Russlands president Vladimir Putin i møte med lederen for Russlands OL-komité, Stanislav Pozdnyakov, i 2018. Begge mener at Russland bør få delta i OL i 2024.
Foto: Presidentens kontor i Russland
Meninger

«IOCs påberopte upolitiske olympiske utøverkategori eksiterer ikke»

GJESTEKOMMENTAR: IOCs styre har sittet i tre dager (27.-29. mars) i Lausanne uten å kunne komme til en beslutning om betingelsene for russiske og belarusiske utøveres ev. deltakelse under Paris-OL 2024 og Milano-OL 2026. Et klarere uttrykk for den knipe styret og IOC-organisasjonen har havnet i, kan en neppe få demonstrert.

Organisasjonens eget regelverk (Charteret) tilsier at alle kvalifiserte utøvere skal kunne delta i olympiske leker, uavhengig av enhver form for diskriminering.

Rene og uavhengige utøvere

Uetiske og/eller umoralske handlinger et land måtte være involvert i, bærer ikke landets utøvere ansvar for.

Utøverne er, i henhold til Charteret, moralsk og politisk rene og uavhengige. De er idrettsutøvere, uten ansvar for sitt lands politikk på noe område. Landets NOC har rett og plikt til å melde kvalifiserte utøvere på til Olympiske leker.

IOC har siden etableringen i 1894 hevdet å representere en politisk uavhengig, autonomi virksomhet bygd på verdier den øvrige (politiske) verden ikke har vist evne til å realisere.

Nå trues denne strukturen av konflikter som utspilles i den verden IOC har arbeidet for å

Les videre

Logg inn for å fortsette og lese – helt gratis

Logg inn eller opprett konto for å fortsette og lese artikelen.
Du kan når som helst kjøpe et abonnement.

Denne artikkelen handler om: