Fakkelstafett til besvær

Konflikten mellom Kina og Taiwan kommer til å bli en gjenganger på denne bloggen. Helt fram til Beijing-OL i 2008 kommer kinesiske og taiwanske myndigheter til å hisse hverandre opp. Kina ønsker at Taiwan skal innfinne seg med at øya er en utbryter-provins fra Kina, mens Taiwan gjør alt det kan for å hevde sin uavhengighet fra Kina. Beijing-OL blir en viktig begivenhet for å markere sine synspunkter. Et godt eksempel på hva konflikten dreier seg om fikk vi se da den kinesiske OL-komiteen i april offentliggjorde ruten for fakkelstafetten.

21880 fakkelbærere skal delta i denne fakkelstafetten. Stafetten starter i Hellas 25. mars 2008 og ender til slutt på olympiastadion i Beijing 8. august 2008 – hvis den da ikke blir værfast på Himalayas tak?. 19400 av disse fakkelbærerne vil bringe fakkelen rundt i Kina. Taiwan har fått 120 etapper. Så langt virker alt greit. Men det er det ikke.

Kina har bestemt at fakkelen skal bringes til alle sine provinser. På fastlandet er det 22 provinser, men kinesiske myndigheter anser også Taiwan som sin 23 provins. I utgangspunktet ville kinesiske myndigheter at fakkelen skulle bringes rundt i alle de kinesiske provinsene, inkludert Taiwan, før den entrer OL-stadion. Dette ønsket var totalt uakseptabelt for Taiwan. Det ville nemlig være å innrømme at Taiwan er en del av Kina. Den kinesiske OL-komiteen kom derfor med et kompromissforslag der Taiwan skulle motta fakkelen av Vietnam og deretter sende den videre til Hong Kong. På den måten fikk Kina oppfylt sitt ønske om å binde alle ”sine” provinser sammen, samtidig som Taiwan kunne betrakte overleveringen som en gest fra en selvstendig stat til en annen. Den taiwanske OL-komiteen godtok denne løsningen. Men det gjorde ikke myndighetene i Taiwan. De insisterer på at fakkelen skal bringes inn og ut av landet uten å få den av eller gi den til Kina. Bare på den måten kan Taiwan vise sin selvstendighet.

Og her står saken i dag. Hvem sa at man skulle skille sport og politikk?

Will be continued…