Fyrverkeri under åpningsseremonien i OL i Beijing i 2008. Foto: Max Pixel. Del dette:TweetE-post

«Festen er ikke over, det er kake igjen?»

Forlenger regulering. Sist fredag skrev jeg at kinesiske myndigheter ikke hadde bestemt seg for om «de liberale» reguleringene for utenlandske journalister skulle opprettholdes eller ikke. Noen timer etter at jeg klokket ut på fredag kunne kinesiske myndigheter opplyse om at enkelte deler av reguleringen blir opprettholdt.

Utenlandske journalister trenger fortsatt ikke å søke om å reise mellom de forskjellige provinsene, men det er usikkert om journalister som reiser rundt også slipper å reise sammen med offisielle kinesiske representanter.  

Årsaker til forlengelsen? Det er vanskelig å si hvorfor kinesiske myndigheter fortsetter denne praksisen. En grunn kan være at myndighetene har bygget opp så mye selvtillitt etter et vellykket OL og at de derfor ikke frykter utenlandsk dekning av kinesiske forhold. En annen kan være at de ser en slik oppmykning som en effektiv måte å kommunisere med omverdenen på.

Jordskjelvkatastrofen i forkant av OL viste kinesiske myndigheter at vestlig dekning av lidelsene også kunne gi Kina sympati og ikke bare negativ omtale. En tredje er at Kina følger opp reformlinjen som ble satt i gang for flere år siden, men som i realiteten stoppet opp på grunn av OL. Det er dette jeg tidligere har kalt det olympiske stressyndrom. Kina er rett og slett tilbake på sporet igjen.

Effekten. Det gjenstår å se om hvor mye frihet som ligger i forlengelsen av denne reguleringen for vestlige journalister. Uansett tror jeg både IOC og kinesiske myndigheter vil fremstille dette som et positivt resultat av OL. Det gjenstår å se om menneskerettighetsaktivister og journalister ser på det på samme måte.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.