Supporterkultur

Dokumentarserien «Innmarsjlåta» (ep.1): Historien bak IFK Gøteborgs «Snart skiner Poseidon»

En hymne for å samle supporterne i sin kjærlighet og lojalitet til favorittlaget sitt. En kampsang for å skape fellesskap og optimisme før avspark. Innmarsjlåten har blitt en vital del av de allsvenske klubbenes identitet.

I en dokumentarserie som Idrettspolitikk.no og FotbollDirekt Plus nå sender, trekker vi frem historiene bak musikken som øker temperaturen og skaper stemning på de svenske arenaene. 

IFK Gøteborg først ute

IFK Gøteborgs «Snart skiner Poseidon», er først ut.

«När vi kaaastar våra tomma glas…». Joel Almes strofer har blitt udødelig knyttet til IFK Göteborg. På samme måte som Kenta Gustafssons «Just idag är jag stark» har løftet laget fra Söder gjennom flere tiår, har Almes replikker etset seg fast og blitt en selvsagt del av IFKs historie.

Historiene om hymnene som forener spillere, supportere og publikum fra IFK Göteborg, Hammarby og AIK får du i denne serien.

I samarbeid med Expressen slipper Everysport en dokumentarserie om de nevnte lagenes innmarsjsanger.

Ny stadion, ny låt

Først ut er altså en minidokumentar som forteller om Joel Almes populære hymne «Snart skiner Poseidon», som har vært IFK Göteborgs innmarsjlåt siden 2009.

Her forteller Alme om hvordan han gjennom en gammel venn fikk i oppdrag å gi «Blåvitt» en ny hymne i forbindelse med byggingen av «nye» Gamla Ullevi. 

Den skulle erstatte dansebandet Schytts raske 70-tallslåt «Heja Blåvitt». Men ikke helt uten motstand fra diverse supportergrupperinger.

– Mange følte nok hvorfor skulle alle disse ungdommene komme med nye forslag? Hvorfor fikse noe som ikke er ødelagt?, minnes initiativtakeren og IFK-supporteren Pontus Tenggren.

Stolt låtskriver

Til tross for litt motstand, fikk «Snart skiner Poseidon» til slutt gehør både hos fansen og klubbledelsen. I dag er det en av de mest populære innmarsjlåtene i Allsvenskan. 

Noe som gjør Joel Alme stolt.

– Du gjør kanskje aldri et større inntrykk i verden enn det, sier musikeren.

Se minidokumentaren om «Snart skiner Poseidon her:

LES VIDERE MED PLUSS-ABONNEMENT
MÅNED
99 kr
Alt på idrettspolitikk.no
Abonnementet fornyes automatisk hver måned
ÅR
990 kr
Alt på idrettspolitikk.no
Abonnementet fornyes automatisk hvert år
Denne artikkelen handler om: