Liverpools krigere

Liverpool FC greide ikke å slå AC Milan i årets Champions League-finale, til tross for sterk støtte fra sine kjente og beryktede supportere. Når Liverpools trofaste supportere ikke reiser rundt i England og Europa for å støtte laget sitt, står de og synger sine fotballhymner på egen hjemmebane og tribuneseksjonen The Kop.

I essayet «The Sporting Spirit» fra 1953 hevder George Orwell at sport er krig uten skyting. Dette er kanskje en tvilsom påstand, men vi finner flere steder tette koblinger mellom krig og fotball. Historien bak The Kop er en slik kobling. Navnet har sin opprinnelse fra andre boerkrig og slaget ved The Spion Kop (på afrikaans Slag van Spioenkop) i Sør-Afrika, 23. og 24. januar i 1900. Navnet The Kop er en hyllest til de 383 britiske soldatene som ble drept og minner om slaget som britene tapte. Også andre engelske fotballklubber har eller har hatt tribuneseksjoner oppkalt etter dette slaget. Blant disse er Sheffield United, Sheffield Wednesday, Birmingham City og Leicester City. De irske og nordirske landslagsarenaene har også tribunseksjoner med referanse til slaget ved The Spion Kop.

Selv om Liverpool og dets supportere har vunnet mange mesterskap opp gjennom tidene er altså opprinnelsen til The Kop et durabelig tap. På den måten er det en forbindelse mellom det som skjedde i 1900 og det som skjedde i 2007. En forskjell er imidlertid at de britiske ”soldatene” som vender hjem fra finaletapet i Athen i år kan trøste seg med sangen og klubbhymnen You’ll Never Walk Alone. Det gjorde helt sikkert ikke soldatene i 1900. Sangen ble første gang spilt i musikalen Carousel i 1945!

Denne artikkelen handler om: