Fotball – den farlige leken

Fotball er verdens mest populære idrett. Selv om fotball har et godt fotfeste i den arabiske og muslimske verden er det allikevel noen som ønsker å endre reglene.

25. august 2005 publiserte den saudiarabiske avisen al-Watan en fotball-fatwa, skrevet av en anonym radikal islamist. Dette var ikke første gang det ble utlyst en slik fatwa, men den førte allikevel til at tre saudiarabiske fotballspillere på fotballaget al-Rashid sluttet å spille fotball fordi de misforsto budskapet i fatwaen. De trodde at det ble helt forbudt å spille fotball. Det var ikke tilfelle, men den innførte strenge begrensinger, og mange nye tolkninger av fotballspillet. Fatwaen sa blant annet at det ikke var lov å spille fotball etter internasjonalt anerkjente regler fordi dette var det samme som å imitere reglene til jøder og kristne – dette er en tolkning av muslimenes hadith eller den profetiske tradisjon. Denne tolkningen la grunnlaget for noen mildt sagt absurde forslag til regelendringer.

Fatwaen foreslo blant annet å endre formen på fotballbanen – rektangler er som de fleste veit djevelens verk! Det ble også truet med straff for dem som brukte terminologi etablert av de ikke-troende. Ord som ”straffe”, ”corner” og ”mål” skulle forbys. Fotballag skulle bestå av flere eller færre enn elleve spillere, det skulle spilles i hverdagsklær og ikke i klassisk fotballantrekk (lange sokker, shorts og en fotballtrøye), det måtte spilles i lenger eller kortere omganger enn 45 minutter, og fotballkamper skulle ha flere eller færre enn to omganger.

Hensikten med å spille fotball skulle være å forbedre egne fysiske ferdigheter slik at man var godt rustet til å utføre jihad til Allahs ære. Etter kampslutt skulle man ikke snakke om kampen og det var for all del ikke lov å si at man var bedre enn motstanderen, eller å fremheve enkeltspillere.

Selv om enkelte av regelendringene ligner sosialdemokratiske verdier (”det viktigste er ikke å vinne, men å delta”) og kunne kommet fra amerikanske tv-selskaper (tre omganger i en fotballkamp ville ført til flere reklameinntekter) må fatwaen ses på som et bomskudd. I beste fall et skudd over mål. Den fikk heller ikke stor oppslutning. Jihad er ikke alltid like enkelt!

Denne artikkelen handler om: