Beckett, Godot og Tour De France

Årets Tour De France nærmer seg. I den forbindelse har jeg en godbit som kobler sammen Samuel Beckett og sykkelkonkurranser i Frankrike, og som virkelig viser at Beckett hadde humor.

Teaterstykket “Vente på Godot” har hatt stor suksess verden over. Hvem var Godot? Jeg tror han var en sykkelrytter! Beckett selv kokketerte med ulike historier om hvem Godot er (var). En av de minst kjente historiene om Godot er at han var en sykkelrytter! Historien er interessant fordi det gir et bilde på det sentrale temaet i ”Vente på Godot” (venting) og kanskje den kan få sykkelinteresserte til å gå på teater.

Den kanadiskfødte litteraturviteren Hugh Kenner (1923–2003) skriver i essayet ”The Cartesian Centaur” fra 1960-årene at Beckett skal ha fortalt at da stykket ble skrevet, figurerte den franske sykkelveteranen Christian Godeau (uttales som Godot) på resultatlistene i diverse sykkelritt. Godeau var en ”stayer” med relativt gode resultater i endagsritt, klassikeren Bordeaux–Paris (600 km) og nasjonale mesterskap. Han deltok imidlertid aldri i Tour de France.

Er sammenhengen mellom sykkelrytteren og navnet i tittelen på stykket tilfeldig? Neppe. ”Vente på Godot” handler ikke om et sykkelritt. Men venting på noe eller noen er et viktig motiv i Becketts diktning. Det er det også for dem som venter i timevis på ett sted under en etappe i Tour de France, for i løpet av ett fattig sekund å se sin mann passere – om han i det hele tatt kommer til passering. Beckett var allsidig sportsinteressert (cricket, boksing, fotball og sykkel) og sykkelmotivet forekommer i flere av hans tekster (Mercier and Camier, More Pricks than Kicks, Molloy, Watt og The Third Policeman). Den siste norske gjendiktiningen er det Jan Erik Vold som er skyld i. Synd for ham at stykket ikke kan knyttes til Bislett og skøyter!(En omgjort Klassekampen-artikkel fra 15. juli 2005)