En glad og lykkelig Maren Lundby etter den offisielle treningen i Raw Air-mesterskapet i Vikersund i mars 2023. Hun hadde akkurat hoppet 212,5 meter. Det var verdensrekord før kanadiske Alexandria Loutitt flyttet den til 222 meter 10 minutter senere.
Meninger

FORSKNING: Kjønnsforskjellen mindre i skiflygning enn i mindre bakker

KRONIKK: Det ser endelig ut til at kvinner får verdenscuprenn i skiflygning, men det skulle vel egentlig bare mangle? Diskusjonen om kvinners deltagelse i skiflygning føyer seg inn i kjønnsdiskriminerende tiltak fra «de høye herrer» i internasjonal idrett. Det er på høy tid å legge fra seg gammelt gufs fra fortiden og bygge framtidens skipolitikk på logiske slutninger og vitenskap.

Det var lenge regnet som helsefarlig for kvinner å løpe distanser over 800 meter. Nå vet vi at kvinner har minst like gode forutsetninger som menn for å løpe langt. På 1980-tallet mente flere eksperter at skøyting i langrenn var skadelig for kvinner. 

Fortsatt motstand

Denne hypotesen ble også avvist, og i dag konkurrerer kvinner i samme disipliner som menn både i friidrett og langrenn. 

I skihopp og kombinert har ikke likestillingen kommet like langt, og selv om FIS nå er på gli har motstanden vært stor for å la kvinner hoppe i store bakker.

Hovedargumentet har vært at skiflygning er farlig for kvinner. I kombinert har kjønnsdiskrimineringen flyttet seg til neste instans, der IOC har besluttet at kvinner ikke får delta i OL.

I skiflygning fikk kvinnene endelig sjansen til å delta i Vikersund 1

LES VIDERE MED PLUSS-ABONNEMENT
MÅNED
99 kr
Alt på idrettspolitikk.no
Abonnementet fornyes automatisk hver måned
ÅR
990 kr
Alt på idrettspolitikk.no
Abonnementet fornyes automatisk hvert år
Denne artikkelen handler om: