Fra Formel 1-løp i Bharian i 2012. Det foregikk året etter den arabiske våren og ble møtt med protester, som ble slått ned av sikkerhetsstyrker.
Foto: Wikimedia/Morio
Meninger

«Hvorfor foregår så mye av Formel 1 i autoritære land?»

KRONIKK: Formel 1-kalenderen er i ferd med å ligne mer og mer på indeksen i Amnesty sine årsrapporter, med konkurranser i mange av landene i verden med de største menneskerettslige utfordringene. Det internasjonale bilforbundet (FIA) har i tillegg gitt utøverne munnkurv. Et perfekt utgangspunkt for sportsvasking.

Den 5. mars starter Formel 1-sesongen i Bahrain, før man etter hvert skal innom andre sportsvaskere som Saudi-Arabia, Aserbajdsjan, Qatar og De forente arabiske emirater. Formel 1 skal også innom andre land med en dyster menneskerettssituasjon som Ungarn, USA, Brasil og Mexico.

Formel 1 i Bahrain

Kan dette sammenlignes med FIFAs beslutning om å arrangere fotball-VM i Qatar? 

Det som gjorde situasjonen i Qatar så ekstremt graverende var at FIFA tildelte Qatar fotball-VM, uten å vurdere de menneskerettslige konsekvensene av tildelingen. 

Qatar hadde ikke infrastrukturen til å gjennomføre, og var helt avhengig av migrantarbeidere som ble systematisk diskriminert i lov og praksis uten at det ble gjennomført reformer som var i nærheten av gode nok. 

Med andre ord, FIFA har et ansvar for mange av men

Les videre

Logg inn for å fortsette og lese – helt gratis

Logg inn eller opprett konto for å fortsette og lese artikelen.
Du kan når som helst kjøpe et abonnement.

Denne artikkelen handler om: