Del dette:TweetE-post

Trøbbel i Sotsji

OL-problemer. Dem som tror at bråket rundt Tromsø-OL er enestående, tar feil. I Sotsji, som skal ha vinter-OL i 2014 tårner problemene seg opp, og snakket om at de kanskje ikke greier å ferdigstille byen til OL har allerede startet.

IOC i Sotsji. Denne uken har en IOC-komité vært på besøk i Sotsji for å se hvor langt russerne har kommet i forberedelsene. Sotsji-OL er et russisk prestisjeprosjekt som skal bidra til positivt fokus på Russland. Den politiske prestisjen i disse lekene så vi tydelig da Vladimir Putin personlig engasjerte seg for å få OL under IOCs kongress i Guatemala i juli 2007. Sotsji fikk OL takket være hans innsats. Det har derfor vært viktig å gi IOC et godt inntrykk av forberedelsene.

Potemkin-kulisser? I forkant av IOC-komiteens besøk dro derfor Russlands statsminister Viktor Zubkov til Sotsji for å orientere seg om situasjonen og for å forberede sitt møte med IOC-delegasjonen. Han hadde følge av den russiske visestatsministeren, Dumaens leder og flere regjeringsmedlemmer. Det er uklart hva slags strategi de russiske politikerne brukte, men komiteens leder Jean-Claude Killy hadde for det meste godord å si om utviklingen i Sotsji, selv om han erkjente at Sotsji sto overfor store utfordringer. Om dette bare var høflighetsfraser fra en betenkt observatør eller en uttalelse fra en gjest lurt av russiske Potemkin-kulisser er usikkert. Det som er sikkert er at Sotsji sliter med store problemer for å få i stand OL.

Surprise, surprise! Tidligere denne måneden forlot lederen for Olimpstroi, organisasjonskomiteen for Sotsji-OL, Semyon Vainshtok (tidligere leder for den statskontrollerte rørledningsmonopolisten Transneft) til fordel for Sotsji-ordfører Viktor Kolodyazhny. Før han gikk av leverte Vainshtok et ”memo” til president Vladimir Putin der han kommer med sine bekymringer for OL-forberedelsene. I følge russiske aviser dreier problemene seg om følgende:

• Det er usikkert om man kan bygge arenaene der det i utgangspunktet var planlagt fordi man ikke har gjort gode nok geologiske undersøkelser av landmassene.
• Man må bringe inn 180000 arbeidere utenfra for å få ferdig alle byggeprosjektene som er planlagt. Det vil øke befolkingen med 1/3 og ingen vet hvor arbeiderne skal bo.
• Alle landområder som skal huse OL-anlegg må kjøpes fri. Kostnaden er beregnet til ca 20 milliarder kroner. Dette er like mye som det Tromsø 2018 trenger i statsgaranti for å sikre et helt OL i 2018. I Russland holder ikke det en gang til å frigi områdene for bygging av OL-anlegg.

Prespektiver. Fokuset på Stensbøls selvbilde og Tromsø 2018s koblinger til innsidedømte Rune Brynhildsen blir småtterier i forhold til problemene som tegner seg over Krasnodar. Perspektiver er viktig når man skal rydde opp i egne problemer.