. Nå har de ca. 3000. Dette er ikke langt unna gjennsomsnittet til FC Lyn Oslo. Og det uten at noen tror at dem som spiller på Lyn blir lesbiske av å spille fotball!

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Denne artikkelen handler om: