Elida gjør seg klar til 8. marstog. Budskapet er ikke til å misforstå.
Foto: Andreas Selliaas
Meninger

«Alle jenter må få lov til å drive idrett – på sine premisser!»

KOMMENTAR: På en dag som denne tenkte jeg at jeg skulle være litt personlig. I 2013 skrev datteren vår et leserinnlegg i Aftenposten jr. der hun ba om mer kvinnefotball på TV. Og i 2015 skrev hun egne paroler og tok med seg mamma og tante i 8. marstog. Også denne gangen forkjemper for kvinnefotball på TV, men også med parolen «Alle jenter må få lov til å drive idrett!». Søtt, tenkte jeg. Jeg tenkte som en mann.

Det første kravet er på mange måter innfridd, men de siste årene har vi over hele verden fått se grelle eksempler på at jenter blir stengt ute fra all idrett eller blir misbrukt og trakassert i en verden dominert av menn, menn som utnytter seg av sårbare mennesker og som utnytter sin maktposisjon.

Utestenger jenter

Internasjonalt er kanskje Afghanistan verst akkurat nå – hvis det der mulig å rangere undertrykking av jenter. 

Etter at Taliban kom tilbake fra eksil i Qatar i august 2021 har de ikke bare forbudt all organisert idrett for kvinner og jenter i Afghanistan, men gjør også alt de kan i sin makt for å hindre dem i å drive fysisk aktivitet for seg selv.

Da opprøret i Iran startet i fjor, etter at en iransk kvinne døde i varetekt hos moralpolitiet, sa stortingspresident Masud Gharahkhani,

LES VIDERE MED PLUSS-ABONNEMENT
MÅNED
110 kr
Alt på idrettspolitikk.no
Abonnementet fornyes automatisk hver måned
ÅR
1000 kr
Alt på idrettspolitikk.no
Abonnementet fornyes automatisk hvert år
Denne artikkelen handler om: